Connect with us

Kronika

Nakon kritika suosnivača Nanobita, oglasila se Fina – Nije potrebno posjetiti niti jedan šalter!

Objavljeno

on

Putem jedinstvenog informacijskog sustava – START, građani Republike Hrvatske mogu elektroničkim putem pokrenuti poslovanje (d.o.o., j.d.o.o. i obrt) iz vlastitog doma, 24 sata dnevno, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede – priopćili su iz FINA-e nakon što je u medijima osvanula priča Alana Sumine, osnivača Nanobita i hrvatskog IT genijalca, kojeg je zgrozila birokracija dok je otvarao novu firmu.

FINA ističe da je cilj standardizacije putem sustava START omogućiti poduzetnicima osnivanje tvrtke bez pravne pomoći. Standardni postupak po svom sadržaju odgovara većini osnivača u Republici Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom, dodaju.

Osnivač Nanobita Alan Sumina o birokraciji: Ne da se nismo pomakli, mi smo se još unazadili

– START je moderna e-usluga, utemeljena na načelu jednokratnog unosa minimalno potrebnih podataka. Svi se dostupni podaci povlače iz javnih registara i dostupnih baza podataka te se automatski razmjenjuju. Za korisnika nema odlaska u zasebne institucije niti dokumentacije u papirnatom obliku. Osim što je poslovanje moguće pokrenuti u svega nekoliko dana, iz vlastitog doma, i troškovi pokretanja poslovanja kroz START su niži. To je najznačajnije kod pokretanja poslovanja za d.o.o., jer nema troškova izrade i javnobilježničke ovjere osnivačke dokumentacije, a sudska je pristojba prepolovljena pa novi poduzetnici mogu uštedjeti i više od 2.500 kuna. Od prosinca 2019. kad je START uspostavljen do kraja veljače 2021. godine (odnosno u 15 mjeseci postojanja) kroz START je poslovanje pokrenulo ukupno 1.214 poduzetnika (od čega je 614 d.o.o., 437 j.d.o.o. i 163 obrta).

Fina je s projektom START – sustav za elektroničko pokretanje poslovanja, osvojila nagradu za najbolji digitalni projekt u 2020. godini u Jadranskoj regiji. Ovu nagradu, koja potiče inicijative i izvrsnost u području digitalne transformacije, dodjeljuje tvrtka IDC Adriatics, podružnica neovisne analitičke tvrtke International Data Corporation koja posluje u više od stotinu zemalja svijeta – navodi dalje FINA.

Dodaju da sustav razmjenjuje podatke s Ministarstvom pravosuđa i uprave (sudski registar), Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (Obrtni registar), Državnim zavodom za statistiku, Ministarstvom financija (Porezna uprava), Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje te banakama u kojima poduzetnici otvaraju račune prilikom pokretanja poslovanja. Partneri STARTA su također Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Ministarstvo unutarnjih poslova RH te Državna geodetska uprava.

– START je dostupan preko sustava e-Građani i portala start.gov.hr, a jedini uvjet za pristupanje uslugama elektroničkog pokretanja poslovanja jest pristup vjerodajnicama visoke razine sigurnosti – elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) ili Fininim osobnim certifikatom. S obzirom da većina građana Republike Hrvatske posjeduje elektroničku osobnu iskaznicu (izdaju se od 2015. godine), jedino što je potrebno jest nabaviti čitač osobne iskaznice kako bi se čitav proces pokretanja poslovanja mogao obaviti online putem.

Osim svega navedenog, napominjemo kako Fina omogućava online upis u Registar stvarnih vlasnika, kao i online preuzimanje izvatka iz Registra stvarnih vlasnika. Registar stvarnih vlasnika ustrojen na temelju članaka 32. do 36. Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a operativno ga u ime Ministarstva financija – Ureda za sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, vodi Financijska agencija. Sam Registar je uspostavljen temeljem europskih propisa odnosno direktiva kojih se trebaju pridržavati sve članice Europske unije.

Gdje je onda zapelo u slučaju Alana Sumine?

– Žao nam je što je gospodin Sumina imao neugodno iskustvo prilikom otvaranja poslovanja, no sam je izjavio kako se u njegovom slučaju radi o nestandardnom osnivačkom aktu, koji iziskuje angažiranje pravne pomoći i stoga se niti ne može obaviti standardnim postupkom, odnosno online, putem sustava START

Osnivački akti u postupku osnivanja na daljinu prilog su Zakonu o trgovačkim društvima. Cilj standardizacije putem sustava START upravo je omogućiti poduzetnicima osnivanje bez pravne pomoći. Standardni postupak po svom sadržaju odgovara većini osnivača u Republici Hrvatskoj, a uvijek će postojati društva s potrebom za nestandardnim osnivačkim aktom.

Gospodina Alana Suminu cijenimo kao uspješnog gospodarstvenika kojeg je Fina nagradila Zlatnom bilancom 2016. godine za najboljeg poduzetnika u djelatnosti, te mu na taj način iskazala priznanje za njegov uspjeh.

Iako je gospodin Sumina pokrenuo poslovanje temeljem nestandardnog osnivačkog akta, njegov istup u javnosti smatramo dodatnom potvrdom da je nužno informirati građane kako je u standardnom postupku moguće pokrenuti poslovanje elektroničkim putem, i to korištenjem sustava START, koji s ponosom ističemo kao jedan od najboljih primjera digitalizacije administrativnih procedura u Republici Hrvatskoj – poručuje FINA.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari