Pratite nas

Zanimljivosti

Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Kada je riječ o davanju imena djeci, hrvatski roditelji nisu skloni eksperimentiranju, osobito u slučaju dječaka. Tako je i ove godine najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, a “za vrat mu puše” Ivan.

bebeU slučaju djevojčica, ipak je nešto više mašte.
Tako je nakon petogodišnje vladavine imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela Lucija, dok se prošle godine najviše roditelja odlučilo kćer nazvati Petra. U 2014. je na čelu ponovno klasično Ana. Ljestvice temeljimo na podacima matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je dakle uzorak od otprilike milijun i 200 tisuća ljudi, piše srednja.hr.

Da su roditelji u Hrvatskoj vrlo tradicionalni kada je riječ o imenovanju djece, još jednom se pokazalo. Tako su 2014. najčešće nadjevali sinovima ime Luka, a kćerima Ana. Podaci su to iz matičnih ureda tri od četiri najveća grada u Hrvatskoj, odnosno Zagreba, Splita i Osijeka. Odmah naglasimo da smo veliki trud uložili da dobijemo podatke i iz Rijeke, no nije bilo povratne informacije.

Biblija u Osijeku, tradicija u Splitu

U četvrtom najvećem hrvatskom gradu, roditelji prilikom imenovanja djece su skloni zaviriti u Bibliju. Ili barem tako ljestvice sugeriraju. Uz Ivana i Luku, koji su pogađate najčešća dva imena, roditelji u Osijeku često daju ime još po jednom evanđelistu – Mateju (peto u poretku najučestalijih muških imena).

No tu su još i David, Jakov, Šimun i Noa u top 10. Tamo se probilo u 2014. i ime Borna u ovom, najvećem slavonskom gradu.

Kod djevojčica je primat od Petre u 2013. u ovoj preuzela Lucija. Slijede ju Lea, Iva, Ana i Sara.

Splićani uz nezaobilazne Luku i Ivana, kada je riječ o dečkićima, često daju i neka svoja tradicionalna imena poput Roko ili Duje.

Tako je primjerice ove godine Roko na visokom četvrtom mjestu prema učestalosti imenovanja, dok su prva tri Luka, Ivan i David.

Kod djevojčica je ponovno najviše roditelja u Splitu dalo ime Petra, a kao i u ostalim velikim gradovima popularna su kratka, troslovna imena. Konkretno, na trećem, četvrtom i petom mjestu su po učestalosti Ana, Mia te Ema.
Tek kozmetičke promjene na ljestvicama glavnog grada

Mada bi se možda očekivalo da su roditelji u najvećem hrvatskom gradu, nešto skloniji hrabrijim odlukama odnosno odstupanjima od tradicije, ljestvica najčešće nadjevanih imena potpuno nas razuvjerava.

Koliko se ništa ne mijenja prikazat ćemo vam usporedbom najučestalijih imena u 2013. te u ovoj godini.

Tako je u 2013. najviše roditelja nazvalo curice Ana, zatim Marija, Sara, Petra i Lucija. Taj poredak u 2014. glasi Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. Petra je ispala iz top pet pa je sada na šestom mjestu, dok se Mia sa sedmog iz 2013., popela na treće u ovoj godini.

Kod dječaka prva dva mjesta gotovo da ne treba ni spominjati već niz godina. Ona su rezervirana za Luku te Ivana. Čak 428 novorođenih dječaka u 2014. nazvano je Luka, a 371 Ivan.

Slijede ih Marko, David, Filip, Petar, Josip te Jakov. U 2013. je pak poredak od trećeg mjesta pa nadalje glasio ovako – Marko, Petar, David, Filip, Josip, Jakov.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Otkriven razlog zbog kojeg Amiši žive dulje od ostalih ljudi

Objavljeno

na

Objavio

Mutacija koja ublažava znakove starenja otkrivena kod Amiša produljuje stanovnicima te izolirane zajednice život za desetak godina, pokazalo je novo američko istraživanje.

Ustanovljeno je da osobe s jednom nefunkcionalnom kopijom gena SERPINE1 žive prosječno deset godina dulje od ostalih članova amiških zajednica.

Znanstvenici su studiju proveli među Amišima koji žive u Indijani i izbjegavaju ‘zamke’ modernoga društva, među kojima su električna energija, automobili i lijekovi.

Poznato je da su Amiši iznimno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo ne postoje. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece znanstvenici su naišli na samo tri slučaja autizma. U njihovim su selima vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, poput srčanih bolesti, raka i dijabe­tesa.

“Općenito gledajući, Amiši ne koriste prednosti moderne medicine, pa je činjenica da prosječno žive oko 85 godina, vrlo zanimljiva”, kazao je kardiolog, dr. Douglas Vaughan, koji je rezultate istraživanja objavio u časopisu Science Advances.

Među 177 testiranih Amiša, kod 43 je pronađena spomenuta mutacija.

Starenje je za znanstvenika jedan od najvećih bioloških izazova pa je otkriće mutacije koja ima ovako snažan učinak na ljudski životni vijek vrlo zanimljivo i neobično.

“Izniman je izazov otkrivati genetske predispozicije za produljenje životnoga vijeka”, kaže dr. Vaughan.

Starenje prati niz negativnih simptoma, a ova mutacija rješava mnoge među njima: od zaštite od razvoja dijabetesa do održavanja krvnih žila elastičnima.

“Otkrili smo nešto što, čini se, utječe na razinu molekula, hormona, elastičnost tkiva te u konačnici na produljenje životnog vijeka kod Amiša”, zaključuje Vaughan.

Mutacija rezultira duljim telomerima, sitnim djelićima DNK koji utječu na dugovječnost i zdravlje. Izgledaju poput zaštitnih kapica na kraju kromosoma te određuju koliko će brzo stanice ostarjeti, u kojoj smo mjeri skloni moždanom udaru ili razvoju raka, kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, vaskularnoj demenciji, dijabetesi i osteoporozi.

Što su kraći telomeri, kraći je životni vijek.

Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućuje očuvanje mutacije SERPINE 1, kaže dr. Vaughan te dodaje da je otkriće iznimno dobra platforma za budući rad na njezinu proučavanju.

“Proučavanje ovakvih jedinstvenih zajednica moglo bi nam dati više informacija o duljini životnog vijeka od velikih genetskih studija”, smatra Vaughan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Nikola Tesla je 1921. predvidio kako će izgledati pametni telefon

Objavljeno

na

Objavio

Nikola Tesla (1856-1943) bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena.

Djelovao je na prijelazu u 20. stoljeće, a radio je u području elektrotehnike i radiotehnike te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja.

Nikola Tesla je za života ostvario više od tisuću izuma i oko 300 patenata. Izmjenična struja, elektromotor, bežični prijenos energije njegova su životna postignuća.

Nasljeđe Nikole Tesle i danas se koristi svakim danom novim idejama. Još davne 1921. godine Nikola Tesla opisao je kako bi trebao izgledati smartphone.

Tesla je govorio osam jezika i do kraja svog života ostvario na stotine pronalazaka i patenata. Bio je inovator i vizionar, a da je bio genijalac dokazuje i činjenica da je prije gotovo 100 godina predvidio i moderne pametne telefone.

Naime, Tesla je u intervjuu koji je dao Johnu B. Kennedyju, izrekao jednu veoma zanimljivu izjavu.

 Kada se bežična tehnologija proširi cijela Zemlja će se pretvoriti u jedan ‘veliki mozak’, što u biti ona i jest. Moći ćemo komunicirati međusobno kad god to poželimo, bez obzira na udaljenost. I ne samo to, već ćemo pomoću televizije i telefona moći vidjeti i čuti jedni druge savršeno, kao da se nalazimo jedni pored drugih, bez obzira na udaljenost koja može biti čak i nekoliko tisuća kilometara; a instrumenti koji će nam to omogućiti bit će jako jednostavni u usporedbi s današnjim telefonima. Čovjek će telefon moći nositi u džepu – rekao je Nikola Tesla.

Zaista je nevjerojatno s kolikom je preciznošću opisao današnju tehnologiju i pametne telefone.

Desetljećima kasnije oni su postali sastavni dio naših života. Nasljeđe Nikole Tesle je vezano uz pogled u budućnost.

Danas pokazujemo kako neke obične stvari na koje nailazimo u urbanom životu poput klupa i telefonskih govornica mogu imati jedan potpuno novi i drugačiji smisao, govori Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog telekoma.

Teslino nasljeđe osnova je i za modernu komunikaciju koja je primjerice vezana uz zdravstvenu zaštitu, promet, multimedijsku komunikaciju.

Naša rješenja koja mi stvaramo ovdje su temelj na kojem smo mi izgradili pristup kako ćemo mi pokazati i približiti ljudima što je to Tesla nekad radio, a što mi mislimo ovdje na kreativan način što bi on radio danas, kaže Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti, Ericson Nikola Tesla, piše Zimo.co.

Tesline ideje o tome kako bi trebali izgledati primjerice transformatori ili generatori, ne razlikuju se mnogo od današnjih modela.

U širokom spektoru njegove genijalnosti i važnosti za industriju najbolje govori činjenica da današnji proizvodi grupe Končar su zasnovani na samo nekoliko njegovih tehničkih, znanstvenih rješenja koji se dan danas koriste u proizvodnji transformatora, generatora i motora, ističe dr.sc. Goran Leci iz Končara.

Genijalni um Nikole Tesle, kao i ideje koje su se tek poslije razvile, bit će izložene 25. studenog na izložbi Nikola Tesla – Mind from the future.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari