Connect with us

Kolumne

Nakon Karamarkove bitke za Domovinu došlo je vrijeme za lustraciju unutar HDZ-a

Objavljeno

on

Odlukom predsjedništva HDZ-a donesena je odluka kako Tihomir Orešković nema više povjerenje HDZ-a i da se ide u preslagivanje Vlade RH. Time je Tomislav Karamarko odlučio jasno reći NE dvojcu Orešković – Petrov koji bi kada bi imali nadležnost na pustinji u Sahari, za pretpostaviti je kako bi kroz 5 godina i tamo zavladala nestašica pijeska što se moglo najbolje vidjeti prilikom do sada neviđene krize vlasti u Republici Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

U trenucima kada su svi pomislili kako Tomislav Karamarko ruši Vladu RH radi afere “Konzultantica”, a kako bi izbjegao vlastiti opoziv prilikom prikupljanja potpisa o povjerenju predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću uz Vladimira Šeksa i Andreja Plenkovića pojavilo se pozamašno društvo koje je bilo sklono srušiti Tomislava Karamarka. U Hrvatskome saboru iako su HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Damir Krstičević odbili su potpisati dokument koji vodi do izglasavanja nepovjerenja aktualnom predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću uz riječi kako su protiv rušenja Vlade RH, a svi znamo da presložiti ne znači srušiti. Jedino mi još niti dan danas nije jasno zašto se na taj način nisu usprotivili svojevremeno bivšoj šefici Jadranki Kosor kada je politikom hapšenja vlastitih članova vratila partiju na vlast i upropastila HDZ, a upravo su izvučeni iz šešira u unaprijed izgubljenoj bitci i postavljeni na listu za Sabor. Tada su mogli vidjeti da neovisno o svojim imenima ako vrh stranke provodi krivu politiku njihova imena ne znače ništa jer izbori su bili izgubljeni.

Tada se nisu bunili, a danas vidimo bili su spremni izvesti puč u Hrvatskom saboru i otići protiv odluke predsjedništva HDZ-a, pa se postavlja pitanje ne boje li se i oni valjda lustracije unutar HDZ-a?


Njihovu odluku jedva je dočekao još jedan europarlamentarac Davor Ivo Stier uz riječi “Živio doktor Tuđman” iako mu to već nije prvi put ako ne zaboravimo pokušaj udara na Klauzuri u Šibeniku uoči izbora za EU parlament ispred novinara uz riječi kako nam politiku prema BIH neće voditi Manolićevi ljudi pa do predstavljanja nove paradigme u društvu Jadranke Kosor. No na tome se nije stalo, već su zastupnici iz EU parlamenta Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica i Ivana Maletić potpisali pismo u kojem pozivaju HDZ-ove zastupnike u Hrvatskome saboru da ne izglasavaju nepovjerenje  Tihomiru Oreškoviću čime su izvršili direktan udar na predsjedništvo HDZ-a nakon čega je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao kako treba ispitati ima li elemenata kršenja Statuta HDZ-a.

Tko bi rekao da će se jedna Dubravka Šuica koja zaboravlja da nije prešla niti prag od 5% sa 4.13% što je ekvivalent (15.776 glasova) ponašati poput uvrijeđene nevjeste nakon što nije ušla u predsjedništvo HDZ-a i nasrnuti među prvima na Tomislava Karamarka gdje je očito došlo i do razmimoilaženja u familiji budući da je njezina nećakinja Sanja Putica stala uz vrh HDZ-a. Da ne govorim za Ivanu Maletić koja nakon što je izgledala da je popila svu pamet svijeta sa 2.53% odnosno 9.650 glasova bila protiv ostanka Tomislava Karamarka u Vladi RH i usudila se potpisati pismo podrške Tihomiru Oreškoviću, ali valjda uz pohvale u prvi plan iskočile su crte lica koje odaju hladnokrvnost bez emocije. Svi oni zaboravljaju da nisu skoro svi zajedno imali glasova kao Ruža Tomašić i da nisu bili visoko na listi što znači da bi bez potpore stranke mogli zaboraviti na primanja veća od 7.000 eura s obzirom da sjede u mnogim drugim tijelima i ubiru naknade za putne troškove i sl. dok im pripravnici pripremaju rasprave.


Prilikom pokušaja puča potporu im daje saborski zastupnik Gordan Jandroković koji govori kako treba preispitati zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Tihomiru Oreškoviću ili u najmanju ruku dozvoliti im da se glasa prema savjesti. Da taj  ima savjest sjetio bi se kako je napredovao i  izdao Ivu Sanadera i Jadranku Kosor. Sjetio se savjesti u vrijeme Tomislava Karamarka pokazujući svoje pravo lice kako po treći put izdati predsjednika HDZ-a iako je do prije malo iskakao iz svake paštete. Možda bi uz vlastitu savjest trebao preispitati  je li mu napokon došao kraj?

U ovoj više nego očitoj namjeri pokušaja puča podrškom Tihomiru Oreškoviću iako nije član HDZ-a cilj je bio srušiti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kojeg bi prema riječima Vladimira Šeksa pozvali da odstupi i sa mjesta predsjednika HDZ-a što je evidentno, jer ideja se pokušala preslikati i na lokane sredine što se moglo vidjeti u varaždinskom i šibenskom HDZ-u. Da Lucijan Vukelić nije imao Olega Butkovića u Vladi RH vidio bi što bi 5 do 12 pružio javnu potporu Tomislavu Karamarku isto kao što bi sjedio u Hrvatskom saboru nakon što je ispao kao treći sa liste jer su mu građani odlučno rekli ne, već kada je imao informacije da Vlada RH opstaje onda pametuje o mjerenju maligana u zagorskom zraku, a nije bio u stanju rješavati olupine iz riječkog akvatorija koje su preslika ali na lokalnoj razini skrivajući se iza njegove izjave vršeći permanentnu blokadu rada tijekom njegova prethodnog mandata.

Ovaj put Tomislav Karamarko ne da je dobio bitku svih bitaka koja je bila bitka za Domovinu što dokazuje nasilno prikupljanje potpisa SDP-ovih zastupnika za rušenje Vlade RH kako bi spriječili preslagivanje svjesni da gube 7 utakmicu u nizu, već Tomislav Karamarko uspio je izvući na čistinu vlastite izdajice koje su lustrirale same sebe, a kojima je stranka dala sve, vrativši joj zabijanjem posljednjeg čavla u lijes kao i prije četiri godine. Naravno nisu to svi, već oni koji su istrčali pred rudu ne računajući da Tomislav Karamarko ne pati od premijerske funkcije što je pokazao po drugi puta poput državnika kojem je interes naroda ispred vlastita za razliku od Bože Petrova i Tihomira Oreškovića koji nisu za častan uzmak kao što im je Tomislav Karamarko ponudio odlazak u paketu. Dokaz tome su i riječi Mire Bulja koji je izjavio ili podrška Oreškoviću ili novi izbori.

S obzirom da su se problemi godinama stavljali ispod tepiha krajnje je vrijeme da se pojedince pozove na častan uzmak budući da su prekršili Statut HDZ-a te da vrate mandate koje im je stranka dala, jer ova ekspanzija doživjela je vrhunac četverogodišnje blokade rada i opstrukcije kada su novi kosturi poispadali iz ormara.

Također, mišljenja sam da je došlo vrijeme da se pojedincima poput Vladimira Šeksa treba zahvaliti kako bi izbjegli daljnju štetu stranci koju je proizveo. U suštini došlo je vrijeme kada je potrebno provesti lustraciju unutar HDZ-a ukoliko želimo pobjedom dočekati iduće izbore, jer ovo je bio najbolji primjer kako se izdaje stranka u trenucima kada joj je najteže. Vrijeme je za čistku prilikom pripremanja stranačke infrastrukture za lokane izbore ukoliko ne želimo da umjesto suštinskih reformi imamo Oreškovićeve reforme padeža gdje smo sa 7 pali na 4 padeža, a potom s a 2 na 1 tj. instrumental – S kim(e)? s čim(e)? Naravno s njime i s Božom Petrovom koji se ne osjećaju krivima na platformi Mosta.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari