Connect with us

BiH

Nakon rezolucije o Srebrenici, Čović pokušava s partnerima deblokirati vlast u BiH

Objavljeno

-

Ilustracija

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je u ponedjeljak da će ovoga tjedna pokušati okupiti čelnike vladajućih srpskih i bošnjačkih stranaka kako bi riješili višemjesečnu blokadu državnih institucija, koja je kulminirala nakon donošenja UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Nije teško pronaći temu kojom ćete uzburkati duhove i zaustaviti procese. Pokušat ćemo vratiti radno ozračje nužno za funkcioniranje na razini BiH”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice vodstva HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Nakon što je UN u četvrtak donio rezoluciju o genocidu u Srebrenici, vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom najavile su kako će pokrenuti razdruživanje od Bosne i Hercegovine, izazvavši oštre reakcije bošnjačke strane i međunarodnih organizacija u BiH.

To je posljednji u nizu događaja koji su produbili krizu koja traje od početka travnja, nedugo nakon što je donesena odluka o otvaranju pregovora EU s BiH. Tada je visoki međunarodni predstavnik Shristian Schmidt nametnuo izmjene izbornog zakona BiH , što je također naišlo na oštre kritike vlasti iz Republike Srpske.

U međuvremenu državno Vijeće ministara, Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta nisu donijeli niti jedan reformski zakon potreban za nastavak europskog puta zemlje.

Blokirano je i donošenje proračuna koje je uvjet kako bi BiH mogla aplicirati za sredstva Plana rasta od milijarde eura. Zajedno s HDZ-om BiH, vlast na državnoj razini čine probošnjačka trojka sastavljena od SDP-a BiH, Naše stranke i Naroda i pravde te SNSD Milorada Dodika.

“U ovome tjednu pokušat ćemo organizirati sastanak svih predsjednika stranaka koji participiraju u vlasti kako bi vidjeli kako upravljati ovim procesima. Bojim se bez proračuna nećemo moći koristiti sredstva iz Europske unije”, istaknuo je Čović.

Izrazio je i uvjerenje kako će se sutra imenovati Marin Vukoja, kao hrvatski sudac u ustavni sud na što se čeka gotovodvije godine. Taj su izbor osporavale bošnjačke stranke, vrlo slično kao što ustavni sud blokiraju vlasti Republike Srpske koje odbijaju imenovanje dvojice srpskih sudaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas