Connect with us

Iz Svijeta

Najviši sud Europske unije odlučuje o neovisnosti poljskog Vrhovnog suda

Objavljeno

-

Foto: EPA

Najviši sud Europske unije donijet će u srijedu još jednu presudu vezanu uz integritet poljskog Vrhovnog suda, ovaj put u vezi s postupcima imenovanja sudaca.

Zahtjev za presudom Europskog suda pravde (ECJ) pokrenuo je slučaj suca koji je kritizirao reforme vlade i koji se bunio protiv prelaska u drugo vijeće unutar regionalnog suda.

Posljednjih godina vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uvela je niz promjena za koje kritičari kažu da ugrožavaju neovisnost pravosuđa, što izaziva napetosti između Varšave i dužnosnika EU-a.

Prošlog mjeseca Europska komisija zatražila je od ECJ-a da kazni Poljsku zbog toga što nije povela presudu o disciplinskom vijeću svog Vrhovnog suda. ECJ još nije odgovorio.

Poljski Vrhovni sud također bi trebao u četvrtak donijeti dugo očekivanu presudu o tome imaju li primat europski ugovori ili nacionalni ustav.

Primat europskog prava nad nacionalnim jedno je od temeljnih načela europske integracije.

Varšava tvrdi da Bruxelles nema pravo miješati se u pravosudni sustav država članica te da su reforme potrebne kako bi se uklonilo utjecaj komunističke ere u pravosuđu i ubrzalo sudske postupke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari