Connect with us

Gospodarstvo

Najveće izravno kinesko ulaganje u povijesti Hrvatske: Plenković pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je svečano pustio u probni rad Vjetroelektranu Senj, koju je ulaganjem ukupno oko 200 milijuna eura u okolici Senja i Brinja izgradila kineska tvrtka Norinco, što je ujedno i najveće kinesko ulaganje u čistu energiju u Hrvatskoj.

Vjetropark se prostire na oko 60 kilometara četvornih, snaga mu iznosi 156 megavata (MW), a ima 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri megavata.

Procijenjena mu je proizvodnja na godišnjoj razini 530 milijuna kWh, a izgradila ga je kineska državna tvrtka Norinco International Cooperation, odnosno njihova hrvatska podružnica, koja je većinski vlasnik u u senjskoj tvrtki Energija Projekt.

Zajedno s predstavnicima kineskog investitora, Plenković je Vjetroelektranu Senj u probni rad pustio na daljinu, pritiskom gumba na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Plenković je pritom istaknuo da taj projekt doprinosi zelenoj tranziciji, a kada je riječ o kineskim ulaganjima, po vrsti je jedinstven na području srednje i istočne Europe, pri čemu Norinco postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj.

Projekt također predstavlja doprinos aktivnom korištenju obnovljivih izvora energije, a Plenković je ocijenio da je Hrvatska tu na pravom putu, a da će ovih 39 vjetroagregata i godišnja proizvodnja na razini od oko 0,5 teravatsati (TWh) predstavljati bitan doprinos u ukupnoj proizvodnji električne energije u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih ciljeva je povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30 posto već iduće godine, a mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima, apostrofirao je predsjednik Vlade.

“Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije, daljnjem niskougljičnom razvoju, s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine”, istaknuo je Plenković, dodajući i da su u proteklih pet godina kapaciteti vjetroelektrana porasli za 65 posto.

Projekt gledati u širem kontekstu odnosa Hrvatske i Kine

Plenković je poručio i da taj projekt želi staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine, s kojom je hrvatska Vlada u nekoliko proteklih godina odlučila unaprijediti odnose. Pritom je iskoristila i format Kina +17, a u proljeće 2019. u Dubrovniku je bila i domaćin sastanku te inicijative koja povezuje Kinu i zemlje srednje i istočne Europe, na koju je došao i kineski premijer Li Keqiang, podsjetio je predsjednik Vlade Plenković.

Ocijenio je da je format Kina +17 izrazito unaprijedio i intenzivirao odnose Kine i Hrvatske, a u 2020. robna razmjena je tako iznosila 1,4 milijarde eura, a u ovoj godini ona je i veća.

“To govori da su odnosi Hrvatske i Kine u vrijeme odgovornosti ove Vlade dobili sasvim drugu dimenziju”, izjavio je Plenković, koji je podsjetio da je i boravio u službenom posjetu Kini u jesen 2018. godine, kada je između ostalog s predstavnicima kineske tvrtke razgovarao o ovom ulaganju.

Izrazio je da će biti i novih kineskih ulaganja u Hrvatsku, a i podsjetio na izgradnju Pelješkog mosta, rekavši da je bez ikakve dileme to najvidljiviji i najznačajniji projekt prisutnosti kineskih kompanija u Hrvatskoj. Također je i podsjetio na veliku pomoć Kine u nabavci zaštitne opreme tijekom pandemije.

Okupljenima se obratilo i više predstavnika kineske kompanije, predstavnik kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, video pozivom iz Pekinga su se između ostalih javili i predsjednik Uprave tvrtke Norinco Jiao Kaihe te hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin, a također je pročitana i čestitka kineskog premijera.

Kineska inicijativa “Jedan pojas jedan put”

Kinezi su istaknuli svoju inicijativu “Jedan pojas jedan put”, kojom financiraju izgradnju infrastrukture u mnogim zemljama. Za projekt u Senju i Brinju angažirali su više od 40 lokalnih podizvođača i dobavljača, kao i više od 260 domaćih radnika te poručili da će projekt dati doprinos zelenom i niskougljičnom razvoju, razvoju lokalne zajednice, kao i produbljivanju odnosa između Hrvatske i Kine.

Poručili su da će Kina ubrzati svoju zelenu tranziciju, kao i da će aktivno podupirati i produbljivati međunarodnu suradnju na području zelene ekonomije. Također, istaknuli su da kineski razvoj nije prijetnja, već može donijeti koristi cijelom svijetu, uključujući Hrvatsku. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari