Connect with us

Iz Svijeta

Nakon “željezne zavjese” – “željezna brigada”!

Objavljeno

on

Oko četiri tisuće američkih vojnika sa stotinama tenkova, oklopnih vozila, kamiona i druge vojne opreme stiglo je u protekla dva dana u njemačku luku Bremerhaven i bit će poslano na istočnu granicu NATO-a prema Rusiji, na ‘Putinovu frontu’, piše večernji list

Američki vojnici poslani su u Europu u sklopu operacije NATO-a nazvane “Atlantska odlučnost” s ciljem da odvrati Putinovu Rusiju u mogućem ‘napadu’ na članice Europske unije na Baltiku i u istočnoj Europi.

Njemački mediji objavili su da je u Bremerhaven stigla tzv. američka „Iron-Brigada“ (željezna brigada) iz Colorada s tenkova 87 Abrams M1A1, 20 artiljerijskih sustava Paladin i 136 oklopnih vozila Bradley, koji će biti raspoređeni u Poljskoj, baltičkim zemljama, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Američki vojnici sa svom silom oruđa i oružja bit će najprije poslani na vojnu vježbu u Poljsku – vojni konvoji odlaze u Poljsku u idućih 12 dana.

Glavnina snaga bit će stacionirana u Poljskoj, a ostatak u Litvi, Letoniji i Estoniji – zemljama EU koje graniče s Rusijom i koje se osjećaju ugroženima nakon ruske aneksije Krima i rata u Ukrajini. Dio vojnika ide u Rumunjsku i Bugarsku.

Uz američkih 4000 vojnika, postrojbe od po tisuću vojnika u Estoniju, Letoniju i Litvu poslat će i druge članice NATO-a – Njemačka, Kanada i Velika Britanija.

Ovo pokazuje snagu i koheziju NATO-a i američke posvećenosti da održi mir na kontinentu – komentirao je američki general bojnik Timothy McGuire.

Američka vojska i NATO optužili su potkraj studenog 2016. Putina i Rusiju da uz granicu prema Poljskoj gomilaju robotizirane tenkove.

Ti tenkovi koji predstavljaju čudo vojne tehnologije na daljinsko upravljanje mogu prevoziti eksploziv i uništavati protivničke postrojbe, bunkere i oklopna vozila, a da pritom ne ugroze život nijednog vlastitog vojnika.

Pretpostavlja se da su Rusi na granicu s Poljskom poslali i borbene robote Nerehta i Ural-9 koji su opremljeni protutenkovskim i raketama zemlja-zrak te 30 milimetarskim topovima koji mogu ispaliti 400 hitaca u minuti. Ruska vojska raspolaže i s jako puno manjih robotiziranih vojnih uređaja.

Najveće raspoređivanje američke vojske prema ruskoj granici od hladnoga rata Moskva je nazvala “aktom čiste agresije”.

Novi američki predsjednik Donald Trump, koji će biti inauguriran za 12 dana, najavio je da će mu prioritet biti zatopljavanje odnosa s Putinom i Rusijom.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari