Pratite nas

Vijesti

Nakon Perkovića Hrvati bi izručili Mesića i Radmana!

Objavljeno

na

[dropcap]O[/dropcap]vo nisu rezultati neke agencije nego rezultati glasovanja fejsbukovaca koje se odvija već dulje od 3 mjeseca, a svježi rezultati se sintetiziraju u objavljuju s vremena na vrijeme. Predvodnici ”Registra mrzitelja Hrvatske” su: Vesna Pusić, Željko Jovanović, Vojislav Stanimirović, Vesna Teršelić i Milorad Pupovac. U registru je trenutno 46 licenciranih mrzitelja.

Nezadovoljni radom Vlade i općenitim stanjem u Hrvatskoj donosimo Vam tromjesečno istraživanje ”popularnosti” koje su proveli naši razočarani i revoltirani čitatelji:

To je prosječni indeks pogubnosti vlade po Hrvatsku. Svi ministri zajedno su dogurali zbrojeno do 67,32 . Što je veći broj – to je nama ostalima lošije. Jeste li znali da Vesna Pusić drži najveći indeks pogubnosti po Hrvatsku? 8,54 . Od 21 ministara, pet je iznadprosječno pogubno za Hrvate:

Njih pet bi se moglo nazvati kapitalnima, jer je preostalih 16 ministara ispodprosječno pogubno. Vesna Pusić je gotovo 5 i pol’ puta pogubnija od ministra s najnižim indeksom, Rajka Ostojića.
Zašto je Vesna Pusić 30% pogubnija od predsjednika vlade?

To je veliko pitanje za analitičare. Naime, bilo bi za očekivati da će premijer imati odlučujuće poguban utjecaj. Čak je i drugoplasirani ministar Željko Jovanović 13% pogubniji od njega. Taj paradoks kao da sugerira kako dvoje prvoplasiranih dobiva naloge od nekoga izvan vlade, navode čitatelji.
O kakvom indeksu se radi? Ovo nisu rezultati neke agencije nego rezultati glasovanja fejsbukovaca koje se odvija već dulje od 3 mjeseca, a svježi rezultati se sintetiziraju u objavljuju s vremena na vrijeme. Članovi Facebook grupe svojim glasovima odlučuju da li neku od 200 osoba iz hrvatskog javnog života smještavaju u ”Popis za lustraciju” ili u ”Registar mrzitelja Hrvatske” ili u ”Registar hrvatskih štetočina”. Kada je SDP odlučio objaviti Registar branitelja, otvorio je pravu Pandorinu kutiju i krenule su ideje o raznim drugim registrima.

Popis za lustraciju, Registar mrzitelja Hrvatske i Registar hrvatskih štetočina

Prvi registar fejsbukovaca, ”Popis za lustraciju” doživio je da će se ime s vrha maknuti. Upravo je Josip Perković bio fejsbukovcima na prvom mjestu. Ako bi se dalje izručivalo po redoslijedu tog popisa, fejsbukovci bi slijedećeg izručili Stjepana Mesića – valjda Finskoj. Treći bi bio na redu Goran Radman – samo je pitanje tko ga hoće? Anti Nobilu je pripalo tek četvrto mjesto. Ostao je bez medalje kao u Oklahoma Cityu 1987. godine s Mirom Barešićem. Glasači bi vjerojatno željeli da pravi društvo svom branjeniku u Njemačkoj. Važniji i od Boljkovca i od Manolića, fejsbukovcima je Ninoslav Pavić – EPoHalni broj 5 na popisu. Iz toga bi se dalo zaključiti da većina glasača na Facebooku nisu čitatelji Jutarnjeg lista.
Predvodnici ”Registra mrzitelja Hrvatske” su: Vesna Pusić, Željko Jovanović, Vojislav Stanimirović, Vesna Teršelić i Milorad Pupovac. U registru je trenutno 46 licenciranih mrzitelja.

Treći registar, ”Registar hrvatskih štetočina” ima na prvom mjestu predsjednika Ivu Josipovića. Reklo bi se da to ponešto odudara od rezultata agencija, po kojima je on zauvijek na prvom mjestu jedne druge liste. Iza predsjednika Josipovića u prvoj petorki su još Predrag Matić, Mladen Bajić, Nadan Vidošević i Arsen Bauk. Samo je privid da rezultati potpuno odudaraju od agencija: čelnik oporbe Tomislav Karamarko je i ovdje na visokom 11. mjestu hrvatskih štetočina. Licenciranih štetočina ima trenutno 48, kažu čitatelji.

Što je lustracija?

Europa je puno razmišljala što napraviti s komunističkim kadrovima nakon pada Berlinskog zida. Da to ne bude obračun novog režima sa starim režimom, odlučili su se za lustraciju. Ako ima elemenata za kazneni progon, to treba napraviti – ako nema, tada takve kadrove onemogućiti da sudjeluju u javnom životu, politici i medijima. Nije baš satisfakcija žrtvama totalitarnog režima, ali se onemogućava njihov daljnji utjecaj i društvo ide dalje.
Pokazalo se u ovom glasovanju da takav koncept nije ”legao” baš svima. Pa su u ”Popis za lustraciju” stavljali ne samo osobe s raznih popisa UDBINIH suradnika koji kruže po internetu, već i šire. Čini se da narod traži pravdu, pa im to ujedno dođe i kao pitanje porijekla imovine i rezultat nekog vlastitog osjećaja da neke osobe nisu mogle sve to postići bez umreženosti s UDBOM.

Očito ćemo se tek morati dogovoriti što je za Hrvatsku lustracija. Vjerojatno će se ispostaviti da UDBA manjim dijelom predstavlja ubijanje emigranata, a više nešto monetarno. UDBA kao partijske jedinice specijalne namjene samo je prljavi vanjski dio. Partija je bila preduvjet za menadžerske funkcije. Menadžerske kredite su pak mogli dobiti samo menadžeri. Na taj način su tvrtke mogle biti privatizirane bez privatnog novca. Lustracija bi mogla istjerati King-Konga ako se od političke moći slijedi trag do novca. Lustracija bi stoga u Hrvatskoj uključivala dekomunizaciju, dejugoslavizaciju te nacionalizaciju opljačkanoga / pretvorenoga / privatiziranoga. Sve troje je neraskidivo isprepleteno.

Fejsbukovci su iz Vlade jedino Slavka Linića stavili na ”Popis za lustraciju”. U ”Registar mrzitelja Hrvatske” su iz vlade stavili Vesnu Pusić, Željka Jovanovića, Zorana Milanovića i Milanku Opačić. Samo dva ministra nisu niti u jednom registru: Rajko Ostojić i Gordan Maras. Sve ostale ministre fejsbukovci su stavili u ”Registar hrvatskih štetočina”.

 Zanimljivosti iz analize registara

Upravo u skladu s intencijom lustracije, fejsbukovci puštaju na miru one koji se više ne ističu u medijima. Medijski istupi s pokušajima preodgajanja su loša odluka za ”popularnost”. Novinari Jutarnjeg i HTV-a, te Index.hr i sličnih loše kotiraju u ovom glasovanju (Miljenko Jergović, Aleksandar Stanković, Denis Kuljiš, Davor Butković, Matija Babić, Boris Dežulović, Ante Tomić, Igor Mandić, Zoran Šprajc, Saša Kosanović, Jurica Pavičić, Jelena Lovrić, Snježana Pavić, Predrag Lucić, Viktor Ivančić, Denis Latin, Tatjana Munižaba).
Određeni umjetnici i intelektualci ne nalaze kod fejsbukovaca na razumijevanje (Slavenka Drakulić, Vinko Brešan, Oliver Frljić, Rade Šerbedžija, Saša Broz, Dalibor Matanić, Lordan Zafranović, Predrag Matvejević). Fejsbukovci imaju dugotrajno pamćenje (Mirjana Rakić, Đorđe Ličina, Gordana Grbić, Jelena Lovrić). Neki odvjetnici su loše prošli u registrima (Anto Nobilo, Tihomir Rubeša, Marijan Hanžeković).

Iako se misli da je većina fejsbuka-glasača tradiocionalna i konzervativna, ostavit će marginalce na miru (Aleksandar Štulhofer, Sanja Juras, Mima Simić), sve dok ne počnu medijski reklamirati svoj život i nametati ga drugima. Za popularnost u registrima može se dati savjet: ”Ne idi u Beograd” (Domagoj Margetić, Doris Dragović, Tereza Kesovija, Severina Vučković). ”Ne odriči se svojega” (Zrinka Cvitešić).

Bankari začudo dobro prolaze (to je valjda moć novca). Poduzetnici u prosjeku i ne prolaze loše (Luka Rajić, Josip Gucić, Miroslav Kutle, Danko Končar). Jedino oni medijski eksponirani stoje daleko lošije (Goran Štrok, Emil Tedeschi, Ivica Todorić, Davor Štern, Ivica Mudrinić).

Savjetnici predsjednika i premijera dobro prolaze ako se ne ističu u medijima (Siniša Tatalović, Budimir Lončar, Zinka Bardić,Zrinka Vrabec-Mojzeš, Dejan Jović). Fejsbukovci praštaju i toleriraju gafove (Ingrid Antičević). HDZ-ovci im nisu omiljeni (Tomislav Karamarko, Vladimir Šeks, Božidar Kalmeta, Hrvoje Šarinić, Đuro Popijač). Bivšim predsjednicima bi bilo najbolje da se se maknu iz politike (Stipe Mesić).

”Društveno-političke radnike” iz raznih udruga fejsbukovci ne podnose (Žarko Puhovski, Zoran Pusić, Vesna Teršelić, Sanja Sarnavka, Zdenko Duka, Dragan Zelić)

U registrima vrlo loše prolaze ljudi s raznih popisa suradnika UDBE i KOS-a i onih koji su bili eksponirani u komunističkom režimu. Očito je nastupilo vrijeme za lustraciju. Javnost će honorirati stranke koje su spremne i obećavaju lustraciju.
Biti će zanimljivo dalje pratiti mišljenja javnosti na društvenim mrežama. Poslije Perkovića više ništa nije isto, poručuju čitatelji. Koga zanimaju spomenuti registri i sudjelovanje u glasovanju, može se priključiti grupi na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/lustracija.hr/

dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U Barceloni 750.000 prosvjednika traži slobodu za katalonske dužnosnike

Objavljeno

na

Objavio

Oko 750.000 prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

“Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika”, pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije.

Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu prije dva tjedna.

“Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje…nezavisnost će pobijediti”, rekao je umirovljenik Pep Morales. Španjolska vlada je za 21. prosinca najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu.

Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.

Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na prosvjedima, mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije.

Španjolska traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

“Sloboda, sloboda!”, vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. “Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja”, rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis “Sloboda političkim zatvorenicima”.

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. “Niti korak natrag”, vikali su.

Puigdemont je poslao iz Belgije potporu prosvjednicima. “Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala”, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.

“U španjolskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu”, istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.

“Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika”, istaknula je. “Sloboda, sloboda!”, vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske.

Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi u prosvjedu žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.

Španjolska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura. Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.

Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.

U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, tisuće stanovnika izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španjolske. Dužnosnici triju španjolskih unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani – istaknuli kako prosvjednici i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje “za” ili “protiv” nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

Carles Puigdemont: Spreman sam surađivati s belgijskim vlastima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari