Pratite nas

Nakon takve sramote i nebuloznih odgovora: Veleposlanik Goldstein bi se trebao sam povući!

Objavljeno

na

NAKON brojnih primjera naših (uglavnom vladajućih) političara koji nevješto barataju engleskim jezikom, pojavio se novi biser na – francuskom.

Radi se o hrvatskom ambasadoru u Parizu i povjesničaru Ivi Goldsteinu, koji je u emisiji “La Voix des 27” radijske postaje RSP koju vode studenti jednog od najuglednijih francuskih fakulteta društvenoga usmjerenja “Institut d’études politiques de Paris”, pokazao nimalo zavidno znanje francuskoga jezika. Emisiju emitiranu 11. veljače ove godine možete poslušati ovdje.

Haška šetnica…

Snažni strani akcent koji čujemo od početka možemo proglasiti oprostivim. Međutim, ubrzo postaje očito da se aktualni ambasador bori s jezikom u kojemu “nije doma”.

U više navrata miješa članove, tj. rodove koji u francuskom jeziku, posebice u izgovoru, imaju veliku razlikovnu ulogu. Tako, primjerice, umjesto riječi “la cour” koja znači “sud” izgovara riječ koja isto zvuči, ali upotrebljava član za muški rod “le”. Budući da ta riječ ima pregršt homonima u muškome rodu, tako ispada da je Goldstein, umjesto o Haškome sudu, govorio o toku (npr. rijeke ili vremena), tečaju, šetnici (le cours) ili pak teniskom terenu (le court) u Haagu. Barem tako tvrdi najopsežniji francuski rječnik, frankofonima vrlo poznat “Le petit Robert”.

Međutim, ako se još malo udubimo u slušanje i analizu nesretnoga intervjua, primijetit ćemo da se Goldstein nije osramotio samo gramatikom, nego i potpunim nerazumijevanjem pojedinih pitanja i neodgovaranjem na ista, odnosno, govorom o nečemu što s pitanjem nema nikakve veze. Također, više je puta imao poteškoća sa završavanjem misli i rečenica pa su mu u pomoć uskakali voditelj emisije i drugi gost Joseph Krulic. Neki od njegovih odgovora stoga su na začudno niskoj razini.

“Što mislite o uvođenju eura?” “60-ih smo imali marke”

Na pitanje hoće li se Hrvatska prikloniti tendenciji snažnije integracije zemalja članica Europske unije, što je već mjesecima aktualno pitanje o kojemu se raspravlja na svim europskim sastancima i summitima, Goldstein govori o tome “kako će Hrvatska postati dobar učenik Europske unije” i kako “uči komplicirane procedure EU-a”. “Mi smo u prvoj fazi stjecanja tih znanja pa vam ne mogu precizno odgovoriti na pitanje”, rekao je, među više teško prevodivih i nekoherentnih fraza.

Međutim, neki se Goldsteinovi odgovori ne mogu izvući ni na jezično neznanje, nego jednostavno nisu na razini glavnog diplomatskog predstavnika u nekoj zemlji. Govoreći o položaju srpske manjine u Hrvatskoj Goldstein je istaknuo da tu nema baš nikakvih problema te iznio i primjer: “Na primjer, gospodin Pupovac je moj prijatelj, igramo zajedno nogomet. Dakle, to nije problem”, objasnio je tako ambasador status srpske manjine.

Na kraju je bilo govora o mogućnosti ulaska Hrvatske u eurozonu. Goldstein je rekao da bi taj scenarij za Hrvatsku bio mnogo bolji od neulaska. Spremnost Hrvatske na euro potkrijepio je prisjećanjem na njemačke marke. “Od 60-ih godina 20. stoljeća imali smo stranu valutu – njemačku marku. U to su se vrijeme sve cijene automobila i nekretnina tradicionalno izražavale u njemačkim markama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u regiji, čak i u Sloveniji”, rekao je. Primjera ima još, ali ih nismo sve izdvojili.

Sin Milanovićeva savjetnika

Ivo Goldstein inače je povjesničar i sveučilišni profesor na Sveučilištu u Zagrebu bogate znanstvene biografije i bibliografije. Do odlaska u Pariz prošle godine predavao je i istraživao na Odsjeku za povijest Filozofskoga fakulteta. Na mrežnim stranicama toga fakulteta piše da se bavi “bizantologijom i hrvatskom poviješću srednjega vijeka, ponajprije ranim srednjim vijekom, kao i poviješću Židova u Hrvatskoj”. Široj javnosti je poznat zahvaljujući čestim gostovanjima u emisijama koje su zahtijevale njegovo znanje iz povijesti. U svibnju prošle godine opet se našao pod povećalom javnosti kada je njegova kandidatura za člana HAZU-a popraćena oštrom polemikom o njegovom radu. U HAZU tada nije primljen jer je dobio najmanje glasova od svih kandidiranih. Sin je također poznatog povjesničara Slavka Goldsteina koji je od siječnja prošle godine posebni savjetnik za kulturu premijera Zorana Milanovića.

Iz iskustva znamo da ambasadori često ne govore jezik zemlje u kojoj za to vrijeme predstavljaju svoju državu. Tako brojni strani ambasadori u Hrvatskoj na našem jeziku ne znaju ništa više od pozdrava i pokoje kurtoazne fraze. Ne tvrdimo da i naši ambasadori moraju znati francuski ili bilo koji drugi jezik, ali postoji bezbolno i elegantno rješenje koje bi naše političare i diplomate poštedjelo daljnjeg međunarodnog sramoćenja. To su – prevoditelji. Možda ih naši političari jednoga dana i otkriju.

index.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Pupovac HDZ-ovcima u Saboru: “Moju ruku više nećete imati!”

Objavljeno

na

Objavio

Rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek izazvao je u četvrtak buru u sabornici.

SDP-ov zastupnik Nenad Stazić poručio je da će njihov izbor “biti dokaz kako je HDZ-u stalo samo do lopovluka i kriminala”, a SDSS-ov Milorad Pupovac je najavio da ‘njegovu ruku neće dobiti’.

Stazić: Nema kandidata oporbe

Stazić je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”.

“HRT nema NO od 14. srpnja 2017. Znači HRT posluje bez nadzora, a neće ni dalje imati jer su svi kandidati predloženi od strane parlamentarne većine. Dosad je bila praksa da se jedan član bira na prijedlog parlanmtarne manjine no ta se praksa sada iz nepoznatih razloga prekida”, istaknuo je Stazić. To se, uvjeren je, radi zato da na HRT-u mogu raditi što hoće i imaju “pokriće za nered, javašluk, a možda i kriminal”.

“HDZ želi ova četiri kadidata da se nabavljaju emisije ‘kako se kuha kokoš’ i to se plaća HDZ-ovim podobnicima'”, poručio je Stazić.

“SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO, a ovako prozivati je krajnje nekorektno”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.

Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata pa su zbog toga odgađali sjednicu.

Mikulić: Odbor je 32 čekao oporbu da dade kandidata

“Kandidate su poslali dva dana nakon sjednice Odbora”, zamjerio je Mikulić. Stazićev nastup nazvao je teatralnim i poručio mu da se prisjeti kako je HRT poslovao u vrijeme Gorana Radmana, kojeg je postavio SDP, prozivajući ga za kriminal i nepotizam.

“Kriminala i nepotizma je bilo i u doba HDZ-a i SDP-a. I jedan i drugi ste u pravu. Želim izraziti radost što ste Hrvatskoj javnosti otvorili oči”, poručio im je Ivan Pernar (Živi zid).

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu.

“HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu! Kad je HDZ na vlasti imamo partijsku televiziju HDZ-a, a kad je SDP, imamo SDP-ovu partijsku televiziju”, rekao je i Grmoja.

“Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Mikulić.

Hrvoje Zekanović (Hrast) pitao je zašto HDZ ne bi postavio ljude koji su prikladni za Nadzorni odbor. Lijepo vam je bilo rečeno zašto se osoba za koju se zauzimate ne može prihvati, ali vama je inat bio draži od činjenice da imate svog čovjeka u NO HRT-a, poručio je oporbenim kolegama.

Pupovac: Moju ruku više neće imati

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”.

“A doprinjeti tome da se dođe do stanja da se drži nekrolog HRT-u nećemo, jer nam naš moralni osjećaj to ne dopušta”, poručio je Pupovac dodajući: “Moju ruku više neće imati”.

“Ispričavam se kolegama koalicijskim partnerima, ali prema svemu što znamo je da je stanje na HRT-u takvo da ne znamo ni tko je tko, a da se dobiva izvješće o HRT-u s tri godina zakašnjenja je nedopustivo”, rekao je Pupovac.

“Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Pernar Dodigu: Najobičniji ste lutak!

Višesatna rasprava o novom NO HRT-a bila je vrlo dinamična, pa je na trenutke znalo ‘zaiskriti’ među zastupnicima. Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji nema mišljenje o ničemu, te samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”.

Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutci.

NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari