Pratite nas

Iz Svijeta

Napad u Parizu otkrio slabosti obavještajnih služba

Objavljeno

na

Smrtonosni napadi naoružanih islamista u Francuskoj ovog tjedna ukazali su na granice mogućnosti obavještajnih i protuterorističkih služba, koje često unaprijed rasplolažu informacijama o napadačima ali su u stanju složiti mozaik istom nakon što se dogodi krvoproliće.

Od napada 11. rujna u SAD-u pa do serije krvoprolića u Europi i drugim dijelovima svijeta, američke i europske sigurnosne i obavještajne agencije suočene su s temeljnim problemom povezivanja mnoštva podataka kojima raspolažu.

Kad god nešto krene po zlu, jedna od prvih stvari koje učinite jest pregled baza podataka, kaže umirovljeni general Michael Hayden, bivši ravnatelj CIA-e i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

Problem za francuske obavještajne i sigurnosne službe jest to što ima vrlo mnogo francuskih građana koji odlaze u Siriju ili Irak ili drugamo kako bi sudjelovali u džihadu i onda se vrate kući, a ne može ih se sve promatrati 24 sata na dan, tvrdi Bruce Riedel, bivši vodeći analitičar u CIA-i. Ako niste prekršili zakon, obavještajne službe u demokratskom svijetu ne mogu vas uhititi ili vas stalno slijediti samo zato što ste fanatični džihadist. Obavještajne službe u većini slučajeva ne mogu predvidjeti kad će fanatik od nekoga tko radikalno razmišlja postati nasilni terorist, dodao je.

Francuske i američke obavještajne službe uvrstile su prije nekoliko godina Saida i Cherifa Kouachija, braću koja su napala uredništvo satiričkog tjednika Charlie Hebdo u Parizu, na popis vrlo opasnih osoba koje se sumnjiče za terorizam, izjavili su europski i američki dužnosnici. Njihova su imena unešena u TIDE, tajnu bazu podataka u kojoj se nalazi 1,2 milijuna imena onih koje SAD sumnjiči za terorizam, kao i u manji popis nazvan “no fly”, koji sadrži osobe kojima nije dopušten pristup letovima u SAD-u i u SAD, izjavila su dvojica američkih dužnosnika.

Braća su privukla na sebe pozornost obavještajnih službi i stavljeni su pod posebnu prismotru nakon što je Cherif bio uključen u skupinu koja je u Francuskoj novačila borce za ogranak Al Kaide u Iraku, dok je Said otišao na obuku Al Kaide u Jemen 2011., rekli su dužnosnici.

Međutim, i američki i europski dužnosnici, koji su dali izjave za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni, tvrde da su francuske vlasti smanjile mjere nadzora braće Kouachi nakon što su se oni primirili posljednjih godina.
Kad se Said vratio iz Jemena, braća su svjesno izbjegavala kontakt s drugima za koje su znali da su pod prismotrom, tvrde dužnosnici. Po tome se naknadno može zaključiti da su godinama planirali napad.

Američki i europski sigurnosni dužnosnici tvrde da sigurnosne i obavještajne agencije moraju odrediti prioritete u smislu koje osumnjičenike treba staviti pod snažniju prismotru, budući postoji ogroman broj mogućih sumnjivaca, a takva prismotra zahtijeva znatan broj ljudstva.

Agencije moraju angažirati svakodnevno čak 30 ljudi kako bi pratili samo jednog osumnjičenika i slijedili osobe s kojima se susreće. Stvar postaje složenija kad se uzmu u obzir tisuće stranaca koji sudjeluju u militantnim islamističkim skupinama u Siriji poput Islamske države i Nusre, a sad se s borbenim iskustvom vraćaju u svoje domovine.

Istrage napada militanata obično pokazuju da obavještajne službe unaprijed raspolažu informacijama koje mogu ukazati na sumnjivce koji predstavljaju neposrednju prijetnju, ako se pravilno posloži mnoštvo podataka.

hrt.hr/Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Erdogan: Izrael je teroristička država koja ubija djecu

Objavljeno

na

Objavio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u nedjelju Izrael “terorističkom državom” koja “ubija djecu”, dodavši da će se “svim sredstvima” boriti protiv američkog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice židovske države.

“Palestina je nedužna žrtva (…) Što se tiče Izraela, on je teroristička država, da, teroristička!”, istaknuo je Erdogan u vatrenom govoru u Sivasu, u središtu Turske. “Nećemo prepustiti Jeruzalem na milost i nemilost državi koja ubija djecu”, dodao je.

Ove izjave dolaze nekoliko dana pošto je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, što je Ankara oštro osudila.

Turski predsjednik koji je više puta dosad nazvao Jeruzalem “crvenom crtom za muslimane”, oštro je kritizirao tu odluku, rekavši da je ona za Ankaru “nevažeća”.

“Borit ćemo se do kraja svim sredstvima” protiv te odluke, dodao je turski predsjednik, podsjetivši da se u srijedu u Istanbulu održava susret na vrhu Organizacije za islamsku suradnju (OIC).

Na tom summitu ćemo “pokazati da primjena te mjere neće biti baš tako laka”, ustvrdio je Erdogan.

Američka odluka je potaknula nasilje u kojemu su poginula četvorica Palestinaca a desetci su ozlijeđeni. Izraelsko zrakoplovstvo je u petak bombardiralo Gazu, odgovarajući na raketiranje.

Dok je držao govor, iza Erdogana je bila fotografija dječaka, navodno Palestinca iz Hebrona, na okupiranoj Zapadnoj obali, kojeg osobe u odori, predstavljene kao izraelski vojnici, vode zavezanih očiju.

“Pogledajte kako ti teroristi vuku ovo četrnaestogodišnje dijete”, obrušio se turski predsjednik pokazujući na fotografiju čija autentičnost nije potvrđena.

Turska i Izrael su lani normalizirali svoje veze, nakon diplomatske krize koju je 2010. potaknuo izraelski zračni napad na brod nevladine organizacije na putu u Gazu u kojemu je poginulo deset turskih aktivista. (Hina)

Održan hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zbog odluke Trumpa o Jeruzalemu

Neredi u Jeruzalemu nakon što su SAD priznale Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari