Pratite nas

Iz Svijeta

Nakon napada u Berlinu pooštravaju se njemački sigurnosni zakoni

Objavljeno

na

Njemačka vlada je u utorak najavila pooštravanje sigurnosnih mjera protiv osoba ocijenjenih opasnima, nakon džihadističkog napada u prosincu u Berlinu, među kojima su obvezno nošenje elektroničke narukvice ili ubrzano izbacivanje tražitelja azila kojima su molbe odbijene.

Berlin je također potvrdio da želi izvršiti pritisak na zemlje koje odbijaju preuzeti kandidate kojima je odbijena molba za azil, tako da im smanji ili ukine pomoć za razvoj, rekli su ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas na konferenciji za novinare u Berlinu.

“Želimo poduzeti sve kako se Amrijev slučaj ne bi ponovio”, rekao je Maas, dok su propusti u slučaju mladog Tunišanina Anisa Amrija, napadača kamionom s Božićnog sajma u prosincu, izazvali rasprave u Njemačkoj.

“Uz te mjere i sigurnosne zakone koji se pripremaju, želimo povisiti razinu sigurnosti i poslati jaki znak našim državljanima”, rekao je de Maiziere.

Nošenje elektroničke narukvice bi moglo biti određeno brojnim osobama koje su ocijenjene potencijalno opasnima, posebice onima koji izalaze iz zatvora nakon presuda za terorizam.

Određivanje pritvora će biti jednostavnije dok čekaju izbacivanje iz zemlje, za strance koji su ocijenjeni opasnima za nacionalnu sigurnost ili čija je molba za azil odbijena.
Onima kojima je odbijena molbe za azil, a njihove domovine ih odbiju primiti u roku o tri mjeseca, bit će određen pritvor.

Tuniškom napadaču 19. prosinca na Božićnom sajmu, kada je ubijeno 12 osoba, već je u lipnju 2016. odbijena molba za azil.

Njemačke vlasti ga nisu mogle izbaciti jer je Tunis dugo osporavao da je Amri njihov državljanin.
Tražitelji azila koji koriste više identiteta za registriranje će biti kažnjeni i bit će obvezni boraviti na strogo ograničenom području.

Anis Amri je koristio 14 različiti identiteta tijekom boravka u Njemačkoj od ljeta 2015. kako bi primao različite socijalne pomoći i za prikrivanje tragova dok ga je pratila obavještajna služba.

Prema podacima njemačkih objavještajnih služba, 548 islamista koji žive ili su živjeli u Njemačkoj danas predstavljaju prijetnju za sigurnost.

facebook komentari

Iz Svijeta

Mađarska će oporezivati organizacije za pomoć migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska desna vlada objavila je u srijedu da planira donijeti zakon protiv stranih organizacija koje pružaju pomoć migrantima.

Zakonom bi se sa 25 posto oporezivale organizacije koje primaju novac iz inozemstva, rekao je ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter nakon sjednice vlade.

Te bi se organizacije također trebale sudski registrirati, a njihove zaposlenike bi moglo protjerati iz zemlje.

Radi se o jednom iz paketa zakona, poznatog kao “Plan za zaustavljanje Sorosa” kojemu je cilj regulirati rad organizacija koje pomažu imigrantima što su ilegalno ušli u Mađarsku.

Naziv plana odnosi se na milijardera  Georgea Sorosa, kojeg  premijer Viktor Orban optužuje da je izazvao migrantski val preko balkana 2015. i 2016.

(Hina)

Viktor Orban: Migranti su muslimanska invazivna sila

 

ORBAN: Saznali smo sve o Sorosu, želi rušiti vlade koje se protive naseljavanju muslimana

 

Višnja Starešina: Viktor Orban između Schumanove i Soroseve Europe

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Češka vlada raspušta se nakon što joj je izglasano nepovjerenje

Objavljeno

na

Objavio

Foto: David W Cerny / REUTERS

Češka vlada pod vodstvom premijera Andreja Babiša pristala je na raspuštanje u srijedu nakon što je manjinski kabinet izgubio povjerenje u parlamentarnom glasanju dan ranije.

Tehnička vlada ostat će na funkciji što je obavezni korak u tijeku pregovora o sastavljanju alternativne administracije koji bi mogli trajati mjesecima dok stranke izbjegavaju Babiša koji se mora boriti s optužbama da je zloupotrijebio program potpora EU-a dok je bio poslovni čovjek prije deset godina.

“Vlada je potvrdila raspuštanje i tražit ću sastanak s predsjednikom kako bih mu i osobno mogao predati svoju ostavku”, rekao je Babiš.

Predsjednik Miloš Zeman rekao je da će Babišu dati još jednu mogućnost za sastavljanje vlade. Predsjednikov glasnogovornik rekao je da će Zeman prihvatiti ostavku do kraja radnog tjedna.

Policija optužuje Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u zemlji, da je zatajio vlasništvo nad jednom od svojih kompanija prije deset godina kako bi dobio potporu od 2 milijuna eura uglavnom sredstava EU-a.

On je zloupotrebe nijekao. U slučaju je osuđen, no stekao je imunitet od kaznenog progona kad je dobio mjesto u donjem domu u listopadu na općim izborima u kojima je njegova stranka ANO pobjednik sa širokom marginom no nije uspjela dobiti većinu.

Parlament će odlučiti hoće li Babišu ukinuti imunitet u petak.

Ostalih osam stranaka u parlamentu dosad je odbijalo svaki oblik suradnje s ANO, unatoč tome što njihova odlučujuća pobjeda znači da će biti u svakoj održivoj vladi, s Babišom ili bez njega.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari