Pratite nas

Pregled

Nakon opere, uskoro film o Divi Grabovčevoj

Objavljeno

na

Toliko je pjesama otpjevano o njoj, kako onih po narodnoj predaji, tako i ovih modernijih, bila je inspiracija mnogim umjetnicima, no o njoj film nije snimljen. Ali, biti će. Studio Perić najavljuje početak snimanja filma o Divi Grabovčevoj.

Ideal djevojačke ljepote, vjernosti svojim idealima, Diva Grabovčeva, po legendi je živjela u 17. stoljeću u Rami, a mučenički je ubijena zbog odbijanja prosidbe razuzdanoga turskog mladića.

Postoji mnogo legendi o njoj, priča koje su se prenosile narodnom predajom, napisane su knjige, a uskoro ćemo imati i film.

Povodom početka ovoga projekta, donosimo Vam razgovor novinara portala Tomislavcity.com s bračnim parom Marom i Brankom Perić

Na samom početku, kakva su iskustva sa snimanja filma „Hajduk Mijat Tomić?

– Iskustva su odliična, kroz projekt je prošlo puno ljudi, posebno mladih ljudi. Puno stvari smo naučili, stekli radno iskustvo i nadamo se da će se to u Divi Grabovčevoj i pokazati.
Film je u završnoj fazi, zadovoljni smo snimljenim i ostaje samo odraditi neke stvari u montaži i čekati datum premijere.

Povod za ovaj razgovor je snimanje filma o Divi Grabovčevoj, otkud ideja za taj projekt? 

– Kad smo krenuli u ovaj pothvat snimanja filma, dilema je bila hoće li prvi film biti o Mijatu Tomiću ili o Divi Grabovčevoj. Tada je odluka pala na Mijata, a sad kad smo ga snimili, došao je red na Divu Grabovčevu.

Tko su scenarist i redatelj ovog filma, i koga možemo očekivati u glumačkoj postavi? 

– Scenaristica je Mara Perić, redatelj Brano Perić, a što se glumaca tiče, održat će se dva castinga, u Mostaru i Zagrebu pa će tamo biti donesena odluka o glumcima. Spomenut ćemo samo staroga suradnika Gorana Grgića koji će biti dio glumačke postave.

Najavljujete da je ovaj projekt velik i zahtjevan, tko će još sudjelovati u njegovoj realizaciji?

– Da, ovoga puta radimo potpuno profesionalno i u suradnji smo s jednom od najpoznatijih hrvatskih producentskih kuća. U fazi smo potpisivanja ugovora i kada bude službeno, javnost će biti obaviještena. U dogovorima smo donijeli odluku da pokušamo napraviti najbolji film do sada snimljen na ovim prostorima. Hoćemo li uspjeti, ili ćemo poginuti pokušavajući, ostaje nam za vidjeti.

Koliko bi vremenski trebalo trajati snimanje i sva obrada filma?

– Vremenski nismo ograničeni. Bitno je napraviti kvalitetno, od sad pa za pet godina. Vidjeli smo snimajući Hajduka da se vremenski nemoguće ograničiti jer se uvijek pojavi nešto što sami proces uspori.

I u ovom slučaju, kao i kod Mijata, govorimo o stvarnim likovima i događajima, u pitanju su povijesni likovi. Postoje li kakve prepreke ili otežavajuće okolnosti kod snimanja takvih filmova?

– Takvi filmovi predstavljaju veliki izazov. Veliku pažnju treba obratiti na autentičnost lokacija, kostimografije i svih sitnica koje mogu utjecati na kvalitetu filma. Masovne scene su također jedna specifična stvar kad su u pitanju filmovi koji se tiču povijesti. Samo ćemo reći to da je potrebno najmanje 50 ljudi da bi prikazali jednu manju bitku ili okršaj dvaju zaraćenih strana.

Nemoguće je izbjeći pitanje o financijama jer je riječ o zahtjevnim projektima koji iziskuju velike troškove. Kako dolazite do sredstava?

– Za snimanje Mijata smo se snalazili kako smo god znali, dok za Divu Grabovčevu postoji suradnja s velikom producentskom kućom iz Hrvatske te imamo razrađenu strategiju o financiranju, aplicirati ćemo na natječaje Hrvatskog audio-vizualnoga centra i Fondacije za kinematografiju BiH i naravno da će i sponzori biti jedan od kotačića u svemu ovome.

Kada možemo očekivati početak snimanja i hoće li biti otvorene audicije i za one koji nisu profesionalci?

– Datum početka snimanja nije određen. Treba prvo završiti s potpisivanjem svih ugovora, odraditi castinge i tek onda možemo odrediti točan datum.
Priliku će imati svi koji to žele, veliki broj statista će nam biti potreban i svi oni koji žele nastaviti surađivati imaju otvorena vrata.

Kako se bračni par Perić u zadnjih godinu dana nosi sa svojevrsnom popularnošću? Dalo vas se često vidjeti na tv ekranima, čuti o vama s radio postaja te čitati po novinama i portalima.

– To je stvar koju ovaj oblik javnoga djelovanja nosi sa sobom i za sad je jako dobro. Mediji su prema nama korektni, a i mi nastojimo biti takvi prema njima.

Na osnovu svega što ste do sad uradili, je li ovo vaš životni put? 

– Definitivno je da nas ovo čini sretnima i da ćemo ovo nastaviti raditi.

Kakvi su dugoročni planovi Studija Perić?

– Cilj je za svaki novi projekt dignuti letvicu. Sad je prioritet Diva, a što će dalje biti ostaje nam za vidjeti.  Možemo samo i ovom prilikom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovih ciljeva i pozvati sve one koji žele i mogu surađivati da se jave i da ćemo naći zajednički jezik i biti okupljeni oko jednoga zajedničkog cilja.

Domagoj Jerlagić/Tomislavcity.com

Hrabra i lijepa mučenica Diva Grabovčeva živi u srcima Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Drastične kazne za navijače

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ilusracija/Pixell, MUP

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu pustilo izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima koji donosi stroža pravila za navijače, piše u srijedu Večernji list.

Njima je, primjerice, do sada bilo zabranjeno maskiranje kako bi na utakmicama prikrili svoj identitet, što se po zakonu kažnjava novčano između od dvije do 15 tisuća kuna ili zatvorom do 30 dana. Ubuduće, međutim, kod sebe uopće neće smjeti imati “odjevne predmete čija je namjena, pored osnovne namjene, i za prikrivanje identiteta”, navodi dnevnik.

Do 15 tisuća kuna ili 30 dana zatvora već se kažnjava i pokušaj ulaska u sportski objekt pod utjecajem alkohola u količini većoj od 0,5 promila, a sada se kao zaseban prekršaj s istom zapriječenom kaznom propisuje i izbjegavanje alkotestiranja ili testiranja na drogu.

Prekršajem će se ubuduće smatrati i “pozivanje, poticanje ili sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, športaše i druge osobe”, kao i oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine. Za te je prekršaje MUP predvidio istu kaznu kao za, primjerice, bacanje predmeta ili upad na travnjak ili iskazivanje mržnje, od 5000 do 25.000 kuna ili zatvor u trajanju od 30 do 60 dana, ističe Večernji list.

Iako bi se “poticanjem na tučnjavu” u nekim slučajevima moglo smatrati i navijanje, u MUP-u objašnjavaju da im je namjera isključivo osigurati primjereno kažnjavanje fizičkih sukoba, koje sada nije obuhvaćeno ovim, nego Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

A zastarjele odredbe tog zakona za ovu vrstu prekršaja predviđaju kaznu od 50 do 350 DEM (oko od 170 do 1300 u kunskoj protuvrijednosti). MUP ističe i da će ovakvo rješenje pomoći udaljavanju navijača sklonih tučnjavama sa stadiona.

Navijače kojima su izrečene zaštitne mjere, a zatekne ih se na utakmicama ili u prostoru sportskog objekta ili ih se uoči na videosnimkama, do sada se odvodilo prekršajnom sucu, a ubuduće će se prema njima postupati po Zakonu o kaznenom postupku, donosi Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Plenković s izaslanstvom HBK: Predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), istaknuo je predanost hrvatske Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom, a izaslanstvo HBK pozitivnim je ocijenilo napore Vlade na stvaranju uvjeta za gospodarski i društveni napredak.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili aktualna društvena zbivanja te trenutno stanje suradnje hrvatske Vlade i Katoličke Crkve.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom te se osvrnuo na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zadovoljstvo sastankom te važnost kontinuiranog dijaloga s Vladom i resornim ministarstvima na brojnim društvenim područjima.

Pozitivnim su ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos, dodaje se u priopćenju.

U izaslanstvu HBK bili su nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša te biskup hvarski i generalni tajnik HBK Petar Palić.

Na sastanku u sjedištu Vlade RH sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar države imovine Mario Banožić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari