Connect with us

Vijesti

Naknadna pamet visokog predstavnika: Bošnjački narod je trebao priznati zločine nad drugima, tako bi potaknuo i ostale

Objavljeno

-

Ilustracija/FaceTV/isječak

Bivši visoki predstavnik u BiH, ovjekovječeni bošnjački lobist, Valentin Inzko kaže da je posljednjom odlukom o nametanju odredbi Kaznenog zakona BiH o negiranju genocida u BiH rasteretio svog nasljednika Christiana Schmidta. Kaže da je s Dodikom svojevremeno bio na “ti” i da je počasni građanin Laktaša.

Inzko u intervjuu za BN TV kaže da to proizilazi iz sudskih presuda Međunarodnog suda u Haagu. Što se tiče kaosa koji je nastao, Inzko kaže da je i ranije bilo puno bojkota državnih institucija, čak nisu dolazili ni na posao, prenosi HMS.

“Ovaj put je malo drugačije, oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju”, kazao je Inzko.

Rekao je da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kojem narodu pripadaju. Podsjetio je da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako potaknuo i ostale.

“Među ljudima nema problema, oni su susjedi , razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara, oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima”, kaže Inzko.

Rekao je da nije vidio zakone koje je donijela NSRS. Dodao je da je za njega Republika Srpska daytonska kategorija.

Odbacio je tvrdnje da je ovom odlukom pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku te da im ovo služi za nacionalnu homogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Kaže da bi volio da je nametnuo zakon o javnim nabavama i o porijeklu imovine, lažnim diplomama, “ali nije imao tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH trebaju donositi domaći političari”.

Priznaje da je bio “dobar” s Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao njegovu obitelj.

“Bio sam i na slavi, Đurđevdan, kod njegovog oca. Bili smo na “ti”… Govorio je da je u Srebrenici bio genocid, da se Radovan Karadžić treba predati Haagu… Bio je miljenik zapada, Madeleine Albright…”, kazao je Inzko.

Naveo je da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenirala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske, kada je smijenjen Nikola Poplašen. Ne vjeruje u Dodikove priče o razlazu.

Govoreći o poznanstvu s Dodikom, Inzko je otkrio da je počasni građanin Laktaša, odakle je Milorad Dodik.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas