Connect with us

Iz Svijeta

Najveća bitka istočne Ukrajine završava s pobjedom pobunjenika?

Objavljeno

on

Prema zadnjim informacijama pobunjeničkih dužnosnika ukrajinske snage počele su se masovno predavati u istočnom gradu Debaltseve. Podsjetimo, grad je okružen s pobunjeničkim snagama, a u gradu je ostalo zarobljeno više tisuća ukrajinskih vojnika i pripadnika paramilitarnih snaga.

Visoki dužnosnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck, Maksim Leščenko, rekao je u razgovoru s novinarima kako “stotine” pripadnika ukrajinskih snaga polaže oružje. “Ukrajinske snage su demoralizirane, njihovi zapovjednici su ih napustili”, rekao je.

Podsjetimo, grad Debaltseve ključni je razlog zbog kojeg nije došlo do implementacije mirovnog sporazuma iz Minska. Prekid vatre trebao je stupiti na snagu u nedjelju, no u gradu i okolici borbe su se nastavile. I prije sporazuma u Minsku pobunjeničke snage držale su grad u čvrstom okruženju te su i jedni i drugi odbili prihvatiti prekid vatre.

[ad id=”40551″]

Da je počelo povlačenje i predaja ukrajinskih snaga potvrdili su i pojedini zapovjednici paramilitarnih skupina. Jedan od njih, Semen Semenčenko, rekao je: “Povlačenje snaga iz grada Debaltseve počelo je prema planiranom i organiziranom postupku”. Drugi zapovjednik, Mikola Kolesnjik, ističe: “Povukli smo se. Spasili smo živote ljudi”.

Sudeći prema svim dostupnim informacijama, velika bitka za Debaltseve, vjerojatno i najveća bitka u sklopu rata na istoku Ukrajine, upravo se privodi kraju te će se završiti pobjedom pobunjeničkih snaga. Kako će taj razvoj događaja utjecati na mirovni proces, tek će se vidjeti. Možda tek sada pravo primirje stupi na snagu, a možda situacija i dalje eskalira, no u ovom trenutku stječe se dojam kako ukrajinske snage nisu spremne suprotstaviti se pobunjenicima u njihovim uporištima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari