Pratite nas

Pregled

Nakon više spornih otkaza na HRT-u, i Latinu prijeti kazna zbog komentara o Josipoviću na Facebooku?!

Objavljeno

na

Zbog iznošenja mišljenja o predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću na vlastitom facebook profilu, Denis Latin, poznati urednik Hrvatske televizije, uskoro bi se mogao naći na udaru Etičkog povjerenstva HRT-a!Latin je, kažu naši izvori, na vlastitoj facebook stranici napisao da su ‘Josipović i Milanović dosadni’, nakon čega ga je netko tužio Povjerenstvu, koje bi uskoro, navodno, trebalo raspravljati o tom ‘velikom Latinovom grijehu’.

Zbog godišnnjih odmora nema službene potvrde

denis latinPotvrdu te informacije pokušali smo dobiti od samog Latina, ili nekog od članova Povjerenstva, no tijekom cijele srijede 20. kolovoza, nismo uspjeli dobiti ni Denisa, kao ni bilo koga od članova Etičkog povjerenstva HRT-a. Mirna Zidarić, predsjednica Povjerenstva, još je na godišnjem odmoru, ne javlja se ni Nikola Kristić, donedavni predsjednik, a i Latinov mobitel bio je isključen. No, bez obzira na činjenicu da nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu skandala, sudeći po brojnim sličnim aferama koje su u zadnje vrijeme potresale nacionalnu televiziju, itekako je moguće da bi i Latin, kao i mnogi prije njega, mogao stradati zbog ‘verbalnog delikta’.

Podsjetimo da je prije nešto više od mjesec dana Uprava HRT-a ekspresno i bez dodatnih provjera pokrenula postupak otkazivanja ugovora o radu Heleni Krmpotić, novinarki Hrvatske televizije, zbog pritužbi iz Ministarstva socijalne skrbi na njezino ponašanje?! Novinarka Krmpotić navodno je uoči press konferencije Milanke Opačić izgovorila nekoliko ljutitih komentara na račun Vlade premijera Milanovića, zbog čega ju je ministrica (ili njezini ljudi) ‘cinkala’ ravnatelju Radmanu, a on je pokrenuo proceduru otpuštanja nesretne novinarke (saznavši da će dobiti otkaz, Heleni je pozlilo, te je po nju morala doći Hitna pomoć).

Napadi na Helenu Krmpotić započeli 2012.

Valja ovdje napomenuti da su žestoki javni napadi na Helenu Krmpotić započeli još prije dvije godine i to zbog njezinih navodnih vulgarnih komentara na facebooku upućenih također predsjedniku Josipoviću i premijeru Milanoviću. Uzalud su Helena Krmpotić i njezin odvjetnik u to vrijeme medijima slali priopćenja u kojima su tvrdili da je netko ‘hakirao’ njezin facebook profil (što je lako učiniti), te u njezino ime napisao uvredljive komentare.

‘Velikodušni Duka’ zna kako pomoći ljudima u nevoljji

zdenkodukaZdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, nije, primjerice, htio stati u obranu nesretne novinarke ni u trenutku kada su mediji objavili da joj se ne piše dobro, odnosno da joj otkaz ovaj put neće izmaći. Predsjednik HND-a kazao je da ne kani braniti osobu ‘koja je izjavljivala da predjednika Josipovića i premijera Milanovića treba objesiti na banderu’. Duka se pri tom nije potrudio provjeriti istinitost navedene informacije, već je potpisniku ovih redaka izjavio ‘da je to zasigurno istina, jer su o tome mnogi pisali’!

Ne čudi, stoga, što je uz takvu ‘velikodušnost’ čelnika novinarskog ceha Helena Krmpotić još uvijek na bolovanju te što joj otkaz zbog verbalnog delikta i danas visi nad glavom.

Sramotne odluke koje su neke stajale života ili egzistencije

A da je atmosfera na Prisavlju zadnjih godina doista nesnosno nategnuta i neslobodna te u potpunom neskladu s uvjetima koji bi trebali pratiti novinarsku profesiju (otvorenost, transparentnost, sloboda govora i izražavanja, tolerancija) potvrđuju i drugi mračni događaji i skandali koji se učestalo u zadnje vrijeme zbivaju na Prisavlju.

Valja podsjetiti da je vodstvo ‘javne’ televizije prošle godine od javnosti pokušalo skriti okolnosti tragične smrti Snježane Abdurahmanović, bivše zaposlenice koja je zbog otkaza suradnje od strane HRT-a posve očajna i razočarana počinila samoubojstvo. No, tu skandal nije stao, jer su čelnici HRT-a ubrzo potom dali izvanredni otkaz i Marini Pavičić, prijateljici nesretne Snježane, samo zato jer se javno požalila na neljudski postupak čelnika HRT-a, bezdušni čin koji je njezinu prijateljicu i otjerao u smrt. Ubrzo je, na zaprepaštenje cijele hrvatske javnosti, i ona završila na cesti.

Prozvali Radmana zbog kršenja ljudskih prava

Nakon tih skandala, koji su zgrozili sve one koji znaju da strahote i nepravde koje pogađaju druge pogađaju ustvari sve nas, reagirao je Sindikat novinara Hrvatske i podružnica Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u, priopćenjem u kojem su prozvali ravnatelja Gorana Radmana za kršenje ljudskih i ustavnih prava zaposlenice HRT-a Marine Pavičić.
‘Nikakav interni naputak, a svaki je skandalozan jer krši prava zaposlenika HRT-a, koji ste proteklih dana donijeli i objavili ih na Internetu, ne može biti prepreka za govor istine ugrožene djelatnice. Još jednom razmotrite svoju odluku o izvanrednom otkazu Marini Pavičić jer time nastavljate štetiti HRT-u – naveli su u priopćenju koje su potpisale Elizabeta Gojan, predsjednica IO Ogranka HND-a na HTV-u i Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske na HTV-u.
Radmana su potom prozvale i zbog zastrašujuće prakse čitanja Facebook-profila djelatnika HRT-a, ‘na osnovu čega se donose odluke o izvanrednim otkazima’.

Na HRT-u prisluškuju vlastite novinare?!
Čelnice HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u tada su upozorile i na skandalozno prisluškivanje razgovora te špijuniranje SMS-poruka na službenim mobitelima te e-mail prepiskama zaposlenika, kao i na ukidanje zastarijevanja opomena pred otkaz nakon šest mjeseci novog nekršenja Statuta HRT-a…

HRT je reagirao na ove napise ustvrdivši, ukratko rečeno, da ih neopravdano prozivaju, no najnoviji događaji i pritisci na novinare zbog njihovih privatnih komentara na facebooku potvrđuju, čini se, optužbe Elizabete Gojan i Sanje Šegedin Miriovsky izrečene prije nešto manje od godine dana.

Gojan: Radman me kaznio, a Povjerenstvo tvrdi da sam nevina

– I osobno sam prije sedam mjeseci bila predmet Etičkog povjerenstva jer sam, u ime HND-a na HTV-u, potpisala jedno priopćenje. Etičko povjerenstvo tada je odbacilo prijavu protiv mene, no to nije spriječilo ravnatelja Radmana da me kazni opomenom pred otkaz! Nisam još čula ništa o slučaju Denisa Latina, jer sam na godišnjem odmoru, a i nisam članica Povjerenstva pa takve stvari i ne moram znati – kazala je za Hrvatski-dom novinarka Elizabeta Gojan, te dodala da je većina novinara i urednika HTV-a još na odmoru, zbog čega ih je teško i dobiti na telefon.

Uspjeli smo, ipak, dobiti Sanju Šegedin Miriovsky, predstavnicu Sindikata novinara Hrvatske, koja također još nije čula za Latinov slučaj te koja nas je također uputila na članove Etičkog povjerenstva HRT-a.

‘Facebook je siva zona’

– Točno je da smo lani Upravi HRT-a poslali priopćenje o zaštiti privatnosti zaposlenika HRT-a. Poslodavac je odgovorio da ima pravo štititi sebe i svoje poslovne tajne, što je točno. Aktivnosti na facebooku i drugim društvenim mrežama nisu pravno regulirane, zbog čega je to svojevrsna siva zona. Privatni komentari spadaju, dakako, u sferu privatnosti, a Etičko povjerenstvo bi trebalo procjenjivati je li netko prešao tu granicu – diplomatski nam je odgovorila Sanja Šegedin Miriovsky, te dodala da ne zna što se trenutno zbiva s Helenom Krmpotić, jer se ona još nije obratila Sindikatu novinara Hrvatske za pomoć.
Nazvali smo, na kraju, i kolegicu Krmpotić, no nije se javljala na telefon. Jedan novinar informativne redakcije HTV-a (podaci poznati uredništvu) kazao nam je da je većina šefofa još na godišnjem, ali da bi na HRT-u moglo početi kuhati nakon 20. kolovoza, kada svake godine obično uzavre ‘lonac na Prisavlju’.
izvor:Hrvatski dom, autor Damir Kramarić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

PENAVA: Ne odričem se HOS-a! JURČEVIĆ: ZDS smeta onima koji su rušili Vukovar!

Objavljeno

na

Objavio

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Bujica emitirana u predvečerje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ugostila je dr. Josipa Jurčevića, profesora suvremene hrvatske povijesti. Voditelj Velimir Bujanec u studiju je zapalio svijeću i pozvao ostale televizije da učine isto. U emisiji su izrečene ozbiljne optužbe protiv bivšeg čelnika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, a objavljen je i letak kojim Rade Leskovac i Milorad Pupovac pozivaju na srpski dernek u Bršadin pokraj Vukovara, gdje će se 19. studenoga pod krinkom  “kulturno-umetničkog programa” zapravo slaviti pad grada.

PENAVA: KAD BI SMO SE ODREKLI HOS-a, TO BI ZNAČILO DA SE ODRIČEMO I DOMOVINSKOG RATA!

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici.

JURČEVIĆ: MERČEP JE HEROJ, A STANIMIROVIĆ ZLOČINAC – SVE DRUGO JE PERVERZIJA!

Voditelj Bujice je rekao, prema informacijama koje je dobio iz pouzdanih izvora u policiji, da su neki ljudi iz Negoslovaca propjevali protiv bivšeg predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića kao osobe koja je sudjelovala u planiranju i zataškavanju ratnih zločina. Stanimirović je Bujanca već tužio, na što je voditelj Bujice odgovorio da mu je to čast, pogotovo jer je Stanimirovićev odvjetnik Anto Nobilo… Jurčević se, komentirajući Stanimirovića, prisjetio prvog zapovjednika obrane Vukovara.

“Tomislav Merčep ustrojavao je tu obranu, lomljenje kičme na njemu višestruko je značajno jer je on iznio demokratske promjene na vukovarskom području. Maknut je pod čudnim okolnostima, a opravdao je obraz hrvatskog vojnika i u Slavoniji i u Lici. Svi koji su upoznati s događanjima u Vukovaru, znaju da je Merčep bio heroj, a ratni zločinac je Vojislav Stanimirović! Ovo je perverzija gdje se heroj medijski i pravosudno proglašava ratnim zločincem, a Stanimirović, osim što je sudjelovao u agresorskoj vlasti, aktivno je sudjelovao i u ratnim zločinima, za što postoje žive svjedoci! Stanimirović je donedavno bio predsjednik SDSS-a, stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić, a danas je vodi Milorad Pupovac – pa sve postaje puno jasnije,“ rekao je bez ustručavanja gost Bujice.

U istom kontekstu spomenut je logor Velepromet, iz kojeg je “nestalo” na tisuće Vukovaraca!

“Velepromet je najveći logor koji je postojao za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije, uključujući BIH! Prema podacima UN-a, kroz taj zastrašujući logor prošlo je između pet i 10 tisuća Vukovaraca… Prošli su najgore torture, još uvijek, 26 godina kasnije, 500-ak osoba traži svoje najmilije. Od tamo su distribuirani na druga stratišta, o tome postoje brojni iskazi, postojala je i evidencija u odjelima za ratne zločine u policiji, ali Erdutskim sporazumom sklopila se prljava politička trgovina protivna međunarodnom pravu, čak se trgovalo brojem onih koji se mogu procesuirati – i ništa se zločincima nije dogodilo. Sve je obavijeno velom tajne, a Velepromet je najsnažniji argument protiv ovakve nepravde,“ dodao je Jurčević i nastavio: “Velepromet je masovna zločinačka priča, da otvorite jedan slučaj, došli bi do cijelog sustava! Brojna svjedočanstva s obje strane, nedvojbeno govore o veličini tog zločina, čime bi se egzaktno mogao dokazati genocid u Vukovaru nad svima koji se nisu uklapali u velikosrpsku projekciju. Hrvatska politika dopustila je da se agresor artikulira, a etnički Srbi koji su branili Hrvatsku, progonjeni su i marginalizirani isto kao i svi hrvatski branitelji!“

BUJICA OBJAVILA SNIMKE: CIJELA DUBRAVA PODRŽALA HOS-ovce I NJIHOVA OBILJEŽJA U PARKU ŽARKA MANJKASA – CRVENKAPE!

Emisija je na početku, posebnim prilogom podsjetila na oduzimanje HOS-ove zastave i transparenta te privođenje četvero mladih domoljuba, na otvorenju Parka Žarka Manjkasa – Crvenkape, legendarnog HOS-ovca koji je poginuo u Bogdanovcima pokraj Vukovara. Prije tjedan dana privedeni su studentica iz Međimurja Barbara Turk te još trojica sinova hrvatskih branitelja, a u četvrtak ujutro su na isto mjesto došli vukovarski HOS-ovci, brojni branitelji i hrvatski domoljubi koji su ponosno nosili HOS-ove zastave i znakovlje. Na ulice je izašla cijela Dubrava, a pridružili su se i BBB-ovci. Na spomenik je tom prigodom nalijepljen znak HOS-a koji sadrži i pozdrav ‘Za dom spremni’. General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH, na skupu je rekao da se oduzimanjem znaka HOS-u, oduzima i budućnost Hrvatskoj te se pritom zapitao: “Gdje su bili ’91. ovi koji sada skidaju oznake HOS-a!?” General je poručio HOS-ovcima: “Nemojte odustati od vaših simbola jer će te tako pljunuti na vaše mrtve!“

Barbara Turk je u četvrtak u zagrebačkoj Dubravi dobila ovacije stotina okupljenih branitelja i građana, a vukovarski dragovoljac HOS-a Damir Markuš ogrnuo ju je njihovom zastavom. Policija ovaj puta nije intervenirala, a praktički je nije ni bilo, kao ni Petra Janjića – Tromblona… Ekskluzivnu izjavu za Bujicu dao je i Paul Nicolier, brat Jean-Michel Nicoliera: “HOS je vrlo važan za obranu Hrvatske. To nisu fašisti! Ljudi vole HOS, pogledajte!”

Izjavu Paula Nicoliera komentirao je gost Bujice: “Tragično je da se brat jednog od heroja hrvatske obrane mora osvrtati na optužbe i lijepljenje etiketa, što pokazuje svu apsurdnost i neodrživost situacije u kojoj se vodi specijalizirana medijska kampanja i lomi kičma Domovinskog rata!“

Prof. Jurčević je iznio svoje mišljenje o pozdravu ‘Za dom spremni’: – Koristile su ga mnoge postrojbe u Domovinskom ratu, 1. gardijska, 7. gardijska… Ne samo HOS. Oni kojima smeta ZDS napadali su Vukovar! To je obrambeni i patriotski pozdrav. Prvi pokušaj njegove kompromitacije dogodio se prije nekoliko godina kada je tu vrstu agresije izvršio ministar Jovanović, a usprkos promjeni vlasti, začuđen sam šte se sada nasjelo na tu podvalu. Sve ranije vlasti – i HDZ-ove i Račanova, legalizirale su taj pozdrav bez problema, nitko ga nije problematizirao niti spominjao dva i pol desetljeća. Pitanje je tko sada ruši temelje Hrvatske i hrvatskog obrambenog rata?

BRŠADIN – SRPSKI DERNEK POVODOM PADA GRADA HEROJA!

U emisiji je prikazan letak koji, kako je rekao voditelj, po Vukovaru dijele Rade Leskovac i njegova ekipa… Naime, 19. studenoga u Bršadinu pokraj Vukovara, mjestu s većinskim srpskim stanovništvom, neki će slaviti! U letku se poziva na događaj koji počinje u 18 ‘časova’: “Kulturno umetničko društvo Vaso Đurđević iz Bršadina i Srpsko kultrurno društvo Prosvjeta, pododbor Bršadin, organiziraju tzv. KONCERT NARODNIH IGARA I PESAMA kojima će navodno “obeležiti KRSNU SLAVU KUDA SVETOG STEFANA DEČANSKOG”.

“Učesnici programa” po navodima Bujice su “KUD MOSLAVINA IZ GAREŠNICE, KUD SEDMICA UGRINOVCI – SRBIJA I KUD VASO ĐURĐEVIĆ BRŠADIN“.

Jurčević je ovaj dernek nazvao čistom provokacijom.

“To je nastavak priče o utakmici ‘Zvezda’ – ‘Sinđelić’ koja se nije odigrala u Trpinji. Provokacije vezane za 18. studenoga, događaju se svake godine, ali i 02. svibnja, na obljetnicu pokolja u Borovu Selu. Potpuno je jasno o kome i čemu se tu radi… Ovo je test dokle se može ići u rehabilitaciji agresije. Ponavlja se priča s početka 90-ih godina…”

Bujanec je na kraju emisije pustio prilog o bajkerima koji su u tri dana prešli cijelu Hrvatsku, od Prevlake do Dunava. Po lošem vremenu putovali su prema Gradu heroju, posjetili su Knin i Škabrnju, Plitvička jezera gdje su se poklonili Josipu Joviću, a u Zagrebu su stali na Mirogoju gdje su zapalili svijeću predsjedniku Tuđmanu i poginulim braniteljima… U petak navečer sretno su stigli u Vukovar.

“To je duh koji će pobijediti sve neprijatelje, kao i ’91.“ zaključio je u Bujici Josip Jurčević.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari