Connect with us

Pregled

Nakon više spornih otkaza na HRT-u, i Latinu prijeti kazna zbog komentara o Josipoviću na Facebooku?!

Published

on

Zbog iznošenja mišljenja o predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću na vlastitom facebook profilu, Denis Latin, poznati urednik Hrvatske televizije, uskoro bi se mogao naći na udaru Etičkog povjerenstva HRT-a!Latin je, kažu naši izvori, na vlastitoj facebook stranici napisao da su ‘Josipović i Milanović dosadni’, nakon čega ga je netko tužio Povjerenstvu, koje bi uskoro, navodno, trebalo raspravljati o tom ‘velikom Latinovom grijehu’.

Zbog godišnnjih odmora nema službene potvrde

denis latinPotvrdu te informacije pokušali smo dobiti od samog Latina, ili nekog od članova Povjerenstva, no tijekom cijele srijede 20. kolovoza, nismo uspjeli dobiti ni Denisa, kao ni bilo koga od članova Etičkog povjerenstva HRT-a. Mirna Zidarić, predsjednica Povjerenstva, još je na godišnjem odmoru, ne javlja se ni Nikola Kristić, donedavni predsjednik, a i Latinov mobitel bio je isključen. No, bez obzira na činjenicu da nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu skandala, sudeći po brojnim sličnim aferama koje su u zadnje vrijeme potresale nacionalnu televiziju, itekako je moguće da bi i Latin, kao i mnogi prije njega, mogao stradati zbog ‘verbalnog delikta’.

Podsjetimo da je prije nešto više od mjesec dana Uprava HRT-a ekspresno i bez dodatnih provjera pokrenula postupak otkazivanja ugovora o radu Heleni Krmpotić, novinarki Hrvatske televizije, zbog pritužbi iz Ministarstva socijalne skrbi na njezino ponašanje?! Novinarka Krmpotić navodno je uoči press konferencije Milanke Opačić izgovorila nekoliko ljutitih komentara na račun Vlade premijera Milanovića, zbog čega ju je ministrica (ili njezini ljudi) ‘cinkala’ ravnatelju Radmanu, a on je pokrenuo proceduru otpuštanja nesretne novinarke (saznavši da će dobiti otkaz, Heleni je pozlilo, te je po nju morala doći Hitna pomoć).

Napadi na Helenu Krmpotić započeli 2012.

Valja ovdje napomenuti da su žestoki javni napadi na Helenu Krmpotić započeli još prije dvije godine i to zbog njezinih navodnih vulgarnih komentara na facebooku upućenih također predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću. Uzalud su Helena Krmpotić i njezin odvjetnik u to vrijeme medijima slali priopćenja u kojima su tvrdili da je netko ‘hakirao’ njezin facebook profil (što je lako učiniti), te u njezino ime napisao uvredljive komentare.

‘Velikodušni Duka’ zna kako pomoći ljudima u nevoljji

zdenkodukaZdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nije, primjerice, htio stati u obranu nesretne novinarke ni u trenutku kada su mediji objavili da joj se ne piše dobro, odnosno da joj otkaz ovaj put neće izmaći. Predsjednik HND-a kazao je da ne kani braniti osobu ‘koja je izjavljivala da predjednika Josipovića i premijera Milanovića treba objesiti na banderu’. Duka se pri tom nije potrudio provjeriti istinitost navedene informacije, već je potpisniku ovih redaka izjavio ‘da je to zasigurno istina, jer su o tome mnogi pisali’!

Ne čudi, stoga, što je uz takvu ‘velikodušnost’ čelnika novinarskog ceha Helena Krmpotić još uvijek na bolovanju te što joj otkaz zbog verbalnog delikta i danas visi nad glavom.

Sramotne odluke koje su neke stajale života ili egzistencije

A da je atmosfera na Prisavlju zadnjih godina doista nesnosno nategnuta i neslobodna te u potpunom neskladu s uvjetima koji bi trebali pratiti novinarsku profesiju (otvorenost, transparentnost, sloboda govora i izražavanja, tolerancija) potvrđuju i drugi mračni događaji i skandali koji se učestalo u zadnje vrijeme zbivaju na Prisavlju.

Valja podsjetiti da je vodstvo ‘javne’ televizije prošle godine od javnosti pokušalo skriti okolnosti tragične smrti Snježane Abdurahmanović, bivše zaposlenice koja je zbog otkaza suradnje od strane HRT-a posve očajna i razočarana počinila samoubojstvo. No, tu skandal nije stao, jer su čelnici HRT-a ubrzo potom dali izvanredni otkaz i Marini Pavičić, prijateljici nesretne Snježane, samo zato jer se javno požalila na neljudski postupak čelnika HRT-a, bezdušni čin koji je njezinu prijateljicu i otjerao u smrt. Ubrzo je, na zaprepaštenje cijele hrvatske javnosti, i ona završila na cesti.

Prozvali Radmana zbog kršenja ljudskih prava

Nakon tih skandala, koji su zgrozili sve one koji znaju da strahote i nepravde koje pogađaju druge pogađaju ustvari sve nas, reagirao je Sindikat novinara Hrvatske i podružnica Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, priopćenjem u kojem su prozvali ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a Marine Pavičić.
‘Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Internetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u – naveli su u priopćenju koje su potpisale Elizabeta Gojan, predsjednica IO Ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.
Radmana su potom prozvale i zbog zastrašujuće prakse čitanja Facebook-profila djelatnika HRT-a, ‘na osnovu čega se donose odluke o izvanrednim otkazima’.

Na HRT-u prisluškuju vlastite novinare?!
Čelnice HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u tada su upozorile i na skandalozno prisluškivanje razgovora te špijuniranje SMS-poruka na službenim mobitelima te e-mail prepiskama zaposlenika, kao i na ukidanje zastarijevanja opomena pred otkaz nakon šest mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a…

HRT je reagirao na ove napise ustvrdivši, ukratko rečeno, da ih neopravdano prozivaju, no najnoviji događaji i pritisci na novinare zbog njihovih privatnih komentara na facebooku potvrđuju, čini se, optužbe Elizabete Gojan i Sanje Šegedin Miriovsky izrečene prije nešto manje od godine dana.

Gojan: Radman me kaznio, a Povjerenstvo tvrdi da sam nevina

– I osobno sam prije sedam mjeseci bila predmet Etičkog povjerenstva jer sam, u ime HND-a na HTV-u, potpisala jedno priopćenje. Etičko povjerenstvo tada je odbacilo prijavu protiv mene, no to nije spriječilo ravnatelja Radmana da me kazni opomenom pred otkaz! Nisam još čula ništa o slučaju Denisa Latina, jer sam na godišnjem odmoru, a i nisam članica Povjerenstva pa takve stvari i ne moram znati – kazala je za Hrvatski-dom novinarka Elizabeta Gojan, te dodala da je većina novinara i urednika HTV-a još na odmoru, zbog čega ih je teško i dobiti na telefon.

Uspjeli smo, ipak, dobiti Sanju Šegedin Miriovsky, predstavnicu Sindikata novinara Hrvatske, koja također još nije čula za Latinov slučaj te koja nas je također uputila na članove Etičkog povjerenstva HRT-a.

‘Facebook je siva zona’

– Točno je da smo lani Upravi HRT-a poslali priopćenje o zaštiti privatnosti zaposlenika HRT-a. Poslodavac je odgovorio da ima pravo štititi sebe i svoje poslovne tajne, što je točno. Aktivnosti na facebooku i drugim društvenim mrežama nisu pravno regulirane, zbog čega je to svojevrsna siva zona. Privatni komentari spadaju, dakako, u sferu privatnosti, a Etičko povjerenstvo bi trebalo procjenjivati je li netko prešao tu granicu – diplomatski nam je odgovorila Sanja Šegedin Miriovsky, te dodala da ne zna što se trenutno zbiva s Helenom Krmpotić, jer se ona još nije obratila Sindikatu novinara Hrvatske za pomoć.
Nazvali smo, na kraju, i kolegicu Krmpotić, no nije se javljala na telefon. Jedan novinar informativne redakcije HTV-a (podaci poznati uredništvu) kazao nam je da je većina šefofa još na godišnjem, ali da bi na HRT-u moglo početi kuhati nakon 20. kolovoza, kada svake godine obično uzavre ‘lonac na Prisavlju’.
izvor:Hrvatski dom, autor Damir Kramarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari