Pratite nas

Komentar

Nakon izbora ‘bez pobjednika’

Objavljeno

na

Izbori su završili bez pravog pobjednika. Moram priznati da nisam očekivao ovakav rasplet, očekivao sam naime jasan poraz vladajućih. Četiri godine loše vlasti, mislio sam, moraju doći na naplatu, piše Damir Pešorda/Hrsvijet.net

[ad id=”93788″]

Međutim, SDP-ova koalicija polučila je relativno dobar rezultat ako se uzme u obzir koliko su loše vodili zemlju. HDZ, iako relativni pobjednik izbora, nije postigao očekivani rezultat, to jest podbacio je za desetak mandata. Te mandate je, čini se, dobio Most. U tzv. utvrdama SDP-a, trećoj i osmoj izbornoj jedinici, Most je osvojio samo dva mandata, dok je u utvrdama HDZ-a, devetoj i desetoj izbornoj jedinici osvojio pet mandata, što govori u prilog tomu da je Most najvećim dijelom zahvatio u HDZ-ovo biračko tijelo.

Logično bi stoga bilo očekivati da Most ide u koaliciju s HDZ-om, naravno uz određeni set čvrstih uvjeta. No, u Hrvatskoj logika i nije baš na nekoj cijeni te se može dogoditi da se Most prikloni i lijevoj strani. U tom slučaju čeka nas nastavak politike ”mi ili oni” i dalje produbljivanje krize, a Božo Petov i Drago Prgomet mogli bi ostati upamćeni kao novi Dražen Budiša i Goran Granić hrvatske politike. Iako se u javnosti šire glasine da je Most projekt ovih ili onih snaga, činjenica je da su u poziciji svoju podršku obilato naplatiti jer se bez njih ne može formirati vlada. Hoće li ta naplata biti u inzistiranju na reformama ili na osobnim probitcima, ovisi o značaju samih ”mostovaca”.

   Ako Most ustraje na proklamiranim reformama, opcija koja prihvati njihove uvjete naći će se u poziciji da pred javnošću snosi odgovornost za politike koje nisu izvorno njihove. To ima svoju cijenu u vidu gotovo sigurnog gubitka idućih izbora. U svakom slučaju, predstoji nam neizvjesno i napeto vrijeme, a nije potpuno isključeno da se cijela ta stvar razriješi i na ponovljenim izborima, premda držim da je to malo vjerojatno budući da se izborene saborske fotelje u Hrvatskoj nerado stavljaju na kocku. Koliko god neočekivani uspjeh Mosta izazivao određene nedoumice, pa i nelagodu kod pripadnika domoljubne opcije, on može značiti i stanovitu prigodu za promjenu nabolje.

   Naime, uspjeh Mosta trebao bi ponukati HDZ da preispita neke segmente u vlastitoj politici i još više vlastite odnose s javnošću. S druge strane reformski impuls koji donosi Most može biti koristan ako se kanalizira u prihvatljive i moguće politike. Naravno, sve to važi pod uvjetom da u Mostu misle iskreno i da nisu projekt igrača iz sjene. Na koncu, HDZ-u je veći problem relativno dobar uspjeh SDP-a na izborima od uspjeha Mosta. S 56 mandata, kojima se komotno mogu pribrojiti i tri mandata IDS-a, Kukuriku koalicija bit će krajnje neugodna i destruktivna oporba i ako HDZ s Mostom uspije formirati vladu. Da i ne govorimo o tomu kako će biti nemoguće provesti bilo kakvu promjenu Ustava za koju je potrebna dvotrećinska većina. A za neke promjene, vjerojatno će trebati i promjena Ustava.

Dakle, tko god formira vladu u ovakvim uvjetima, imat će problema sa saborskom većinom u nekim kriznim situacijama. Nestabilne vlade u nestabilnim vremenima lako padaju, tako da se već sada može konstatirati da su prijevremeni izbori prilično izvjesni.

Damir Pešorda

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Karolina Vidović Krišto: VUKOVAR NIJE PAO – ŽRTVA VUKOVARA HRVATSKOJ JE DONIJELA POBJEDU!

Objavljeno

na

HRT je  prikazao anketu iz 2010. – nijedan student Filozofskog fakulteta u Zagrebu nije znao što se u novijoj povijesti dogodilo 18. Studenog !  Na tom se fakultetu obrazuju, među ostalim, budući hrvatski povjesničari!

Karolina Vidović Krišto na početku je istaknula kako je od vitalne važnosti da se ispravi nepravedna i štetna statistička regionalna podjela Hrvatske kojom je Milanovićeva Vlada pogodovala sebi a Vukovar oštetila za milijune Eura.

VUKOVAR JE HRVATSKA

“Mjesec je studeni i obilježavamo dan sjećanja na žrtvu Vukovara – žrtvu koja je Hrvatskoj donijela pobjedu. I zato je Vukovar Hrvatska”, naglasila je Vidović Krišto.

SAMOSEGREGACIJA NA ŠTETU DJECE

U sklopu emisije pušten je isječak iz emisije emitirane na HRT-u 2012. god., u kojoj govore vukovarski učenici srpske narodnosti, a koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Na pitanje što bi promijenili u Vukovaru rekli su “da nema siromašnih i da ne dijele Hrvate i Srbe, …da svi zajedno idemo u razred, …da smo jedno društvo i da nema razlike među ljudima.”

Na pitanje kakva je danas situacija po tom pitanju, Vidović Krišto je navela kako 3 Osnovne škole i sve 4 Srednje škole u Vukovaru imaju podijeljene razrede – za djecu hrvatske i srpske narodnosti. Naglasila je kako se u sklopu nastavnog programu na srpskom jeziku svi predmeti – izuzev Hrvatskog jezika – predavaju na srpskom i na ćirilici.

Upozorila je kako smisao svake manjinske politike, pa i Erdutskog sporazuma, INTEGRACIJA, a ne SEGREGACIJA, a kao najpogubniju istaknula je SAMOSEGREGACIJU.

(Obavezno pogledajte cijelu emisiju autorice Karoline Vidović Krišto: 
Slika Hrvatske – Vukovar 2012. https://www.youtube.com/watch?v=0f9V2f4796Q  )

HRVATSKA JE NACIONALNA DRŽAVA – SVI SMO HRVATI, BEZ OBZIRA KOJE SMO NARODNOSTI

Vidović Krišto posebno se osvrnula na društvene znanosti i politiku koji često relativiziraju i razvodnjavaju definicije. Po pitanju nacije i nacionalnosti svakako je najpreciznija geografija. Hrvatska je nacionalna država, i jedno od obilježja nacionalne države je nacija koju čine svi njeni državljani – bez obzira na njihovu narodnost.

SRBI U HRVATSKOJ SU DRŽAVLJANI REPUBLIKE SRBIJE KOJI POSJEĆUJU HRVATSKU

Srbi u Hrvatskoj su državljani Republike Srbije koji posjećuju Hrvatsku, a svi državljani Hrvatske su Hrvati – bez obzira na to koje su narodnosti, naglasila je Vidović Krišto.

VAŽNO JE KOD MLAĐE DJECE RAZVIJATI PRIPADNOST NACIJI

U svezi s tim spomenula je članak iz Slobodne Dalmacije o PISA istraživanju za procjenu znanja i vještina petnaestogodišnjih učenika. Kao primjer je istaknut Singapur, koji već godinama bilježi vrhunske rezultate, rekla je Vidović Krišto. Ove hrvatske novine članak su naslovili ovako: “Kopirajmo Singapur, djeca će nam biti puno pismenija!”

Na pitanje što se događa u tamošnjim školama, voditeljica PISA istraživanja uza sve ostalo kao prvo je istaknula kako se kod mlađe djece snažno razvija – pripadnost naciji!

AFERA SRPSKOG NARODNOG VIJEĆA – ZLOUPOTRIJEBILI DJECU IZ VUKOVARA!

Vidović Krišto podsjetila je i na lanjsku aferu SNV-a, koji su lani bili suorganizatori ne-civilizacijskoga skupa u Srbu na koji su doveli djecu iz sela Bobote kraj Vukovara da recitiraju: “MI SMO BUDUĆI TITOVI BORCI- MOJ ĆE TATA SEKIRICOM DA UDARA PO KRVNIKOVOJ GLAVI”. To su osudili i dječja pravobraniteljica i hrvatsko ministarstvo znanosti i obrazovanja, rekla je Vidović Krišto.

ANKETA IZ 2010. – NIJEDAN STUDENT FFZG-a NIJE ZNAO ŠTO SE DOGODILO 18. STUDENOG!

U drugom isječku prikazanom u sklopu komentara Karoline Vidović Krišto iz 2010. god., anketirani studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu nisu znali odgovor na pitanje “Što se dogodilo 18. studenog u novijioj hrvatskoj povijesti?” NIJEDAN! Vidović Krišto podsjetila je kako ovaj fakultet i ove godine pune novinske stupce – obilježio je i slavio obljetnicu Oktobarske revolucije kojom je uspostavljena komunistička diktatura koja se proširila na sve strane svijeta i u kojoj su ubijeni milijuni ljudi!

VUKOVAR NIJE PAO – ŽRTVA VUKOVARA HRVATSKOJ JE DONIJELA POBJEDU!

HRT-ova politička komentatorica osvrnula se i na jedan članak iz Washington posta. 19. studenog 1991. ove američke novine pisale su kako Tuđman i Hrvatska Vukovar vide kao Staljingrad, koji je pretrpio nacističku agresiju te svojom žrtvom postao velika prekretnica u Drugom Svjetskom ratu. Washington post citira i Tuđmana koji je ponavljao kako “Vukovar nikada neće pasti”.

“Vukovar nije pao, reći će politički analitičar Vladimir Lušić koji Vukovar uspoređuje s Alamom. Alamo, koji je nestao do zadnjeg čovjeka, Amerikanci slave kao pobjedu, jer je u konačnici mimo silne meksičke agresije Texas bio i ostao dijelom SAD-a”, naglasila je Vidović Krišto.

VUKOVAR MJESTO POSEBNOG PIJETETA

Posebno se osvrnula na Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, koji je – nakon protuustavnog i protuzakonitog postavljanja postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru – uporno ukazivao na kršenje članka 8 Ustavnog zakona o pravima manjina. Upravo je Stožer iznjedrio prijedlog projekta “Vukovar mjesto posebnog pijeteta”, u sklopu kojeg je vraćena Hrvatska vojska u Grad heroj, i u kojem će ubuduće svi polaznici svih hrvatskih vojnih škola prisegu polagati upravo u Vukovaru.

STOŽER ZA OBRANU HRVATSKOG VUKOVARA

Ono najvažnije što nije napravljeno, ISTAKNULA JE Vidović Krišto, je trajno izuzimanje Vukovara od isticanja agresorskih simbola. Važno je pritom naglasiti kako je Stožer opetovano naglašavao kako je ćirilica kroz povijest i hrvatsko pismo, ali U KONTEKSTU OBRAMBENOG DOMOVINSKOG RATA I VUKOVARA ĆIRILICA JE ISKLJUČIVO SIMBOL SRPSKE AGRESIJE.

Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari