Pratite nas

Iz Svijeta

‘Namaste Trump’ ,više od 100.000 Indijaca pozdravilo američkog predsjednika Donalda Trumpa

Objavljeno

na

Foto: Alex Brandon/AP

Američkog predsjednika Donalda Trumpa pozdravilo je u ponedjeljak više od 100.000 Indijaca na najvećem nacionalnom stadionu kriketa, na početku posjeta Indiji kojoj je obećao “nevjerojatan trgovinski sporazum” i isporuku vojne opreme koja ulijeva “najveći strah na planetu”.

Indijci su američkog gosta dočekali uz maske s njegovim likom i pozdrave “Namaste Trump” na golemu stadionu Motera u gradu Ahmedabadu kamo je stigao u pratnji premijera Naredre Modija.

Modi je lani ponovno pobijedio na izborima i zauzeo desniji kurs u politici što kritičari smatraju autoritarnim i etničkim zastranjenjem, a svoj srdačan odnos s Trumpom ističe kao dokaz svoje dobre globalne pozicije.

Američki političari opisali su Trumpov posjet kao suprotstavljanje rastu Kine kao supersile u regiji.

“Učinili ste veliku čast našoj zemlji. Uvijek ćemo vas se sjećati, od danas nadalje Indija će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima”, rekao je Trump praćen gromoglasnim pljeskom.

Indija je jedna od nekoliko velikih zemalja u svijetu u kojoj Trump uživa osobnu podršku veću od 50 posto. Zadnjih godina jačala je veze sa Sjedinjenim Državama koja je s druge strane zategnula odnose s indijskim susjedom i tradicionalnim neprijateljem Pakistanom.

“Dok nastavljamo graditi našu suradnju u obrani, Sjedinjene Države pripremaju se isporučiti Indiji jedno od najboljih oružja na planetu, jedno od onih koji najviše ulijevaju strah”, obećao je Trump.

Najavio je da će dvije zemlje potpisati sporazume u utorak o prodaji vojnih helikoptera u vrijednosti 3 milijarde dolara i da će SAD morati postati prvi partner u obrani Indije, koja se u vrijeme hladnog rata oslanjala na oružje iz Rusije.

Modi je srdačno zagrlio Trumpa po izlasku iz predsjedničkog zrakoplova. Trump je u Indiju stigao u pratnji supruge Melanije, a u izaslanstvu su i njegova kći Ivanka i njezin suprug, Trumpov savjetnik Jared Kushner te članovi kabineta među kojima je i ministar trgovine Wilbur Ross.

Dvije zemlje nisu uspjele prije posjeta donijeti trgovinski sporazum, jer nisu uspjele ukloniti nesuglasice.

Predmet spora iz američkog kuta gledanja su indijska kontrola cijena za medicinske uređaje kao što su stentovi, nadalje američki zahtjev za pristup golemom indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te strogi indijski propisi o pohrani podataka koji, kako tvrde američke tvrtke, povisuju cijenu poslovanja. S druge strane vlada premijera Narendre Modija traži obnovu trgovačkih koncesija koje je Trump ukinuo 2019., te veći pristup američkom tržištu faramaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.

Iznad svega, Indija ne želi da je Trump smješta u istu ravan s Kinom, čije je gospodarstvo pet puta veće od indijskog.

Trump je rekao da će o ekonomiji razgovarati s Modijem kojega je opisao kao tvrdog pregovarača, te je najavio velik sporazum.

“Sklopit ćemo vrlo, vrlo velik, jedan od najvećih trgovinskih sporazuma do danas. U ranoj smo fazi pregovora o nevjerojatnom trgovinskom sporazumu za smanjenje zapreka za ulaganja između Sjedinjenih Država i Indije”, rekao je pa nastavio “Optimističan sam da radeći zajedno, premijer i ja možemo postići fantastičan sporazum koji je dobar i čak velik za obje naše zemlje – osim što je on vrlo tvrd pregovarač”, rekao je o Modiju.

Mnoštvo je uz prometnicu od zračne luke do stadiona pozdravljalo američke goste snimajući fotografije.

Iz Ahmedabada Trump i njegova ekipa krenuli su prema gradu Agri, a njihov dolazak u Taj Mahal, jednu od najljepših građevina na svijetu i simbol vječne ljubavi, očekuje se predvečer. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Novo oružje protiv koronavirusa: Šest pacijenata predodređeno za smrt dobilo bitku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: BAZ RATNER/Reuters

Cijeli svijet traga za lijekom ili cjepivom koje će pomoći suzbijanju panedmije Covida 19

Ohrabrujuće vijesti, čini se, stižu iz Izraela, naime u toj je zemlji preživjelo šest pacijenata zaraženih koronavirusom visokoga rizika smrtnosti. Liječeni su terapijom koja se zasniva na metodi liječenja imunoloških poremećaja korištenjem matičnih stanica iz posteljice. Liječenje provodi tvrtka Pluristema čije je sjedište u Haifi, a koja je objavila preliminarne podatke.

Pacijenti su liječeni u tri različita izraelska medicinska centra po tjedan dana, a lijek im je davan kao pacijentima kojima ništa drugo nije pomagalo, pa je odlučeno da im se da eksperimentalni lijek.

Svi su patili su od akutnog respiratornog zatajenja i upalnih komplikacija povezanih s koronavirusom. Četiri pacijenta su također imala i zatajenje drugih organskih sustava, uključujući kardiovaskularni i bubrežni zastoj, piše Jerusalem Post.

Pluristem je izvijestio da ne samo da su svi pacijenti preživjeli, već i da su četiri pokazala napredak kada je riječ o respiratornim parametrima, a tri se nalaze u naprednoj fazi odvikavanja od respiratora.

Dva pacijenta s već postojećim medicinskim stanjima pokazuju klinički napredak uz poboljšano disanje, prenosi RTL

U tvrtki ne kriju zadovoljstvo ovim rezultatima te su poručili da će nastaviti raditi dalje kako bi se pomoglo što većem broju pacijenata. Pojednostavljeno rečeno, radi se o PLX stanicama koje mogu dovesti do preokreta opasne prekomjerne aktivacije imunološkog sustava što bi moglo umanjiti fatalne simptome upale pluća i opće upale plućnog tkiva.

Naime, u najtežoj fazi bolesti Covid-19 tzv. “citokinskoj oluji”, kada dolazi do pretjerane reakcije pacijentovog imunološkog sustava koji ga praktički ubija žestokim autoimunom reakcijama, može pomoći tzv. imunomodulacijska terapija.

Raniji pretklinički nalazi pokazali su značajne terapijske učinke u istraživanju na životinjama, a Pluristem sad želi pokrenuti multinacionalno kliničko ispitivanje o liječenju komplikacija povezanih s koronavirusom, a na tom tragu se već vode razgovori s regulatorima u SAD-u i Europi.

I stoga, iako se ovo čini kao odlična vijest, ipak treba imati na umu da će tek kada krenu daljnja neovisna istraživanja biti moguće provjeriti imaju li i koliko te matične stanice praktičnu učinkovitost s obzirom na to da zasad jedino Izrael ima tu tehnologiju pa podaci njihovih istraživanja još nisu provjerljivi.

Australijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali lijek koji ubija coronavirus za 48 sati

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Slovensko MVP: Glavni mediji su ‘sljednici komunističkog režima’

Objavljeno

na

Objavio

Mnogo uzbuđenja u novinarskim krugovima u Sloveniji izazvao je dopis ministarstva vanjskih poslova Vijeću Europe (VE), u kojem se tvrdi da glavne medije kontroliraju članovi i simpatizeri “nekadašnjeg komunističkog režima”, neskloni novoj vladi Janeza Janše.

Slovenski mediji prenose u četvrtak glavne naglaske dopisa kojeg je u vezi s medijskom situacijom u Sloveniji Vijeću Europe ovih dana uputilo ministarstvo vanjskih poslova.

Riječ je o svojevrsnoj reakciji na nedavno upozorenje povjerenice Vijeća Europe za ljudska prava Dunje Mijatović o tome kako mjere za suzbijanje dezinformacija o koronavirusu COVID-19 ne smiju narušavati slobodu medija.

U tom je kontekstu spomenula i Sloveniju, iznijevši slučaj istraživačkog novinara koji je, nakon jedne kritičke objave o ponašanju vlasti u vrijeme koronakrize, postao metom difamacijske kampanje medija bliskog vladajućoj stranci premijera Janeza Janše.

“Glavni mediji u Sloveniji sljednici su nekadašnjeg komunističkog režima, u njima su još krajem 90-ih godina na mjestima glavnih urednika bili suradnici zloglasne političke policije (Udbe) koja je progonila i mučila političke oponente i ljude zatvarala”, tvrdi se u dopisu u kojem se osporavaju tvrdnje novinara da se zbog kritički intoniranog teksta našao na meti aktualne vlasti.

Meta tog dopisa Vijeću Europe, kojeg su kritičari sadašnje vlade i premijera Janeza Janše nazvali “pamfletom”, osobito je RTV Slovenija, javni radio-televizijski servis za koji se tvrdi da rasipa javni novac i svojim objavama nastoji kompromitirati vladu koja se bori s epidemijom koronavirusa.

Navodi se da je u njemu zaposleno 2300 ljudi, što je previše s obzirom na sve siromašniji program. Uz to se kritiziraju i urednička i kadravska politika u vodećim dnevnim listovima te se navode primjeri kadrovskih “preskakanja” iz politike u novinarstvo i obratno, većinom u korist stranaka ljevice.

Tvrdi se također da slovenska medijska scena nije pluralizirana te da pokušaji prve vlade Janeza Janše (2004-2008.) da se uspostave novi mediji i urednički pristupi koji bi se distancirali od “totalitarističke prošlosti” nisu u cijelosti uspjeli.

Državnim tvrtkama se zabranjivalo objavljivanje komercijalnih oglasa u novim medijima, a na rukovodeća i urednička mjesta nakon prve Janšine vlade opet su dovedeni “stari” kadrovi bliski ljevici, tvrdi se u tom prikazu slovenske medijske scene.

Po tvrdnjama iz dopisa Vijeću Europe, i danas je većina tiskanih medija, portala i elektroničkih medija pod utjecajem bivšeg predsjednika Milana Kučana, “lijevih tajkuna” i “komunističkih struktura”.

Kako prenosi mariborski list “Večer”, riječ je o pokušaju sadašnje vlade da opiše teškoće u komunikaciji i probleme koje ima s novinarima u jeku epidemije, nakon što su neke novinarske udruge upozorile Vijeće Europe, Međunarodni novinarski institut (IPI), Organizaciju Article 19, Europski i Međunarodni novinarski savez (EFJ/IFJ) te Europski savez za radiodifuziju o tome da ih, kako navode novinari, nova vlada napada i vrijeđa, te tvrdi da oni o vladi šire laži.

Novi premijer u verbalnom ratu s novinarima

Janša je nedavno postao predsjednik slovenske vlade nakon ostavke prijašnje vlade Marjana Šareca, formiravši koaliciju u kojoj su još tri stranke, ali su u koaliciji on i njegova desna Slovenska demokratska stranka (SDS) dominantni.

Odmah nakon početka djelovanja vlade ušao je i u svojevrsni verbalni rat s novinarima. Tako je u nekoliko tvitova optužio nacionalnu televiziju da “laže” o potezima vlade, želeći prikazati kako je autoritarna i ne snalazi se u epidemiji koronavirusa, te da ima nesposobno vodstvo i novinare koji su previše plaćeni za ono što pružaju.

Televizijska postaja Nova24.TV, koju su osnovali članovi Janšine stranke, a u kojoj je sada i mađarski kapital, navodno investicija mađarskih poduzetnika bliskih premijeru Viktoru Orbanu, nedavno je objavila analizu u kojoj tvrdi da javna televizija namjerno, izborom kadrova i televizijskom montažom prikazuje Janšine istupe na premijerskoj funkciji na način da ga diskreditira.

Sadašnji premijer ima dugu povijest nesporazuma s medijima u Sloveniji, među njima i dvije sudske presude nakon što je dvije novinarke javne televizije nazvao “prostitutkama” zbog negativnih objava i komentara o njegovoj stranci. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari