Pratite nas

Nakon federalnog, cilj je preuzeti hrvatski Klub i u Domu naroda BiH

Objavljeno

na

Iako su imali svoje kandidate, Hrvatima su zbog malobrojnosti Srbi izabrali dopredsjednika RS-a. Bošnjaci su uspjeli izabrati drugog dopredsjednika

Izborni inženjering u koji se na predstojećim izborima planiraju upustiti neke stranke iz Sarajeva kako bi “ovladale” Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH mogao bi imati ozbiljne posljedice i na formiranje državnog Doma naroda.

Izbor izaslanika i plan

domnarodadvorana“Večernjak” je već pisao o tome kako su središnjice nekih sarajevskih stranaka prema svojim županijskim odborima uputile jasne naputke da pri formiranju kandidacijskih listi posebnu pozornost posvete “dovoljnom broju kandidata Hrvata”. Iza ovakvih naputaka krije se jasan plan izborne manipulacije s Domom naroda Parlamenta FBiH. Naime, poznato je da se izbor izaslanika u Dom naroda vrši iz županijskih parlamenata, i to po više nego spornoj formuli koja uopće ne odražava sadašnji teritorijalni raspored pripadnika konstitutivnih naroda i “ostalih”. Tako se, primjerice, iz Posavske županije u kojoj, prema neslužbenim rezultatima zadnjeg popisa, živi više od 38 tisuća Hrvata bira jedan hrvatski izaslanik, baš kao i iz Bosansko-podrinjske županije u kojoj svi Hrvati mogu stati u jedan autobus.

Usprkos takvim nelogičnostima, formula kreirana svojedobno u Misiji OESS-a u BiH primjenjivat će se prilikom formiranja Doma naroda i nakon listopadskih izbora i mnoge “građanske” stranke iz Sarajeva u tome vide svoju priliku. Osim za četiri mjesta iz spomenutih županija, žestoka borba vodit će se i za dva hrvatska izaslanika iz Zeničko-dobojske te tri iz Srednjobosanske županije. Aktualni hrvatski izaslanik u Domu naroda iz ZDŽ-a Ivo Tadić (HDZ BiH) potvrđuje naše spoznaje o planiranom izbornom inženjeringu.

Upozorenja i bojazni

– Neke većinski bošnjačke stranke žele ovladati Klubom Hrvata u federalnom Domu naroda, a to je put da se isto uradi i u državnom Domu naroda, jer izaslanike u državni Dom biraju oni iz federalnog. To je velika opasnost, a mi u ZDŽ-u smo se na prošlim izborima uvjerili da su se kandidati Bošnjaci odricali osvojenih mandata kako bi njihove stranačke kolege Hrvati ušli u županijski Parlament i tako dobili veću priliku da izaberu svoje Hrvate i u Dom naroda – upozorava Tadić.

Slična upozorenja iznosi i Marijan Živković, zastupnik HDZ BiH iz Posavske županije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. On vjeruje kako će na ovim izborima biti još teže spriječiti izborni inženjering nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

– Inzko je dopustio da pet bude trećina od 17, a sada će se neke stranke vjerojatno potruditi da u budućem sazivu Doma naroda osiguraju šest ili sutra devet izaslanika Hrvata i da onda mogu donositi i ustavne promjene na štetu najmalobrojnijeg naroda – ističe Živković.

Večernjak

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari