Pratite nas

Zanimljivosti

Namjera ljubavi

Objavljeno

na

Najviša namjera ljubavi jeste širenje u svakoj točki puta, a ljubav će se širiti ako joj se pruži najmanja prilika za to, od svog izvora (Boga) do svog odredišta (vašeg srca). Budući da je vaše srce njena prva točka puta, prodorna moć ljubavi postavlja vam vrlo specifičan zahtjev – da biste ostvarili njen puni potencijal, ljubav morate početi tražiti u sebi, u vlastitom biću, u vlastitom životu. Svi mistični zakoni temelje se na toj temeljnoj istini: morate početi u unutrašnjem svijetu.

Smeditationwintersolsticeamo ćete u sebi pronaći izvor svih vaših namjera. A vaša namjera je polazna točka vaše sudbine. Vaš stav prema sebi određuje vašu namjeru. Štoviše, svaka vaša emocija, riječ ili djelo proizlaze iz vašeg samoopažanja. Bez ljubavi prema sebi nema ni moći otvaranja prema drugima, raspirivanja plamena obostranog uvažavanja i radosti. Ako nemate povjerenja u sebe, usredotočeni ste samo na ono što vam nedostaje, neprestano živeći u sumnji i zamišljenoj ograničenosti. Namjera širenja ljubavi u takvom će okruženju uvijek biti sputana vašim opažanjem ograničenja.Vaša je izoliranost nesvjesno samonametnuta, prouzročena činjenicom da sebi uskraćujete ono što očajnički želite primiti od drugih.Vjerovanja utemeljena na strahu i mržnji prema sebi odbacuju božansku, duhovnu prisutnost u vama. Tako se odvajate od svoje istinske moći te se osjećate izgubljeno i usamljeno. U takvom stanju počinjete u vanjskom svijetu očajnički tražiti da vam neko drugi pruži rješenje. Taj očaj zapravo odbija ljubav kojoj težite, stvarajući u vama duhovnu tamu koja, poput crne rupe, isisava radost iz svakog iskustva i odnosa koji vam se dogodi.

Zbog toga, vaša negativnost izobličuje, previđa ili čak odbija sve dobro što vam pristiže. Kretanje vašeg života zaglavilo je u energetskoj blokadi pesimizma. Ta teška, zaglavljena energija zatvara kanale koji vas povezuju s beskonačnim morem ljubavi, ograničavajući slobodan protok istinske ljubavi koja bi mogla pristizati u vaš život.

Ali, ne morate zauvijek ostati zaglavljeni pa čak ni vrlo dugo. Rušeći ograde mržnje u svemu što doživljavate, ostvarit ćete energetsku promjenu pogonske energije koja će vas otvoriti za struju ljubavi i povezati sa svojim energetskim tokom.

Činjenica je da izbor mržnje prema bilo čemu – pa čak i prema sebi, otkriva vašu istinsku namjeru. Univerzum je žalostan zbog vašeg izbora, ali uvažava vašu namjeru i rijeku ljubavi usmjerava negdje drugdje.

Odluka o odustajanju od straha presudno je važna ako u svome životu nastojite iskusiti istinsku ljubav. Snaga vašeg karaktera – vaš odnos sa samim sobom – polazište je vaše osobne i duhovne energije. Svi drugi odnosi u vašem životu odražavaju vaš stav prema sebi. Štoviše, vaš odnos prema sebi određuje kvalitetu gotovo svakog iskustva. To vrijedi, neovisno o tome tražite li romantičnu ljubav, više susretljivosti od šefa, širi krug prijatelja ili čak financijski uspjeh.

Neka vam sljedeće bude sasvim jasno: koliko god se trudili, od te istine ne možete pobjeći. Ne postoji vanjska poveznica kojom biste se trebali baviti u ovom trenutku. Vi odlučujete koliko će svjetlosti i radosti ući u vaš život. Bez polazne točke u vlastitom jastvu struja ljubavi će i dalje teći pored vas, a sreća kojoj težite ostat će daleki san.
Izvor:Atma

Što vi mislite o ovoj temi?

Zanimljivosti

Dnevni SHOWinist: Tko stoji iza Šešelja i paljenja hrvatske zastave? (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Dnevni SHOWinist: Tko stoji iza Šešelja i paljenja hrvatske zastave?

Teoretičari zavjere u produkciji Projekta Velebit.

Dnevni video komentari aktualnih političkih apsurda ‘Dnevni SHOWinist’.

U izvedbi ‘stand up’ komičara, Domagoja Pintarića, bez dlake na jeziku, satira koja ne satire, nego rasvjetljava nelustrirane budalaštine hrvatske svakodnevnice.

Projekt Velebit

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Pogledajte kako će izgledati obnovljena tvrđava Herceg Stjepana

Objavljeno

na

Objavio

Već dulje vremena Ljubušaci i Hercegovina vape za obnovom jedne od najljepših tvrđava u ovom podneblju. Koja je lijepa ne samo po svojoj impresivnoj  pozicionirasti  i prekrasnom okruženju, u jednom od najepših krajeva mediterana, nego i zbog  povijesti koja iz nje prodire i koju priča. Iz činjenice da prkosno stoji već stoljećima, kao simbol, ovog kraja da se tu živjelo od davnina, da je to plodan i bogat kraj na kojem život neprestano traje, piše poskok.info.

Tvrđava je to uz koju se vežu razne legende. Prema predanjima nije bila stolno mjesto Herceg Stjepana. No bila mu je jedno od najomiljenijih. Legenda tako kaže da je jednom davno Herceg Stjepan, ne mogavši odoljeti ljepoti mlade Venecijanke, buduće zaručnice svog sina, poznat po svojoj nekontroliranosti, oteo predivnu  venecijansku nevjestu svome sinu, koju je ovaj brodom dovozio od Mletaka, a koji je potom pozvato Turke i zaratio s ocem. Nevjestu je Kosača, tako,  ukrao na moru i odveo u svoju tvrđavu u Ljubuški. Otud navodno naziv Ljubuški. Mjesto gdje je Kosača ljubovao. Bila istina ili ne turistima bi ta priča mogla  biti itekako zanimljiva.

Obnovom Herceg Stjepanove tvrđave Ljubuški će tako uz Kravicu, slapove koji su već postali europski hit imati dodatan turistički adut: Srednjovjekovnu Tvrđavu, jednog od najvažnijih i najvažnijih vladara Zahumlja, Huma, Dalmacije i dijelova Bosne. Herceg Stjepana iliti Stjepana Vukčića Kosače. Oca posljednje kraljice Bosne, Katarine Kosače Kotromanić, koja je prema tome, u jednom dijelu svoje mladosti zasigurno živjela i u Ljubuškom.

Ljubuška povijest daleko je starija. Osim već poznatih rimskih nalazišta čiji se fragmenti nalaze i u muzeju na Humcu, osim Humačke ploče, u Ljubuškom je preko graditeljstva Kosačinih zastupljena i autentična arhitektura srednjeg vijeka uz pretpostavku da feudalni vladar Herceg Stjepan  u 15. st. gradi tvrđavu na najistaknutijem vrhu brdskog lanca brda Butorovice iznad Ljubuškog.

Pokojni Radoslav Dodig, najveći hercegovski arheolog našeg vremena, na žalost, nije dočekao ovaj dan, koji bi mu bio vjerojatno jedan od sretnijih u životu. No sudjelovao je u raspravama o tome kako i na koji način se tvrđava treba obnavljati. Uz to je poticao stručan nadzor obnove Tvrđave i inzistirao na njemu.

Upravo Dodigovim zalaganjem, ovom problemu pristupilo se studiozno i opet njegovim zalaganjem tvrđava je stavljena  pod zaštitu, kao kulturni spomenik nulte kategorije.

Tvrđava se tako neće obnavljati stihijski i nestručno kao  neke druge u BIH  nego prema stručnom  projektu  dugom dvije godine, koji je radila jedina tvrtka u BIH ovlaštena za ovu vrstu posla.

Njen izgled bit će autentičan, i bit će vraćena u potpuno izvoran oblik a obnova će ići  točno po fazama kako je nastajala. Prvo će se obnavljati rani srednjovjekovni dio zidina, potom kasni srednjovjekovni a onda i zidine nastale u osmanskoj fazi.

Uz to sve planira se obnova Podgrađa, postavljanje rasvjete kroz gornji grad, uređenje istog, te uklapanje u ukupnu cjelinu Ljubuškog. Zapravo je malo gradova koji su od središta samog današnjeg grada do tvrđave povrh njega potpuno naseljeni. Naime i danas mnoge obitelji u Ljubuškom žive ispod same tvrđave. Obnova kompleksa planiraja je u drugoj fazi od tvrđave, obnovom putova do prvog naselja ispod, pa obnovom infrastrukture sve do središta grada.

Ispod austrougarske vojarne koja se nalazi na podno Buturovice planira se uređenje vidikovca. Ljubuškog “Cmroka”.

Nekada je u Gornjem gradu bilo sjedište zanatskih radnjih, postojala je čak i banka, gore je bila i pijaca. Ukoliko sve prođe po planu, i turizam zaživi kako je planirano Ljubuški kao urbanistička cjelina postat će pravi mali dragulj Hercegovine. On to već jest, no pravo vrijeme je tek pred njim.

Projekt je inače proveden u razdoblju od 15. siječnja do 15. ožujka 2018. godine, financira se kroz poziv „Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa“ iz proračuna federalnog Ministarstva kulture i športa, uz sufinanciranje J.P. Parkovi d.o.o. Ljubuški.

Izvršitelj projekta je licencirana tvrtka za projektiranje zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika BiH, Studio Urbing d.o.o. Sarajevo, uz nadzor voditelja projekta mag. arheol. Mirka Rašića.

Projektni zadatak odnosio se na izradu Idejnog projekta konsolidacije, konstruktivne sanacije, konzervacije, restauracije i revitalizacije zone A (tvrđava Herceg Stjepana Kosače u Ljubuškom).

Uz navedenu dokumentaciju izrađeni su 3D modeli sa rekonstruiranim elementima, piše poskok.info.

Ovako kompleksna i  cjelovita projektna dokumentacija omogućava parcijalnu analizu opsega i potreba kompleksa, čime su stvorene pretpostavke kontinuiranog ulaganja prema vlastitim financijskim kapacitetima, ali i mogućnost apliciranja na Europske fondove prekogranične suradnje kao najznačajnije instance u osiguravanju sredstava za obnovu.

Rezultat obnove, zaštite i prezentacije ovog nacionalnog spomenika, generirati će ubrzan razvoj podgrađa, naselja ispod Tvrđave, koji zapravo i jeste stari grad Ljubuški, i to  kao prostora povoljnog za osnivanje raznovrsnog ugostiteljskog, edukativnog i dr. sadržaja poštujući ambijentalne vrijednosti, a dodatno će pored nedvojbenih kulturno-povijesnih vrijednosti, stvoriti nove i tako omogućiti dugoročnu zaštitu kroz ekonomsku održivost.

Ljubuški će tako uređenjem središta grada koji je u zamahu, imati što ponuditi. Osim slapova Kravice i Koćuše,  posjetitelji će šetnjom iz austrougarske arhitekture, potom moderne 70-ih, penjući se prema Tvrđavi proći kroz nekoliko povijesnih razdoblja, od modernističkog, kasnog otomanskog, do srednjovjekovnog. Takvim koloritom i takvom prirodom malo koji grad u BIH može se pohvaliti.

I na kraju, oni najhrabriji, nakon što popiju kavu u Starom gradu Ljubuškom, te prošetaju zidinama kule Herceg Stjepana, imat će priliku, spustiti se u grad s jednim od ljubuških jahača zmajeva – paragladjerima. Koji postaju još jedan novi turistički hit i zaštitni znak ovog grada. Koji je oduvijek bio grad. Ma što o tome govorila državna birokracija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati