Connect with us

BiH

Nakon Sarajeva, bez SDA i vlade TŽ i ZDŽ

Published

on

Neosporno je da će stranke četvorke (Narod i pravda, Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista i SDP) u skorije vrijeme formirati novu županijsku vladu u Sarajevu.

Proces tranzicije vlasti u Sarajevskoj županiji olakšao je i premijer Mario Nenadić, koji je, kako bi ubrzao proces, podnio ostavku, piše Dnevni avaz.

S druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kazao je kako je ovakva Vlada ZDŽ sramota za grad Zenicu i stanovnike ove županije. On je potvrdio i kako je formirana nova većina te su održani preliminarni pregovori, kao i da će za 10-15 dana biti službeno potvrđena nova većina, bez SDA i A-SDA. – S tim je suglasno 90 posto građana.

Za dvije godine gotovo milijardu su potrošili. Nitko nijedan projekt nije vidio, osim stalnog zaduženja. Buduću većinu u novoj vladi činit će SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, Naša stranka, SzBiH i, najvjerojatnije, HDZ, da imaju komotnu većinu. Mi već imamo većinu, ali radi svih građana ponuđen je i HDZ – rekao je Kasumović.

Nedžad Hamzić, v. d. predsjednika ŽO SBB-a Tuzla, ocijenio je dobrim rezultat SBB-a u Tuzli. – Dobili smo instrukciju od predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da kao županijsko rukovodstvo razmislimo o povlačenju naših ministara iz Vlade TŽ.

Nakon Radončićeve ostavke na mjesto ministra sigurnosti, rečeno je da će SBB na svim razinama biti u oporbii. U Sarajevskoj županiji to se dogodilo voljom četvorke, a u Tuzlanskoj županiji to treba biti principijelna odluka SBB-a.

Razgovarat ću s našim ministrima te s kolegicom i zastupnicom Lejlom Vuković, da nas dvoje kao županijski zastupnici od kojih ovisi parlamentarna većina izađemo iz nje i otvorimo prostor nekoj drugoj političkoj grupaciji da preuzme vladanje županijom – kaže Hamzić.

Hamzić je napomenuo da je SBB podržao kandidaturu Jasmina Imamovića za načelnika Tuzle i da je ta podrška imala posebnu težinu, jer su Tuzlaci dobro zapamtili da je Fahrudin Radončić, kao ministar sigurnosti BiH, velikom akcijom policije za jednu noć uklonio migrante iz centra grada.

Bakir Izetbegović: ‘Dobro je za SDA da se na vrijeme dobije šamar’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari