Nakon odluke Suda u Strasbourgu: Vlada RS mora u razumnom roku isplatiti ratnu štetu od 166 milijuna KM

1

Zastupnica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Europskim sudom za ljudska prava (ECHR) Monika Mijić za Anadoliju je izjavila kako nakon jučerašnje odluke ECHR-a u Strasbourgu, prema kojoj je utvrđeno “kršenje ljudskih prava” u postupku koji je pokrenulo 18 državljana BiH koji potražuju naplatu ratne štete, vlada Republike Srpske je dužna odrediti razumniji rok za isplatu ratne štete u iznosu oko 166 milijuna KM

Riječ je o predmetu “Đurić i ostali protiv Bosne i Hercegovine” u kojem se na temelju Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. svibnja 1992. do 19. lipnja 1996. godine, potražuje isplata ratne štete u Republici Srpskoj.

“ECHR je u jučerašnjoj odluci utvrdio da je razdoblje od 20 godina za isplatu ratne štete, koji je ranije predložila vlada RS-a, predug i da predstavlja teret za prijavitelje. U odluci suda se navodi da se u razumnom roku, najkasnije godinu dana, odredi novi otplatni rok. Sud u odluci navodi kako je vremenski rok od 13 godina daleko razumniji od 20 godina. Dodaje se da se u slučajevima u kojima je došlo do kašnjenja više od 10 godina, presude trebaju izvršiti bez daljnjeg odlaganja “, kazala je Mijić .

Podsjetila je da je vlada RS-a do prosinca 2013. bila dužna 166 milijuna KM po presudama o isplati ratne štete.

vlada_rs_650-350pxInače, u listopadu 2012. godine RS je za izvršenje konačnih presuda u slučajevima naknade ratne štete donio plan kojim se predviđalo izvršenje pravosnažnih presuda, odnosno isplata ratne štete u gotovini, u roku od 13 godina, počevši od 2013. Ovaj vremenski okvir za provedbu je produžen na 20 godina u srpnju 2013. godine.

Aplikanti su pred ECHR-om tražili pravdu zbog neizvršenja pravomoćnih sudskih presuda domaćih sudova o isplati ratne štete.

ECHR u donesenoj odluci navodi da su zabilježena kršenja ljudskih prava u ovom slučaju. Sud u Strasbourgu je utvrdio da je razdoblje od 20 godina predviđen za izvršenje pravomoćnih presuda domaćih sudova koje se odnose na isplatu ratne štete predug, posebno u svjetlu kašnjenja koja su već zabilježena. Sud je podsjetio da se ne može opravdavati neizvršenje presude zbog nedostatka novčanih sredstava.

Inače, postoje mnoge osobe u sličnoj situaciji u RS-u, ali iu ostatku BiH, dok se pred ECHR-om nalazi oko 400 sličnih predmeta.

facebook komentari

  • peppermintt

    a ovo je tek početak….

    bude kvot nosal gaće na štapu :))))))