Connect with us

Iz Svijeta

Najveći štrajk u desetljećima paralizirao promet u Njemačkoj

Objavljeno

-

Foto: EPA

Štrajk cjelokupnog prometnog sektora u Njemačkoj, jedan od najvećih u desetljećima u najvećem europskom gospodarstvu, paralizirao je u ponedjeljak ujutro zrakoplovni, željeznički, pomorski i autobusni promet.

Jednodnevni štrajk kojeg su sazvali sindikat Verdi te željeznički sindikat EVG posljednji je u višemjesečnim industrijskim akcijama koje su pogodile velika europska gospodarstva jer više cijene hrane i energije smanjuju životni standard.

Dvije najveće zračne luke u zemlji, u Muenchenu i Frankfurtu, obustavile su letove, dok je njemački željeznički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske željezničke usluge.

Štrajk obuhvaća i vodni promet u Njemačkoj te uprave autocesta.

S obzirom na to da u štrajku sudjeluju i zaposlenici njemačkih autocesta, strahuje se i od velikih zastoja u ponedjeljak zbog preopterećenosti, ali i zatvaranja tunela koji zbog štrajka neće biti pod nadzorom.

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 milijuna zaposlenika u javnom sektoru, uključujući u javnom prijevozu i zračnim lukama, dok EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenika željezničkog operatera Deutsche Bahna i autobusnih kompanija.

Frank Werneke, šef sindikata Verdi, koji je govorio o najvećem štrajku u desetljećima, rekao je da je radnička akcija pitanje opstanka za milijune radnika usred visoke inflacije, prema novinama Bild am Sonntag.

Njemačke potrošačke cijene porasle su više nego što se očekivalo u veljači – za 9,3 posto u odnosu na godinu ranije.

Čelnik EVG-a Martin Burkert rekao je za izdanje novina Augsburger Allgemeine od ponedjeljka da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio je da su mogući daljnji štrajkovi upozorenja, uključujući i tijekom nadolazećeg razdoblja uskrsnih praznika.

Deutsche Bahn je u nedjelju rekao da je štrajk “pretjeran, neutemeljen i nepotreban”, a poslodavci upozoravaju da bi veće plaće rezultirale višim cijenama karata i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

Većina ima razumijevanja za štrajk

Prema ispitivanju koje je provela Njemačka novinska agencija dpa, unatoč velikim problemima koje donosi štrajk prometnog sektora u Njemačkoj većina građana ima razumijevanja za obustavu rada.

Prema anketi 55 posto ispitanika zajednički štrajk sindikata Verdi i EVG smatra „opravdanim“ ili „potpuno opravdanim“, a 38 posto akciju smatra „neopravdanom“ ili „potpuno neopravdanom“.

Ispitivanje je pokazalo da 69 posto ispitanih nije pogođen štrajkom jer ili ne ovisi o prijevoznim sredstvima ili je pronašlo neko alternativno rješenje za ponedjeljak.

U pravilu zaposleni ili učenici dužni su pojaviti se na radnom mjestu ili u školi usprkos štrajku prometnog sektora s obzirom na to da je štrajk najavljen nekoliko dana prije, a što, prema zakonu, omogućava pronalazak alternative. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari