Pratite nas

Komentar

Najsvjetlija točka konfuzne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice

Objavljeno

na

Najsvjetlija točka prilično konfuzne izborne noći bio je njen finale – obraćanje Predsjednice Republike. Izborni rezultat odgovara onoj sofističkoj – narod je na izborima govorio, sad valja vidjeti što je poručio. Iz Predsjedničina govora možemo vidjeti da je ona tražila odgovor upravo na to pitanje, i da ga je našla – narod traži reforme, političke promjene, ali takve promjene koje će se odvijati u stabilnome institucionalnom okruženju, sukladno demokratskim pravilima, piše Davor Gjenero/Direktno.hr

[ad id=”68099″]

Jedno od demokratskih pravila je da relativni pobjednik u sustavu parlamentarne demokracije prvi ima pravo pokušati sastaviti vladu. Drugo je pravilo da birači ne žele ponavljanje izbora, da ne žele dva puta „govoriti“ u kratkom vremenu. Politički narod ne želi prijevremene izbore, on želi da političari koje je izabrao odrade mandat povjeren im na izborima do kraja, i da pritom ispune ono na što su se na izborima obvezali građanima. Birači uvijek kažnjavaju onog tko provocira prijevremene izbore i tko dovodi u pitanje stabilnost političkih institucija.

U izbornoj se noć moglo čuti kako su ponovljeni izbori jeftiniji od vladavine loše vlade. Tako, međutim, birači ne misle i pravilo je da svakog tko bi se ponašao „obijesno“ i sprečavao uspostavljanje parlamentarne većine birači kažnjavaju na idućim izborima.

Izborni gubitnik je dosadašnja administracija, a Predsjednica je u izbornome rezultatu prepoznala volju birača da se provedu ozbiljne i temeljite reforme. Politički posao relativnog pobjednika je da pokuša okupiti reformsku većinu, a da svoj reformski paket uskladi s onim potencijalnih partnera. Riječ je o procesu definiranja buduće suradnje, bilo formalnim koalicijskim ugovorom, koji mora biti vrlo precizan i koji služi tome da mu se partneri uvijek tokom mandata mogu „vratiti“ i interpretirati ga s obzirom na konkretan predmet spora ili neslaganja, ali koji može biti i neformalan i zasnivati se na ad hoc potpori, možda i manjinskoj vladi.

Predsjednica jasno razumije da Hrvatskoj ne trebaju sukobi, da joj ne treba dugotrajna nestabilnosti, nego da je potrebno što prije formirati zakonodavnu i izvršnu vlast, sukladno izbornim rezultatima. Jedan od ključnih poslova Predsjednika Republike u hrvatskom političkom sustavu vezan je uz krizno upravljanje, a svojim načinom posredovanja, svojevrsne medijacije među parlamentarnim reformskim blokovima, Predsjednica nastoji spriječiti izbijanje političke krize i kompliciranje odnosa.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Višnja Starešina: Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom

Objavljeno

na

Objavio

Doživotna kazna zatvora prvostupanjska je presuda Ratku Mladiću na suđenju u Haagu za zločine u Bosni i Hercegovini.

Težina nijedne kazne ne može se izjednačiti sa strahotama počinjenim pod njegovim zapovjedništvom, no okrivljujuća presuda barem nosi zadovoljštinu.

O presudi, njezinom značenju i odjecima u Temi dana na HRT-u govorili su novinarka Višnja Starešina i
predsjednik Upravnog vijeća Memorijalnog centra Srebrenica Sadik Ahmetović.

“To je potpuno očekivana presuda i to ne samo nakon presude Radovanu Karadžiću, već i nakon presude u predmetu Srebrenica, osobito generalima Tolimiru i Popoviću koje su potpuno rekonstruirale mehanizam genocida i mehanizam likvidacija u Srebrenici.

Dakle, Srebrenica je jedan od najbolje odrađenih slučajeva pred Haškim sudom i jedno od najvećih postignuća tih suđenja je to što je utvrdila kako izgleda mehanizam likvidacije”, rekla je Višnja Starešina.

“Ako i doživi drugostupanjsku pravomoćnu presudu, ona je svakako ‘zabetonirana’. Zašto Mladić nije suđen za Škabrnju? To je također zabetonirano već samom optužnicom. Zdravko Tolimir je bio s njim u Škabrnji, cijelo vrijeme je bio s njim od Knina do Srebrenice. I Zdravko Tolimir je mozak zločina”, kazala je Starešina.

Na pitanje zašto nije djelovalo hrvatsko pravosuđe istaknula je da ono može još uvijek djelovati. “Pitanje je zašto se ne organiziraju suđenja u odsutnosti, barem zbog istine, da nam se ne nameće teza da su neki lokalni zli ljudi upravljali svime”, naglasila je Starešina.

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari