Connect with us

Život

Nakon godinu dana vratila se gripa – cijepljenje kreće u studenom

Objavljeno

on

Nakon godinu dana vratila se gripa. Slučajevi gripe ove su godine zabilježeni bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kada ona obično stiže. Za prve slučajeve vjerovalo se da su uvezeni iz inozemstva, no zaraza se sada širi i među građanima u državi.

‘Malo je neobično da se tako rano pojavila gripa mi smo i inače prijašnjih godina bilježili sporadične, pojedinačne slučajeve oboljelih koji uglavnom doputovali iz inozemstva ali bi prestalo širenje. Sada smo vidjeli da se ti brojevi pojačavaju, kroz nekoliko tjedna imamo zabilježene slučajeve gripe koja se širi među našom populacijom. Ne možemo znati kako će se situacija dalje razvijati, obično se gripa kasnije javljala u 11. ili 12. mjesecu, a sada je moguće da će se ona zaustaviti i pojaviti u zimi kao inače ili nastaviti kontinuirano širiti to ne možemo znati’, rekla je za RTL epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić, prenosi Večernji List.

Dodala je kako je moguće da zbog testiranja na covid znamo za ranije slučajeve gripe.

‘S obzirom na to da pratimo covid pratimo i respiratorne infekcije pa je moguće da je i to razlog tako ranog otkrivanja’, kaže epidemiologinja.

Nemeth Blažić kaže kako je puno zajedničkih simptoma i ne može sa sigurnošću, ovisno o simptomima reći, što je korona, a što gripa.

‘Prije je korona imala neke specifične simptome koji se sad rjeđe prijavljuju, poput nedostatka mirisa i njuha, a ostali simptomi su slični – umor, bolovi u mišićima, povišena temperatura, malaksalost… Trbušni simptomi također se mogu pojaviti kod djece. Tako da su simptomi slični, i bez testiranja teško je odrediti’, naglašava.

Dodala je kako se i ove kao i prethodnih godina krenulo u postupak nabave cjepiva, treba stići 600.000 doza polovicom ili krajem listopada, a u organizirano cijepljenje krenut će se u studenom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari