Pratite nas

Najvažniji obred hadža: Više od dva miliona vjernika na brdu Arefat

Objavljeno

na

Milioni hodočasnika koji će ove godine u Meki obaviti petu islamsku dužnost sinoć su izašli na brdo Arefat kako bi izvršili jedan od najvažniji obreda hadža.Kako javlja reporter agencije Anadolij, tokom pohoda vjernika na Arefat nije bilo nikakvih problema. Snage sigurnosti i redari su poduzeli pojačane mjere sigurnost.

“Lebbeyk allahumme lebbeyk” (Odazivam ti se Gospodaru) i svjedočenje jedinstva Stvoritelja sinoć je izgovaralo više od dva miliona hadžija. Većina je na Arefat stigla autobusima, dok su oni koji su prethodno boravili na brdu Minna, na Arefat išli pješke.

Vjernici su na Arefatu raspoređeni u grupe, prema državama iz kojih dolaze, a nakon jutrošnjeg klanjanja sabah-namaza pripreme za obavljanje molitve na Arefatu su završene, a ushićenje vjernika je dostiglo svoj vrhunac.

Brdo Jebel-i Rahme (Brdo milosti) na kojem su se, prema vjerovanjima muslimana, susreli prvi stvoreni čovjek Adem i njegova žena Hava, jutros je preplavljeno vjernicima u bijelim ihramima.

Vjernici će danas spojiti podne i ikindiju-namaz i obaviti dovu na Arefatu.

Predvečer se očekuje da vjernici krenu prema Muzdelifi, gdje će sakupljati kamenčiće za simbolično gađanje šejtana na Minni, na koju će ići poslije toga.

(Anadolija

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari