Connect with us

Reagiranja

Najpoznatija koračnica u Hrvata djelo je Mladena Kvesića!

Objavljeno

-

Na svim važnijim obljetnicama iz hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, (kao sada u Okučanima, prigodom 26. obljetnice VRO Bljesak) kao i tijekom dočeka značajnih ličnosti u Predsjedničke dvore, uvijek se može čuti koračnica, proistekla iz Domovinskog rata – „Mi smo garda Hrvatska“, ali u instrumentalnoj verziji.

Nu, malo tko zna tko je autor ove predivne domoljubne pjesme, koja je nastala u vihoru rata 1991.i koja je bila izniman oslonac hrvatskim braniteljima. To kao – nije važno!?

Nije važno ni to da CD s ovom pjesmom ne možete gotovo nigdje nabaviti, jer se nakladničkim kućama očito zbog slabog interesa to više ni ne „isplati“ tiskati (baš kao i druge stvari vezane uz stvaranje hrvatske države).

A autor ove pjesme, najpoznatije hrvatske koračnice je Mladen Kvesić, koji je napisao i otpjevao i niz drugih domoljubnih pjesama!
Nu, kad ste zadnji put vidjeli i čuli ovog pjevača i skladatelja recimo u zabavnim i inim emisijama HRT-a ili pak da su lokalne i ine radio postaje izvodile neke od njegovih domoljubnih pjesama?

Ovog pjevača ne zovu ni na (velike) koncerte, od kojih je najveći dio „rezerviran“ za yugo-pjevače, a osobito one koji „ruše rekorde“ sa svojim uspješnicama ala „hopa-cupa“, poput one „vadi kume keš, keš, nema noćas oš, neš“!.

Kvesić je svojedobno želio organizirati i samostalni koncert u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ali ni to mu nije pošlo za rukom, jer nije „dovoljno poznat“!?

Kad je Zdravko Čolić pjevao „Druže Tito, mi ti se kunemo“ (glazba Đorđe Novković, stihovi Mira Alečković) u bivšem Jugotonu, s tom gramofonskom pločom, nisu stigli zadovoljiti tržište, jer je bila takva potražnja. Tu ploču vjerojatno i danas svaki „dobar“ Jugoslaven ima u svojoj arhivi.

Kvesić je inače u vrijeme Domovinskog rata nastupao na preko 200 humanitarnih koncerata, koje je pretežno organizirao legendarni producent Vladimir Mihaljek-Miha.

– Zbog toga što su me nakon rata godinama ignorirali kao autora i pjevača, već sam pomišljao i da zabranim izvođenje mojih domoljubnih pjesama, za koje od čuvenog ZAMP-a godišnje primim tek nekoliko kuna. Ali, vrlo sam brzo shvatio da na to nemam pravo. Ne znam, je li mnogo tražim kad želim da se prigodom izvođenja recimo „Mi smo garda Hrvatska“ objavi i moje ime, kad mi već za to ništa i ne plaćaju, ali nije ih ni briga tko je autor ove pjesme? – rekao nam je jednom.

A za one koji ne znaju tekst pjesme, odnosno najpoznatije koračnice u novijoj hrvatskoj povijesti, „Mi smo garda Hrvatska“ (arr. Nikica Kalogjera), neka ga još jednom pročitaju i zapamte, kao i ime autora, neponovljivog, – Mladena Kvesića:

“Mi smo garda Hrvatska
Srca su nam junačka,
nikog se ne bojimo,
zemlju svoju volimo.
Postrojmo se braćo svi u jedan hod,
Neka dušman čuje pobjednički zov,
U odlučujući boj, krenuli smo mi,
za slobodu našu, pravednost i mir.
Nek svaki Hrvat pedalj zemlje brani,
Ne bojte se ljudi, Bog je na našoj strani,
nek svaki junak života svog ne žali,
Za našu Hrvatsku mnogi su ga dali.“

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas