Connect with us

BiH

Nakon dvoipoldnevne potrage nisu pronađena tijela ubijenih Hrvata u BiH

Objavljeno

-

Foto: Tužiteljstvo BiH

Nakon dvoipoldnevnog iskapanja istražitelji nedaleko Bugojna u središnjoj Bosni najavili su nastavak radova sljedećeg tjedna, nakon što nisu otkrili ostatke petnaest Hrvata koje su u ljeto 1993. za vrijeme rata zarobili, a zatim pogubili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić izjavio je kako do ranih popodnevnih sati nije pronađeno ništa povezano sa žrtvama iz bugojanske skupine. Ranije ovoga tjedna iz Tužiteljstva BiH najavljeno je kako će tri dana trajati iskapanja, no Jurišić je to opovrgnuo.

“Radit ćemo dok ne iscrpimo ove lokacije. Nastavit ćemo u ponedjeljak i raditi vjerojatno još tjedan dana. Ne možemo ništa reći konkretno hoćemo li što pronaći”, rekao je Jurišić.

Pojasnio je kako se iskapanja obavljaju na lokacijama koje su utvrđene uz pomoć svjedoka, koji su dali izjave pripadnicima državne policijske agencije SIPA.
iskapanja se obavljaju na lokaciji Tvrdulje na Ravnom Rostovu, sjeveroistočno od Bugojna, nedaleko mjesta gdje su prošle godine otkrivena tijela četvorice iz skupine 19 nestalih najviših ratnih vojnih i civilnih dužnosnika Hrvata Bugojna.

Skupinu najviših hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika Bugojna u srpnju 1993. zarobili su pripadnici bošnjačke Armije BiH, zatočili ih u logoru koji se nalazio na nogometnom stadionu u tom gradu. Tamo su ih kao zatočenike identificirali predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

Tih 19 Hrvata iz bugojanskog su zatvora odveli pripadnici postrojbe “El moujahid”, koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, a činili su je dragovoljci pristigli iz islamskih zemalja. Njihova je baza bila na Rostovu, a prema prikupljenim svjedočenjima oni su zarobljene bugojanske Hrvate tamo podvrgnuli zlostavljanjima te su ih nakon toga likvidirali.

Iz Bugojna je za vrijeme hrvatsko-bošnjačkog rata prognano više od 15.000 Hrvata, a ubijeno je oko 300 osoba. U tome srednjobosanskome gradiću živi tek oko 2.500 Hrvata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari