Connect with us

Nakon tolikih četničkih i partizanskih zločina nad hrvatskim narodom, SPC protiv beatifikacije žrtve komunizma

Objavljeno

on

U povodu kampanje koju je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić i patrijarh SPC-a Irinej pokrenuli protiv kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca, otvorenim se pismom, upućenom mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Periću, oglasila prof. Tea Litica.

patrijarh-nikolic

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

„Kao što znamo, mediji u Republici Hrvatskoj su 3. srpnja 2014. godine, objavili vijest kako se politički i crkveni vrh Srbije žestoko protivi kanonizaciji blaženoga nadbiskupa zagrebačkoga i hrvatskoga kardinala, mučenika Alojzija Stepinca. Večernji list je toga dana tu vijest objavio pod naslovom “Predsjednik Nikolić i patrijarh Irinej ne žele svetoga Stepinca”. Također znamo da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, inače četnički vojvoda i Šešeljev zamjenik, prema kazivanju nekadašnjeg šefa Službe državne bezbednost (SDB) Jovice Stanišića beogradskoj televiziji B92, čak 1991. godine u hrvatskome selu Antin u zapadnoj Baranji, onako iz zabave, pobio desetak starijih hrvatskih civila, za koji zločin nikada nije odgovarao, već postao predsjednik Srbije. On sada, kao “mudar čovjek”, piše Papi Franji, između ostalog, da se “zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvrijedio, pogotovo u vezi sa odnosom prema povijesti, Drugom svjetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu”, te da Papa Franjo treba odustati od kanonizacije Alojzija Stepinca, što bi bilo od koristi “zajedničkoj mudrosti”.

Sličan stav ima i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji, kao što smo vidjeli u nekoliko navrata, za velike kršćanske blagdane, umjesto da piše vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, on uopće ne priznaje državu Republiku Hrvatsku, nego se obraća svojim vjernicima po hrvatskim pokrajinama (po njemu valjda srpskim), a da uopće ne spomene Hrvatsku, te i on piše pismo vatikanskom ministru vanjskih poslova Dominiqueu Mambertiju protiv Stepinčeve kanonizacije.

Dakle, nakon tolikih velikosrpskih četničkih i partizanskih planiranih zločina nad hrvatskim narodom i hrvatskom zemljom u Drugom svjetskom ratu i poraću, što je najbolje vidljivo na 663 ubijenih i masakriranih svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, časne braće, časnih sestara, pa i 4 biskupa, te genocida nad hrvatskim narodom, provedenog ubijanjem nedužnih i na prevaru zarobljenih nepobijeđenih hrvatskih vojnika, žena, djece i staraca, ostavljenih u dosad poznatih 1510 mnoštvenih grobišta i jama, kao i posebno masakriranih tisuća Hrvata u Domovinskom ratu, vojnika i civila, ostavljenih u dosad poznatih preko 150 mnoštvenih grobišta, Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej još mogu reći i pisati Papi Franji da ne bi bilo mudro mučenika komunističkoga zločina i najvećeg dobrotvora Alojzija Stepinca proglasiti svetim.

Stoga me čudi, da i Vi, poštovani gospodine Porfirije, koji ste imenovani za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, izjavljujete u Večernjem listu od 5. srpnja 2014. godine, na 26. stranici, kako dijelite mišljenje patrijarha Irineja da svetac, kojoj god crkvi pripadao, mora biti osoba svijetla i sveta za svu braću u Kristu.

Ne bih se složila ni s patrijarhom Irinejom, niti s Vama, nego bih rekla da svetac treba biti svijetla i sveta osoba po uzoru i prema slici Isusa Krista, tj. po riječima Sv. Pavla, svetac mora živjeti kao Krist, biti drugi Krist za svu braću u Kristu. No, pitanje je imaju li sva braća u Kristu Božju milost i jesu li očistili svoja srca od laži, mržnje i svakog drugoga zla, kako bi mogla vidjeti i prihvatiti svjetlo i svetost jednoga sveca, u ovom slučaju blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, u kojem je, za ovozemaljskog života, živio Krist, kao stvarni Put, Istina i Život!“, stoji u otvorenom pismu koje je prof. Tea Litica uputila mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Srpske pravoslavne crkve Porfiriju Periću.

 

Tea Litica/R.H./hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari