Connect with us

Nakon izbora BiH čeka još veća kriza

Published

on

Izbori zakazani za listopad 2014. predstavljaju značajan rizik za pravovremeno i sustavno provođenje politike predviđenih programom koji je dogovoren s Međunarodnim monetarnim fondom, zaključili su iz ove financijske institucije. To znači da već sada u MMF-u sumnjaju u nastavak aranžmana koji bi trebao trajati do sredine iduće godine. U izvješću MMF-a nakon završenog šestog i sedmog pregleda i isplate oko 350 milijuna maraka rečeno je kako je pred BiH neizvjesna budućnost te kako se predviđa dodatno pogoršanje financija nakon poplava i izbora u listopadu.

news_photo_1f68bf640022921b7e50da7342929a30Stručnjaci MMF-a podsjećaju kako je BiH u 2013. bila na dobrom putu unatoč lošoj domaćoj potražnji, no kako su poplave koje su zadesile BiH u svibnju vratile državu daleko unatrag.  MMF ne vidi mogućnost poboljšanja stanja ni u jednoj oblasti, a predviđaju loše efekte nakon poplava u svim segmentima, od izvoza, do bankarskog sektora, zapošljavanja itd.

-Razina neizvjesnosti je visoka, a koliki je utjecaj katastrofe tek treba postati u potpunosti jasno. Očekuje se da će rast znatno usporiti ove godine, na oko 0,7 posto…

Proizvodnja će znatno pasti, ne samo u izravno pogođenim područjima, već i na drugim mjestima. Kao rezultat toga, izvoz će pasti previše, a zajedno s tim porast će uvoz, osobito u oblasti hrane, opreme te građevinskog materijala. Predviđa se da će se deficit tekućeg računa povećati na gotovo 11 posto BDP-a, navode iz MMF-a.

U opsežnom izvješću dane su jasne preporuke vlastima na što se treba usmjeriti u idućim mjesecima, dok su s druge strane vlasti BiH obećale ponovno mnogo toga MMF-u. Većina obećanog trebala se davno ispuniti, prvenstveno usvajanje novog zakona o radu koji je glavni uvjet MMF-a za daljnje isplate. Sukladno tome vlasti su se sada obvezale da će do kraja godine, a nakon izbora, uraditi sve da se pokrenu izmjene u oblasti rada. Obrazlažu kako je dijalog sa socijalnim partnerima postao još teži nakon poplava.

-Entitetske vlade će poboljšati nacrte novih propisa o radu u idućim mjesecima, uz pomoć osoblja Svjetske banke i MMF-a, koji onda može poslužiti kao osnova za ponovni razgovorima sa socijalnim partnerima, stoji u pismu namjere bh. vlasti koje je poslano u lipnju MMF-u. Nacrti će sadržavati minimalno to da će se kolektivni ugovori vezati na određeno vremensko razdoblje i to samo s onim poduzećima i radnicima koji to žele. Također omogućit će se uspostava različitih plaća na temelju sposobnosti, kvalifikacije i iskustva, izvedbe itd. Vlasti su se obvezale i na to da do prosinca nastave s izradom novih zakona o državnim službenicima i namještenicima, uz pomoć Svjetske banke, kako bi se olakšala reformu javne uprave i kako bi se omogućilo da se ovi zakoni usvoje nedugo nakon usvajanja novih entitetskih zakona o radu. U pismu namjere navodi se i to kako će se usvajanjem novih zakona o radu omogućiti da se u RS-u ukloni zaštita s minimalne neto plaće.

DL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari