Connect with us

Događaji

NAKON 70 GODINA, U ZAGREBU JE 25. PROSINCA 2015., ODRŽANA PRAVOSLAVNA BOŽIĆNA LITURGIJA

Objavljeno

-

Povodom blagdana Rođenja Hristova Njegovo Visokopreosveštenstvo hrvatski arhiepiskop †Aleksandar služio je liturgiju svetoga Ivana Zlatoustog, u za tu prigodu posuđenom crkvenom prostoru.
Kao psalt surađivala je gđa Ljerka, unuka svećenika Dmitrija Mrihina, kojeg su komunisti ustrjeljili skupa s Patriarhom Germogenom. Većina prisutnih primili su pričest.

Sve pravoslavne crkve mole za dobrobit vlastitog naroda, pa je tako i u Hrvatskoj. Prvi put nakon više od 70 godina u Zagrebu je održana sveta liturgija HPC u kojoj su pravoslavni vjernici mogli slobodno moliti za dobrobit svog hrvatskog naroda. U svome govoru Njegovo Visokopreosveštenstvo hrvatski arhiepiskop Aleksandar zahvalio je svima, koji su na bilo koji način pomogli HPC, a najviše samom Bogu jer se svi uvjek Njemu moramo zahvaljivati. Vjernici su upoznati s korespodencijom s predsjednicom države:

Predsjednici Republike Hrvatske i svih Hrvata, gđi Kolindi Grabar-Kitarović, poslali smo božićnu čestitku, koje kraći dio ovdje objavljujemo:

Izvješćujemo Vas o tomu da ćemo održati božićnu pravoslavnu liturgiju po grgurevskom kalendaru, kao i mnoge druge pravoslavne crkve (Rumunjska, Bugarska, Grčka, etc.), 25. prosinca 2015., s početkom u 12,00 h. Samo za ovu svrhu, dobili smo na korištenje prostor jedne protestantske crkve na Srednjacima, Kutnjački put 21. Mi smo nastavili djelovanje pokojnog hrvatskog pravoslavnog sjemeništarca i emigranta u Kanadi, Mihaila Shardta Kupčevskog, koji je financijski (izgradnjom spomen groba – kenotafa za patrijarha Germogena i njegove svećenike na Miroševcu) i motivacijski pokrenuo obnovu crkve te nastavljamo s njegovom vjerom u potrebu i osnovanost javnog i zakonitog djelovanja HPC, usprkos institucionalnim i inim opstrukcijama. Vi ste, kao predsjednica svih Hrvata (hrvatskih državljana),  tako i predsjednica naše društveno zapostavljene i ranjive vjerske manjine. Napomenuli bismo da nas političari redovito zaobilaze prilikom božićnih čestitki. Bili bismo Vam zahvalni ako biste u Vašoj božićnoj čestitci spomenuli i nas, pravoslavne Hrvate. Također, bila bi velika čast i posebno velika moralna potpora za sve Hrvate pravoslavce, ako biste mogli nazočiti našoj božićnoj liturgiji.

 Neka Vas u svim državničkim poslovima prati Sv. Germogen, zaštitnik Hrvatske pravoslavne crkve i svih hrvatskih pravoslavaca.

 Hristos se rodi!

 Sve najbolje u novoj godini želi Vam Hrvatska pravoslavna crkva!

Idući dan, zaprimili smo poruku upućenu arhiepiskopu Hrvatske pravoslavne crkve †Aleksandru, s isprikom zbog nemogućnosti sudjelovanja na svetoj liturgiji, koju u potpunosti razumijemo, s obzirom na sve složene okolnosti u kojima se Hrvatska nalazi zadnja dva mjeseca.

Na završetku blagdanske liturgije Njegovo Visokopreosveštenstvo otpjevalo je Mnogoletstvije namenjeno hrvatskom narodu – Blagodanstveno i mirno življenje, zdravlje i spasenje, i u svjemu dobar uspjeh, podaj Gospode, pobožnom hrvatskom narodu i udjeli njemu u mnoga ljeta!

hrvatskapravoslavnacrkva

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari