Connect with us

BiH

Nakon proslave neustavnog dana RS Dodik najavio nastavak iste politike

Objavljeno

-

Foto: Hina/Fena

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je u srijedu kako će vlasti Republike Srpske nastaviti dosadašnju politiku i neće popustiti ni pred kakvim prijetnjama.

Nakon niza osuda proslave 9. siječnja kao dana RS, koja je organizirana unatoč pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim, Dodik je na društvenoj mreži X poručio da su sve takve reakcije za njega i njegove suradnike samo dokaz da su na pravom putu.

“Nikakve prijetnje koje slušamo godinama, pa i u ovim danima slavlja, nikada to neće promijeniti, samo su ojačale naše uvjerenje da je ono što radimo ispravno. Nema te sile koja može doći i nametnuti bilo kojem Srbinu da voli neku tamo izmišljenu Bosnu”, napisao je Dodik.

Veleposlanstvo SAD u utorak, a visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt još u prosincu, zatražili su procesuiranje svih dužnosnika u tijelima vlasti koji su sudjelovanjem u obilježavanju neustavnog praznika pokazali da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, što je kazneno djelo za što je propisana zatvorska kazna.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako u suradnji s policijskim agencijama prikuplja dokaze i procjenje postojanje elemenata kaznenog djela kod sudionika obilježavanja 9. siječnja koje je u Banjoj Luci trajalo dva dana.

Dodika 17. siječnja čeka nastavak suđenja na Sudu BiH po optužnici koja ga tereti za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a bude li osuđen može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Sada kaže kako kako ga prijetnje američkog i britanskog veleposlanstva, odnosno mogućnost da se suoči s novom optužnicom, neće zastrašiti te kako će nastaviti raditi na jačanju RS.

Obilježavanju 9. siječnja ove je godine Dodik, uz već uobičajene poruke prijetnji nestankom BiH i osamostaljenjem RS, poslao i one kojima je otvoreno veličao osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića te nijekao genocid u Srebrenici.

Nijekanje ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim sudskim presudama u BiH je također kazneno djelo za koje je predviđen zatvor.

Tijekom i nakon proslave 9. siječnja u BiH je zabilježen niz odvojenih incidenata s jasnim porukama širenja međunacionalne mržnje. U Vlasenici u istočnoj Bosni policija je uhitila dva muškarca koji su vozeći se pored kuća bošnjačkih povratnika pucali u zrak, a u dijelu dobojske općine, koji pripada Federaciji BiH, uhićeni su maloljetnici koji su ispisali grafite potpore Mladiću.

Gotovo istodobno je u Zenici skupina osoba koje su prosvjedovale protiv obilježavanja 9. siječnja zapalila zastavu RS, a na silu je skinuta i zastava tog entiteta koja je bila postavljena na pravoslavnoj crkvi u Konjicu.
(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari