Connect with us

Iz Svijeta

Nakon napada Afganistanca u Beču, austrijska vlast dobila podršku za anti-imigracijsku politiku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Austrijska koalicija desnice i krajnje desnice, na vlasti od prosinca, izjavila je u čevrtak da ima podršku za svoju protuimigracijsku liniju, nakon što je jedan Afganistanac priznao da je u Beču četiri osobe napao nožem, a od četiri ranjene osobe jedna je kritično.

“Jasno je da su posljednjih godina napravljene mnoge pogreške u području imigracije i politike azila, a neograničena imigracija je korijen mnogih problema s kojima se suočavamo”, ocijenio je u priopćenju kancelar Sebastian Kurz.

“Zbog toga smo postrožili izdavanje prava na azil”, rekao je zamjenik kancelara Heinz-Christian Strache, čelnik ekstremne stranke FPOe.

Osumnjičeni, 23-godišnji tražitelj azila, priznao je da je izveo dva napada nožem u srijedu navečer.

Najprije je napao par Austrijanaca (67 i 56) i njihovu 17-godišnju kćerku, koji su izlazili iz restorana u glavnom gradu. Nekoliko metara dalje je napao jednog Afganca (20).

Napadač je uhićen u srijedu navečer nedugo nakon napada. Rekao je da je ovisnik i da je napade izveo “jer je bio u agresivnom raspoloženju i nezadovoljan svojim životom”, odbivši bilo kakve političke motive. Rekao je da pozna Afganca s kojim je bio u sporu zbog droge, navela je policija.

Pitanje migracija je bila u središtu austrijske predizborne kampanje prošle jeseni, nakon što je ta zemlja sa 8,7 milijuna stanovnika zabilježila više od 150.000 zahtjeva za azil, što predstavlja gotovo 2 posto stanovništva, nakon krize 2015-2016.

Iako su napadi koje izvode migranti i dalje relativno rijetki, mnogi su jako odjeknuli, a policijske statistike pokazuju da je među pridošlicama stopa delinkvencije i zločina iznad prosjeka.

Izabrana sa skoro 60 posto glasova, nova vlast se posebno obvezala ograničiti uvjete za odobravanje azila, ubrzati postupke i intenzivirati deportacije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas