Pratite nas

Nebuloze

Najprije su probali s aferom ‘Barbika’, a sad su valjda na aferi ‘Ken’

Objavljeno

na

Predsjednik Ivo Josipović odbacio je optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere Barbika izgleda na redu afera Ken.

Jučer je zbog navodnog dilanja dokumenata na saborskoj sjednici Josipovića prozvao HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, a danas je Gordan Jandroković to ponovio i na konferenciji za novinare u Saboru.

Predsjednik je ironizirao te optužbe jer se Mlakar pozvao na citat iz memoara veleposlanika Cvetićanina u kojem je rekao da mu je Josipović dao uobičajeno debele hrestomatije suđenja i presuda za ratne zločine pa je Josipović rekao što to znači hrestomatija, a to je zbirka književnih ili znanstvenih djela te priznao da je u tri navrata veleposlaniku predao te hrestomatije kao što je to učinio i mnogim drugim veleposlanicima i znanstvenicima.

A riječ je, kako je rekao Josipović, o tri njegove knjige koje je dao bivšem srpskom veleposlaniku pod naslovom ‘Odgovornost za ratni zločin’, zatim ‘Stalni i međunarodni kazneni sud’ te ‘Odgovornost za ratni zločin’ u engleskom izdanju. Predsjednik je ironično zaključio kako su to ti tajni dokumenti koji se bez problema mogu naručiti u bilo kojoj knjižari. – Jasno je što radim ja, a radim na promjenama novog Ustava, u izradi ‘Druge Republike’, a što radi moja konkurencija i oni koji je podržavaju. Prvo su probali s aferom Barbika, a sad su valjda doći do afere Ken. To je njihov način rada, prvo su to plasirali preko mračnih portala, a onda su tu navodnu aferu prenijeli u Sabor želeći ocrniti izabranog predsjednika, koji je dobio izbore i glasovima njihovih birača, jer sam izabran uz potporu od 60 posto građana – rekao je Josipović.

Dvjema knjigama autor je Josipović, trećoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

Najprije su probali s aferom ‘Barbika’, a sad su valjda na aferi ‘Ken’. Naravno da birači to prepoznaju, a ono što je strašno – ne samo to da su neznalice pa ne znaju što je hrestomatija, nego to njihovo domoljublje jest takvo da su spremni najprije kroz mračne portale, kroz paraobavještajnu zajednicu, a sada i kroz parlament i presice, ocrniti izabranog predsjednika, izabranog i glasovima njihovih glasača. Ti glasači će opet za mene glasati, jer sam siguran da prepoznaju tko radi, a tko izmišlja Barbike i Kenove, zaključio je Josipović.

Na pitanje što očekuje da će se dalje događati, kaže da ne očekuje ništa.

Dodao je da će birači prepoznati tko radi, a tko izmišlja barbike i kenove te da on nakon ovog pucnja u prazno ne očekuje ništa nego će se vratiti svom poslu i obavezama, a ovi drugi neka pričaju o barbikama i kenovima jer je to njihov krajnji domet.

Kada je riječ o prosvjedu branitelja protiv ministra Predraga Matića Josipović je ustvrdio da su branitelji ponos Hrvatske i da je naša zadaća da o njima brinemo. – I ovi prosvjedi su možda rezultat izostanka komunikacije, pozvao sam branitelje da dođu u moj ured i ponudio se da budem svojevrsni medijator – poručio je Josipović. Na pitanje novinara da branitelji kažu da ne mogu do njega doći odgovorio je da on to nije čuo i da njegov poziv njima poslan.

hrt/vl

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari