Pratite nas

I to nam je naša borba dala

Objavljeno

na

I to nam je naša borba dala

Dok se prisjećamo vukovarskih žrtava što rade Srbi? Smiju se i slave svoju – pobjedu!

VUKOVAR_HEROES_VUKOVAR-061Rat za Vukovar počeo je 24. i 25 kolovoza 1991. Trajao je puna tri mjeseca. Počeli su ga Srbi, zločinačka JNA i domaće izdajice. Nastojali su srušiti sve što je hrvatsko i ubiti sve što je hrvatsko.

Bitka za Vukovar, na čijem su čelu bili Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković-Mladi Jastreb, ali i oko 1500 hrvatskih branitelja, među kojima i takvi junaci kakvi su bili Blago Zadro i Marko Babić, ali i ne samo oni, bila je najveća bitka u hrvatskom Domovinskome ratu.

Taj početak napada na Vukovar 24. kolovoza obilježili su polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, uz potporu gradskih vlasti.

Činjenica je da se moramo prisjetiti ovakvih i sličnih datuma, a osobito poginulih hrvatskih branitelja i civila. Međutim, osim prisjećanja na naše najmilije koje smo izgubili u srpskoj agresiji, i takva obilježavanja su prigoda da im budu nazočni i predstavnici Državnog odvjetništva, USKOKA i svih onih koji su zaduženi za procesuiranje ratnih i inih zločinaca. Ali, njih nema.

A i mrtvi branitelji traže odgovor na pitanje: tko je pobio sve te ljude, tko je prvi započeo napad, tko je prvi počeo ubijati, klati i trpati u logore nevine žene, djecu, starce? Pa, zar nije žalosno da ni danas, 23 godine nakon početka agresije srpski zločinci nisu kažnjeni. Znamo li barem jedno ime tko je pucao ili zapovjedio rušenje vukovarske ratne bolnice, crkve sv. Filipa i Jakova, Vodotornja, niza stambenih i gospodarskih zgrada, muzeja, dječjih vrtića…? Niti znamo imena, niti je zbog toga netko osuđen. A ako nije osuđen treba  tražiti odgovornost onih koji zločince ni nakon toliko godina još nisu priveli pravdi. Na vukovarskom Memorijalnom groblju ponosno stoje 948 bijelih križeva. Ni na jednom imena i prezimena. Oni označavaju toliko poginulih na ovom području u srpskoj agresije. A mi opet postavljamo pitanje: tko je pobio sve te ljude?

I tako, dok malobrojni Vukovarci obilježavaju Dan branitelja i prve dane bitke za Vukovar, Srbi, koji su sudjelovali u toj ratnoj operaciji na četničkoj strani, slobodno šeću i Vukovarom, ili tog trenutka dok se mi molimo za poginule, nestale i umrle branitelje, oni vjerojatno i dalje slave svoju “pobjedu”.

Dan hrvatskih branitelja morao bi biti i dan pitanja: tko su i gdje su srpski zločinci?

Politički kameleon Milorad Pupovac obilazi svaki šumarak gdje je “pukla partizanska puška”, a isto to rade i Pusić, Teršelič i drugi, za koje je žrtva – žrtva. A ovdje ih nema.

Kakav cirkus, kakvi cirkusanti.

Na ovakav način, gdje sami sebi odajemo počast, smo još jednom ubijemo one koji su bili prvi kad je trebalo, dok većina ostalih to marginalizira, prešućuje ili, poput Pupovca i Stanimirovića blati i – smije se.

Ne, za to se nismo borili!

Mladen Pavković

facebook komentari

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari