Pratite nas

Vijesti

Nakon Perkovića Hrvati bi izručili Mesića i Radmana!

Objavljeno

na

[dropcap]O[/dropcap]vo nisu rezultati neke agencije nego rezultati glasovanja fejsbukovaca koje se odvija već dulje od 3 mjeseca, a svježi rezultati se sintetiziraju u objavljuju s vremena na vrijeme. Predvodnici ”Registra mrzitelja Hrvatske” su: Vesna Pusić, Željko Jovanović, Vojislav Stanimirović, Vesna Teršelić i Milorad Pupovac. U registru je trenutno 46 licenciranih mrzitelja.

Nezadovoljni radom Vlade i općenitim stanjem u Hrvatskoj donosimo Vam tromjesečno istraživanje ”popularnosti” koje su proveli naši razočarani i revoltirani čitatelji:

To je prosječni indeks pogubnosti vlade po Hrvatsku. Svi ministri zajedno su dogurali zbrojeno do 67,32 . Što je veći broj – to je nama ostalima lošije. Jeste li znali da Vesna Pusić drži najveći indeks pogubnosti po Hrvatsku? 8,54 . Od 21 ministara, pet je iznadprosječno pogubno za Hrvate:

Njih pet bi se moglo nazvati kapitalnima, jer je preostalih 16 ministara ispodprosječno pogubno. Vesna Pusić je gotovo 5 i pol’ puta pogubnija od ministra s najnižim indeksom, Rajka Ostojića.
Zašto je Vesna Pusić 30% pogubnija od predsjednika vlade?

To je veliko pitanje za analitičare. Naime, bilo bi za očekivati da će premijer imati odlučujuće poguban utjecaj. Čak je i drugoplasirani ministar Željko Jovanović 13% pogubniji od njega. Taj paradoks kao da sugerira kako dvoje prvoplasiranih dobiva naloge od nekoga izvan vlade, navode čitatelji.
O kakvom indeksu se radi? Ovo nisu rezultati neke agencije nego rezultati glasovanja fejsbukovaca koje se odvija već dulje od 3 mjeseca, a svježi rezultati se sintetiziraju u objavljuju s vremena na vrijeme. Članovi Facebook grupe svojim glasovima odlučuju da li neku od 200 osoba iz hrvatskog javnog života smještavaju u ”Popis za lustraciju” ili u ”Registar mrzitelja Hrvatske” ili u ”Registar hrvatskih štetočina”. Kada je SDP odlučio objaviti Registar branitelja, otvorio je pravu Pandorinu kutiju i krenule su ideje o raznim drugim registrima.

Popis za lustraciju, Registar mrzitelja Hrvatske i Registar hrvatskih štetočina

Prvi registar fejsbukovaca, ”Popis za lustraciju” doživio je da će se ime s vrha maknuti. Upravo je Josip Perković bio fejsbukovcima na prvom mjestu. Ako bi se dalje izručivalo po redoslijedu tog popisa, fejsbukovci bi slijedećeg izručili Stjepana Mesića – valjda Finskoj. Treći bi bio na redu Goran Radman – samo je pitanje tko ga hoće? Anti Nobilu je pripalo tek četvrto mjesto. Ostao je bez medalje kao u Oklahoma Cityu 1987. godine s Mirom Barešićem. Glasači bi vjerojatno željeli da pravi društvo svom branjeniku u Njemačkoj. Važniji i od Boljkovca i od Manolića, fejsbukovcima je Ninoslav Pavić – EPoHalni broj 5 na popisu. Iz toga bi se dalo zaključiti da većina glasača na Facebooku nisu čitatelji Jutarnjeg lista.
Predvodnici ”Registra mrzitelja Hrvatske” su: Vesna Pusić, Željko Jovanović, Vojislav Stanimirović, Vesna Teršelić i Milorad Pupovac. U registru je trenutno 46 licenciranih mrzitelja.

Treći registar, ”Registar hrvatskih štetočina” ima na prvom mjestu predsjednika Ivu Josipovića. Reklo bi se da to ponešto odudara od rezultata agencija, po kojima je on zauvijek na prvom mjestu jedne druge liste. Iza predsjednika Josipovića u prvoj petorki su još Predrag Matić, Mladen Bajić, Nadan Vidošević i Arsen Bauk. Samo je privid da rezultati potpuno odudaraju od agencija: čelnik oporbe Tomislav Karamarko je i ovdje na visokom 11. mjestu hrvatskih štetočina. Licenciranih štetočina ima trenutno 48, kažu čitatelji.

Što je lustracija?

Europa je puno razmišljala što napraviti s komunističkim kadrovima nakon pada Berlinskog zida. Da to ne bude obračun novog režima sa starim režimom, odlučili su se za lustraciju. Ako ima elemenata za kazneni progon, to treba napraviti – ako nema, tada takve kadrove onemogućiti da sudjeluju u javnom životu, politici i medijima. Nije baš satisfakcija žrtvama totalitarnog režima, ali se onemogućava njihov daljnji utjecaj i društvo ide dalje.
Pokazalo se u ovom glasovanju da takav koncept nije ”legao” baš svima. Pa su u ”Popis za lustraciju” stavljali ne samo osobe s raznih popisa UDBINIH suradnika koji kruže po internetu, već i šire. Čini se da narod traži pravdu, pa im to ujedno dođe i kao pitanje porijekla imovine i rezultat nekog vlastitog osjećaja da neke osobe nisu mogle sve to postići bez umreženosti s UDBOM.

Očito ćemo se tek morati dogovoriti što je za Hrvatsku lustracija. Vjerojatno će se ispostaviti da UDBA manjim dijelom predstavlja ubijanje emigranata, a više nešto monetarno. UDBA kao partijske jedinice specijalne namjene samo je prljavi vanjski dio. Partija je bila preduvjet za menadžerske funkcije. Menadžerske kredite su pak mogli dobiti samo menadžeri. Na taj način su tvrtke mogle biti privatizirane bez privatnog novca. Lustracija bi mogla istjerati King-Konga ako se od političke moći slijedi trag do novca. Lustracija bi stoga u Hrvatskoj uključivala dekomunizaciju, dejugoslavizaciju te nacionalizaciju opljačkanoga / pretvorenoga / privatiziranoga. Sve troje je neraskidivo isprepleteno.

Fejsbukovci su iz Vlade jedino Slavka Linića stavili na ”Popis za lustraciju”. U ”Registar mrzitelja Hrvatske” su iz vlade stavili Vesnu Pusić, Željka Jovanovića, Zorana Milanovića i Milanku Opačić. Samo dva ministra nisu niti u jednom registru: Rajko Ostojić i Gordan Maras. Sve ostale ministre fejsbukovci su stavili u ”Registar hrvatskih štetočina”.

 Zanimljivosti iz analize registara

Upravo u skladu s intencijom lustracije, fejsbukovci puštaju na miru one koji se više ne ističu u medijima. Medijski istupi s pokušajima preodgajanja su loša odluka za ”popularnost”. Novinari Jutarnjeg i HTV-a, te Index.hr i sličnih loše kotiraju u ovom glasovanju (Miljenko Jergović, Aleksandar Stanković, Denis Kuljiš, Davor Butković, Matija Babić, Boris Dežulović, Ante Tomić, Igor Mandić, Zoran Šprajc, Saša Kosanović, Jurica Pavičić, Jelena Lovrić, Snježana Pavić, Predrag Lucić, Viktor Ivančić, Denis Latin, Tatjana Munižaba).
Određeni umjetnici i intelektualci ne nalaze kod fejsbukovaca na razumijevanje (Slavenka Drakulić, Vinko Brešan, Oliver Frljić, Rade Šerbedžija, Saša Broz, Dalibor Matanić, Lordan Zafranović, Predrag Matvejević). Fejsbukovci imaju dugotrajno pamćenje (Mirjana Rakić, Đorđe Ličina, Gordana Grbić, Jelena Lovrić). Neki odvjetnici su loše prošli u registrima (Anto Nobilo, Tihomir Rubeša, Marijan Hanžeković).

Iako se misli da je većina fejsbuka-glasača tradiocionalna i konzervativna, ostavit će marginalce na miru (Aleksandar Štulhofer, Sanja Juras, Mima Simić), sve dok ne počnu medijski reklamirati svoj život i nametati ga drugima. Za popularnost u registrima može se dati savjet: ”Ne idi u Beograd” (Domagoj Margetić, Doris Dragović, Tereza Kesovija, Severina Vučković). ”Ne odriči se svojega” (Zrinka Cvitešić).

Bankari začudo dobro prolaze (to je valjda moć novca). Poduzetnici u prosjeku i ne prolaze loše (Luka Rajić, Josip Gucić, Miroslav Kutle, Danko Končar). Jedino oni medijski eksponirani stoje daleko lošije (Goran Štrok, Emil Tedeschi, Ivica Todorić, Davor Štern, Ivica Mudrinić).

Savjetnici predsjednika i premijera dobro prolaze ako se ne ističu u medijima (Siniša Tatalović, Budimir Lončar, Zinka Bardić,Zrinka Vrabec-Mojzeš, Dejan Jović). Fejsbukovci praštaju i toleriraju gafove (Ingrid Antičević). HDZ-ovci im nisu omiljeni (Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks, Božidar Kalmeta, Hrvoje Šarinić, Đuro Popijač). Bivšim predsjednicima bi bilo najbolje da se se maknu iz politike (Stipe Mesić).

”Društveno-političke radnike” iz raznih udruga fejsbukovci ne podnose (Žarko Puhovski, Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Sanja Sarnavka, Zdenko Duka, Dragan Zelić)

U registrima vrlo loše prolaze ljudi s raznih popisa suradnika UDBE i KOS-a i onih koji su bili eksponirani u komunističkom režimu. Očito je nastupilo vrijeme za lustraciju. Javnost će honorirati stranke koje su spremne i obećavaju lustraciju.
Biti će zanimljivo dalje pratiti mišljenja javnosti na društvenim mrežama. Poslije Perkovića više ništa nije isto, poručuju čitatelji. Koga zanimaju spomenuti registri i sudjelovanje u glasovanju, može se priključiti grupi na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/lustracija.hr/

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sinj: U procesiji sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske 50 tisuća vjernika, stigao i premijer Plenković

Objavljeno

na

Objavio

Velika blagdanska procesija na svetkovinu Velike Gospe krenula je u četvrtak ispred crkve Gospe sinjske, sliku Čudotvorne Gospe u procesiji nose naizmjenice sinjski alkari, bogoslovi, časne sestre, predstavnici braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i medicinske sestre, a u procesiji je i premijer Andrej Plenković.

Procesiju predvodi nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić koji će predvoditi i središnje misno slavlje na Trgu Franje Tuđmana.

Prema procjenama svećenika u procesiji sudjeluje oko 50 tisuća vjernika a očekuje se da će tijekom cjelodnevnih blagdanskih svečanosti u Sinju danas boraviti i do 100 tisuća vjernika iz Hrvatske, BiH i svih dijelova svijeta. Mise se služe od rane zore, a bit će i u popodnevnim satima.

Uz premijera Plenkovića, kako je najavljeno iz Vlade, na svetkovini Velike Gospe u Sinju bit će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sudionici procesije krećući se sinjskim ulicama pjevaju pjesme u slavu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Ovogodišnje blagdanske svečanosti u Sinju održavaju se pod geslom “Pruži nam i sada moćnu ruku”.

(Hina)

 

GOSPE NAŠA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Dodik optužuje hrvatsku vojsku za ‘etničko čišćenje’ Srba u Drvaru

Objavljeno

na

Objavio

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsu vojsku da je 1995. u Drvaru provela “etničko čišćenje” Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila “nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, prenose “Nezavisne novine” na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji “Oluji” porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija “Maestral” koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

(Hina)

 

08.09.1995. – Započela operacija MAESTRAL

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari