Connect with us

Reagiranja

Nakon sastanka s Beljakom župan Damir Bajs ‘ukida demokraciju’ u Županijskoj skupštini

Objavljeno

on

Nakon tajnog sastanka s Krešom Beljakom u prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije, a u kuloarima se spominje da su zajedno pokušali eutanazirati županijsku organizaciju HSS-a, župan Damir Bajs nekoliko dana nakon tog događaja uvodi u skupštinu apsolutizam po primjeru Kreše Beljaka, obračunava se sa zastupnicima i onemogućuje rad skupštine i zabranjuje novinarki snimanje.

Na samom početku pokušao je isprovocirati članove HSS-a s pitanjem gdje im je županijska vijećnica iz Čazme, a koja je nedavno radi tiranije Kreše Beljaka  napustila stranku.

Međutim sve je kulminiralo pitanjem o Bjelovarskom sajmu čiji je direktor radi fiktivnih zapošljavanja, malverzacija i  nezakonitish radnji koje mu se stavljaju na teret dospio u nacionalne medije. Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a i potporedsjednik Županijske skupštine  iz redova opozicije Silvestar Štefović postavio je pitanje tražeći  informacije o radu Bjelovarskog sajma konstatacijom: „s obzirom da smo vidjeli u medijima da tamo postoje ozbiljni problemi, sudske presude, procesi u tijeku i radi se o milijunskim štetama koje su prouzročene Bjelovarskom sajmu.

Mislim da je vrijeme da se time pozabavi ova skupština. Pitao samo vas zadnji put i ponavljam pitanje. Gospodine župane jeste li vi sudionik svega što se stavlja na teret direktoru Bjelovarskog sajma?“

Na pitanje župan ne daje odgovor već postavlja protupitanje:  „Jeste li vi to mene optužili za kazneno djelo jer se protiv direktora vodi kazneni postupak. Meni su na raspolaganju pravna sredstva da to razjasnimo i neću su libiti iskoristiti ih“.

Na prijetnju potpredsjedniku Županijske skupštine vijećnik Marin Sabolović zatražio je predsjednika Županijske skupštine Maria Preskočila da zaustavi župana koji prijeti vijećniku pozivajući se na odredbu Statuta  u kojemu je jasno navedeno kako član Županijske skupštine ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Županijske skupštine.

Preskočil odbija prihvatiti prigovor, prekida Sabolovića u govoru i brzo prelazi na iduću točku dnevnog reda. Na idućoj točki dnevnoga reda Sabolović se je na koncu izlaganja osvrnuo i na to da je predsjednik Županijske skupštine obvezan poštovati svaki akt, uključujući i statut pri čemu ga predsjednik opominje, a kada je vijećnik pokušao obrazložiti povišenim tonom mu oduzima riječ.

U nastavku skupštine na točku 10. javio se ponovno vijećnik Sabolović kojem predsjednik ne dopušta govoriti, protivno poslovniku i onemogućuje rad opozicije zbog čega oni napuštaju Županijsku skupštinu. Kako bi stvar bila još gora, da ne postoji zapis tog događaja Bajs novinarki zabranjuje snimanje.

Očito je takvo ponašanje praksa u HSS-u kojeg vodi Krešo Beljak jer župan i predsjednik Županijske skupštine, poučeni Beljakovim isprobanim metodama, čine ozbiljne protustatutarne i protuposlovničke prijestupe u kojima se onemogućuje rad Županijske skupštine i nedvosmisleno degradiraju prava vijećnika propisata temeljnim aktima jedinicama lokalne i regionalne vlasti.

Antun Kovačić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari