Pratite nas

Iz Svijeta

Najpopularniji političar u Nizozemskoj Wilders poručuje Turcima: Nećete vi nikad u EU

Objavljeno

na

Čelnik krajnje desničarske stranke Geert Wilders, najpopularniji političar u Nizozemskoj, rekao je Turcima “da nisu dobrodošli” u Europsku uniju u videosnimci objavljenoj u petak na mreži. 

 [ad id=”68099″]

U videoisječku se Wilders obraća Turcima engleskim jezikom uz turski ‘titlani’ prijevod i poručuje im – “Vaša vas vlada vara jer vjerujete da ćete jednog dana biti dio Europske unije. E pa, zaboravite to”.

 “Niste Europljani i nećete to nikad biti. Islamska država kakva je Turska ne pripada Europi”, kaže Wilders i objašnjava – “Ne želimo mi više nego manje islama. I zato, Tursko, drži se podalje od nas. Nisi dobrodošla”.

Nizozemski premijer Mark Rutte brzo je osudio videoporuku. 

 “Imamo slobodu govora, no takva vrsta primjedaba, u kojoj se duboko vrijeđa cijela zemlja i cijela populacija potpuno je neprihvatljiva i apsolutno ničim ne pridonosi rješenju problema”, rekao je na konferenciji za novinare.

 Nedavne ankete pokazuju da bi Wilders osvojio najviše mjesta u nizozemskom parlamentu da se danas održavaju izbori. Njegova Stranka za slobodu dobila bi više zastupničkih mjesta nego dvije stranke vladajuće koalicije zajedno.

 Nakon više desetljeća relativno liberalne imigracijske politike, Nizozemska, zemlja od 17 milijuna ljudi, članica Europske unije i Schengenske zone, primjenjuje neke od najoštrijih useljeničkih mjera u bloku od 28 zemalja članica.

 Turska već desetljeće pregovara o pristupu EU no razgovori su uglavnom u zastoju zbog protivljenja Cipra i zabrinutosti Bruxellesa prema stanju ljudskih prava u Turskoj i slobodi govora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Australijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali lijek koji ubija coronavirus za 48 sati

Objavljeno

na

Objavio

Znanstvenici diljem svijeta neumorno tragaju za lijekom koji može pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa.

Najnoviji napredak u tom pogledu dolazi iz Australije gdje je grupa znanstvenika sa sveučilišta Monash u Melbourneu u labaratoriju testirala lijek “Ivermektin” iz antiparazitnog programa. Oni uvjeravaju da je lijek sposoban eliminirati koronavirus za 48 sati.

Međutim, znanstvenici upozoravaju da se još uvijek rade klinička testiranja na ljudima kojima bi se potvrdila učinkovitost.

– Otkrili smo da bi čak i jedna doza uspjela eliminirati svu ribonukleinsku kiselinu (RNK) virusa u roku od 48 sati i da se, osim toga, dogodi značajno smanjenje unutar 24 sata smatraju istraživači, čiji je rad objavljen u časopisu Antiviral Research Journal, prenosi Marca.

Ivermektin se koristio kao antiparazit kod kućnih ljubimaca, a kasnije se ustanovilo da je koristan da ljude u borbi protiv HIV-a, gripe…

– Ivermektin se široko koristi i smatra se sigurnim lijekom. Sada moramo utvrditi hoće li doza koja se može koristiti kod ljudi biti učinkovita. To je sljedeći korak – komentirali su znanstvenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ursula von der Leyen: Trebamo Marshallov plan za Europu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je poziv za masovno ulaganje u proračun EU dok se europski blok suočava sa snažnim negativnim ekonomskim učinkom pandemije koronavirusa.

Prije nekoliko dana Von der Leyen je predložila radikalno preispitivanje proračuna Europske unije za 2021-2027 kako bi mogao funkcionirati onako kako je svojevremeno masivni paket pomoći SAD-a, pod nazivom Marshallov plan, pomogao Europi nakon 2. svjetskog rata.

“Trebamo Marshallov plan za Europu”, napisala je Fon der Leyen u nedjelju za njemačke novine Welt am Sontag.

Proračun Europske unije u svim je zemljama prihvaćen kao kompenzacijski instrument solidarnosti i mora biti adaptiran sukladno krizi, napisala je predsjednica Europske komisije.

Von der Leyen je u svom komentaru djelovala uvjerena u to da će se Europa brzo oporaviti.

“Mnogi milijuni koji moraju biti uloženi danas kako bi se izbjegla veća katastrofa povezat će generacije”, napisala je.

To će također obnoviti osjećaj zajedništva među europskim narodima u vrijeme krize, dodala je predsjednica Europske komisije.

Europske vlade podijeljene su oko toga koje zajedničke mjere treba poduzeti kako bi se odbio žestoki gospodarski udarac koji je pandemija koronavirusa nanijela Europi.

Marshallov plan je američki plan obnove zapadne Europe nakon Drugog svjetskog rata, nazvan po tadašnjem američkom državnom tajniku Georgeu Marshallu. (Hina)

Sebastian Kurz: Europska Unija je zakazala i stvari ne funkcioniraju dobro

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari