Connect with us

Naši u svijetu

‘Najopasnija situacija u Europi od invazije na Čehoslovačku 1968.!’

Objavljeno

-

Sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o krizi u Ukrajini pretvorio se jučer u proceduralne prepirke jer zapadnjaci traže da konzultacije iza zatvorenih vrata prerastu u javno zasjedanje, što Moskva odbija.

Nakon prekida zasjedanja, Sjedinjene Države su službeno tražile da se ukrajinski veleposlanik izjasni na javnom zasjedanju nakon kojeg bi slijedile konzultacije. Ruski veleposlanik pri UN-u, Vitalij Čurkin izrazio je žaljenje što neke zemlje žele promijeniti vrstu sastanka i kritizirao ‘glupe rasprave o proceduri’.

Obama razgovarao s Putinom, zasjedao VS, Litva i Latvija zatražile sastanak NATO-a, čiju zaštitu traži i Ukrajina kao nečlanica
Predviđeno je izglasavanje procedure kako bi se odlučila vrsta sastanka, što se rijetko događa u Vijeću, precizirao je diplomat. Do tada razgovori o krizi u Ukrajini i na Krimu nisu počeli.
Taj sastanak Vijeća, drugi hitno sazvan u manje od dva tjedna o tom pitanju, tražila je Velika Britanija nakon ruske prijetnje vojnom intervencijom. Ukrajina je zatražila od Sjedinjenih Država i drugih ključnih članica Vijeća sigurnosti da joj pomognu u zaštiti teritorijalne cjelovitosti nakon što je Rusija objavila planove da pošalje vojsku na Krim.
Možemo zaustaviti širenje ove agresije, rekao je novinarima ukrajinski veleposlanik pri UN-u Jurij Sergejev. Rekao je da je ruska vojna agresija prekršila sporazum iz 1994. o oćuvanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i pozvao druge četiri stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Francusku i Kinu da upotrijebe svoj diplomatski utjecaj i pomognu toj zemlji.

Uz to, Sjevernoatlantski savez odlučio je za danas sazvati hitan sastanak 28   veleposlanika zemalja članica NATO-a, prije sastanka povjerenstva NATO-  Ukrajina predviđena za poslijepodne, izjavio je jučer glavni tajnik NATO-a   Anders Fogh Rasmussen.

Najopasnija situacija u Europi od invazije na Čehoslovačku 1968.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost.
Putinova otvorena potvrda prava da pošalje vojsku u zemlju od 46 milijuna stanovnika u predziđu središnje Europe nakon njezina okretanja Europskoj uniji predstavlja najjače sučeljavanje između Rusije i Zapada od vremena Hladnoga rata.
Vojnici bez oznaka na odorama, ali svakako ruski, već su zaposjeli Krim, poluotok na Crnome moru gdje Rusija ima veliku vojnu nazočnost u obliku Crnomorske flote. Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom i nemiri su se u jučer proširili na druge dijelove Ukrajine. Proruski prosvjednici sukobili su se s pristašama novih ukrajinskih vlasti i podigli ruske zastave na vladinim zgradama u nekoliko gradova.

Janukovič: ‘Ja sam predsjednik’ – Krimski Rusi zauzeli parlament
Dva ruska protupodmornička broda iz Baltičke flote doplovila su u blizinu obale ukrajinske krimske regije kršeći time sporazum o moskovskom najmu pomorske baze na Krimu, rekli su ukrajinski vojni izvori prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax. Dva su broda opažena u zaljevu Sevastopolja gdje ruska Crnomorska flota ima svoju bazu.
Ovo je vjerojatno najopasnija situacija u Europi od sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968., rekao je jedan zapadni dužnosnik uz uvjet anonimnosti. Realno gledajući, moramo pretpostaviti da je Krim u ruskim rukama. Izazov je sada odvratiti Rusiju od preuzimanja istoka Ukrajine gdje se govori ruski.
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen najavio je jučer da će se veleposlanici zemalja članica Saveza sastati danas u Bruxellesu kako bi razmotrili stanje u Ukrajini.

Kanada povlači veleposlanika iz Rusije za konzultacije
Kanada povlači svojega veleposlanika u Rusiji na konzultacije o krizi u Ukrajini i priprema se na zamrzavanje sudjelovanja na skupu zemalja skupine G8 u Sočiju, izjavio je kanadski predsjednik vlade Stephen Harper. Harper je tijekom dana razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom te osudio rusku intervenciju u Ukrajini.

Hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari