Connect with us

Iz Svijeta

Namanje 120 mrtvih, 200 ranjenih u napadu automobilom bombom u Bagdadu

Objavljeno

on

U samoubilačkom napadu automobilom bombom u Bagdadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država (IS), ubijeno je najmanje 120 ljudi i najmanje 200 je ranjeno, prema novim podacima sigurnosnih izvora o napadu koji je osudila Bijela kuća i poručila da će samo potaknuti njezinu odlučnost u borbi protiv IS-a.

[ad id=”93788″]

Ranije objavljeni podaci govorili su o 75 žrtava, a već tada su vlasti ocijenile da je to najgora bilanca samo jednog napada u glavnome gradu Iraka ove godine, javila je agencija France Presse.

Napad autobombom pogodio je trgovačku četvrt Karadu kamo brojni stanovnici odlaze u kupnju prije proslave kojom se obilježava završetak ramazana, predviđen za početak sljedećeg tjedna.

Reuters piše da je u napadu ranjeno najmanje 200 ljudi.

“Ujedinjeni smo s iračkim narodom i vladom u zajedničkim naporima da uništimo ISIL”, priopćila je Bijela kuća rabeći američku kraticu za Islamsku državu.

U priopćenju koje je prenio američki centar za nadzor džihadističkih stranica SITE, IS je objavio da je jedan od njegovih samoubojica aktivirao autobombu blizu okupljenih šijita. Islamska država šijite smatra hereticima.

People gather at the site of a suicide car bomb in the Karrada shopping area, in Baghdad, Iraq July 3, 2016. REUTERS/Khalid al Mousily

Alaa Al-Marjani / REUTERS

Prethodni veliki napad IS-a u Bagdadu izveden je 17. svibnja. Radilo se o dvostrukom atentatu na dvije četvrti u kojem je bilo gotovo 50 mrtvih te više od 100 ranjenih.

Premijer Haider al-Abadi posjetio je mjesto napada, no brzo ga je napustio praćen izrazima ljutnje lokalnih stanovnika, javio je neovisni portal Alsumaria.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari