Pratite nas

Hrvatska

Nakon zaplotnjačke podrške Josipoviću, Mesić treba zatvoriti ured

Objavljeno

na

Kako politički analitičari komentiraju činjenicu da odavno bivši predsjednik Stjepan Mesić o našem trošku radi što hoće, putuje gdje hoće i prima koga hoće i pri tome nikome ne odgovara, premda njegov ured godišnje troši gotovo milijun kuna poreznih obveznika, upitali smo dvojicu bivših predsjedničkih kandidata, a ujedno i poznatih političkih analitičara.

”Mislim da je odavno došlo vrijeme da se promijeni taj zakon i da Mesić, nakon što je i njegov nasljednik postao bivši, iseli iz Ureda bivšeg predsjednika u Grškovićevoj ulici. To je velik i nepotreban trošak za Hrvatsku. Kada mu je otišao Gadafi, Mesić je izgubio prijatelja preko kojega je htio igrati ulogu u vanjskoj politici. To je svakako nešto što bi trebalo ukinuti, tim više što je Josipović odbio koristiti taj ured. Za to mu treba odati priznanje, baš kao što ga je trebalo kritizirati zbog brojnih loših poteza. Kada bi Mesić držao do svog ugleda on bi, nakon što je i njegov nasljednik odbio sličan ured, trebao otići u mirovinu. Smanjujemo primanja stopostotnih invalida, smanjujemo plaće jer Hrvatska mora štedjeti, a ovdje gdje ne treba trošimo skoro milijun kuna za nešto što nema svrhu i što ne postoji nigdje u svijetu. Zato taj ured treba što prije ukinuti”, smatra politolog, bivši predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik ratne Vlade dr. Zdravko Tomac.

Letica: To je koruptivni zakon, smislili ga Mesić i Sanader

Slično razmišlja i dr. Slaven Letica, koji je još prije deset godina javno govorio da bivši predsjednik ne treba imati svoj ured o trošku poreznih obveznika.

”Nakon zaplotnjačke podrške predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, minimum pristojnosti nalaže da bivši predsjednik Mesić odstupi i zatvori svoj ured. Cijeli taj zakon, koji mu je omogućio da i nakon završetka dva predsjednička mandata ima velebni ured i nekoliko zaposlenika na raspolaganju, je koruptivni zakon. Donesen je još 2004. godine, a produkt je dogovora Mesića i Sanadera. Imao je samo koruptivnu funkciju i to govorim već deset godina”, naglašava Letica.

Valja ovdje istaknuti da je čak i drugi bivši predsjednik, dr. Ivo Josipović, u svojim javnim nastupima od prije tri godine također, doduše vrlo plaho i nedorečeno, naznačio da Hrvatskoj nije potreban skupi Ured bivšeg predsjednika.

I Josipović stidljivo govorio o apsurdnosti Ureda bivšeg predsjednika

”Danas je apsolutno legitimno upitati se ima li bilo koji trošak, pa i onaj Ureda bivšeg predsjednika, opravdanje u funkcionalnosti”, izjavio je krajem siječnja 2012. predsjednik Ivo Josipović, na što je Mesić tada oštro reagirao napadom na Josipovića i tvrdnjom da njegov ured ima smisla.

Josipović je, da podsjetimo, izjavio kako on po završetku svog mandata neće trebati imati vlastiti ured, dodajući kako Ured bivšeg predsjednika ima smisla samo ako od ‘bivšeg predsjednika očekujemo nešto’.

”Ono što je istina, bez obzira što se to predsjedniku Mesiću ne dopada, jest to da danas nema niti jednog propisa koji bi uredio koje su to zadaće, koja su očekivanja društva od bivšeg predsjednika i mislim da je to možda pogrešno. Ako se to promijeni možda ću i ja drugačije misliti nego što to danas mislim”,  objasnio je prije tri godine Josipović.

Podsjetio je da je Mesić u više navrata isticao da kao bivši predsjednik ima određene zadaće pa je nabrojao predavanja, gostovanja, putovanja…

”Sve je to lijepo, no iskreno govoreći to su sada privatne aktivnosti, pri čemu naravno da on na neki način predstavlja sliku jednog dijela političke scene u Hrvatskoj. Međutim, kada bi to imalo tretman službenih i državničkih aktivnosti to bi trebalo negdje predvidjeti, a drugo trebalo bi predvidjeti i mehanizam usklađivanja stavova sa onima koji su na izborima dobili legitimitet da vode državu. Tada ne bi bilo, uz sve one dobre stvari koje je radio, onih koje baš i nisu bile u interesu Hrvatske poput podrške Gadafiju”, upozorio je Josipović prije tri godine.

No, svi gore pobrojani argumenti nisu bili dovoljni da se ”Ured predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti”, do danas ukine.

[ad id=”40551″]

Potpišite peticiju: Tražimo ukidanje Ureda bivšeg Predsjednika RH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari