Connect with us

Komentar

Napad Ukrajine na Sevastopol je presedan. Evo zašto

Objavljeno

-

Rusi pokušavaju nemoguće. Napasti sjever i istok Ukrajine svim “mogućim i nemogućim” snagama, ne bi li zaustavili Ukrajince. Pod bilo koju cijenu.

Panika se uvukla u njihove redove, najbolji dokaz je i današnja spontana reakcija ministra Šojgua na upit novinara. Ni on sam nema vjere u ono što radi, niti u uspjeh ruske vojske.

Rusija je danas znatno pojačala napade na Avdiivku i Marinku, bez uspjeha. Očekujem za dan-dva i masovni napad na pravcima prema Limanu i Kupjansku. Prikupili su snage i svim silama će pokušati prisiliti Ukrajince da snage koje imaju spremne na pravcu juga, prebace prema istoku i sjeveru Ukrajine.

Postali su svjesni da napadi Ukrajinskih snaga prema Azovskom moru postaju sve ozbiljniji. Postali su svjesni da bi isporukom ATACMS-a ili raketa za HIMARS sa kazetnim punjenjem bilo jako teško zaustaviti Ukrajince.

Ukrajinci su isto tako postali svjesni da bi mogli uspjeti. Ma koliko o tome cijelo vrijeme govorili i pisali, tek sada osjećaju da je zaista došao trenutak za to.

Počinju raditi jako dobru stvar. Prenositi puku ofanzivu iz Zaporižja na puno širi oblik napada na krucijalne vojne objekte i objekte – simbole ruske “snage” u Ukrajini. I na provokacije i širenje nesigurnosti diljem rusije. Još će to vjerojatno biti “začinjeno” i novim političkim angažmanom i određenim pritiskom na saveznike i SAD. Vjerojatno na novom sastanku Ramstein-u koji brzo slijedi…..bravo Ukrajinci, tako se radi prava ofanziva na strateškoj razini.

Jer na zapadu su “ziheraši”, koji će posegnuti u vojni arsenal pomoći svaki put kada se uvjere da bi Ukrajinci zaista mogli osloboditi svoju zemlju.

Napad Ukrajine na Sevastopol je presedan. Zašto?

Jer se po prvi put u dosadašnjem tijeku rata dogodilo da je izvršen “masovni” napad krstarećim raketama.

Jesu li Ukrajinci to mogli do sada učiniti i uništiti veliki broj ruskih plovila? Naravno da jesu. Imali su čime a i sami Storm Shadows-i i Scalpovi su mjesecima u Ukrajini.

Učinili su to sada taktički, u trenutku kada napreduju prema Krimu, kada se probijaju ruske “neuništive” crte i kada se vrlo ozbiljno očekuju rakete iz Američkog arsenala.

Iskreno, ne bi me začudilo da vrlo skoro salva ovih projektila krene konačno i prema Krimskom mostu. Da se pošalje poruka rusima “Nismo još na Azovskom moru ali stižemo, imate još vremena napustiti poluotok”

Psihološki učinak na one koji su u rovovima Zaporižja bio bi vrlo upečatljiv. Ruska flota će napustiti Sevastopol jer je sada opasnost od direktnog uništenja vrlo opipljiva, visi u zraku. Vjerojatno će se projektilima dodatno raznijeti svi komunikacijski čvorovi na poluotoku ako još koji i postoji. Uskoro bi i lijeva obala Dnipra mogla eskalirati……

Razbijanje i destabilizacija duboke pozadine neprijatelja je osnova uspjeha svakoga rata. Prekid logistike i uništenje komunikacija u pozadini stvara paniku na prvim crtama.

Rusi u očaju ovih dana počinju kopati i dodatne obrambene linije rovova, za treću, petu ili možda sedmu crtu???? Do samog Azovskog mora? Bez obzira na nedostatak snaga koji ih mogu popuniti.

Najbitnije od svega je da su, nadam se, zapadni političari shvatili da Ukrajinci moraju izbiti pred Krim prije zime i otežanih uvjeta ratovanja.

Da, neki od vas će reći da je tlo na jugu Ukrajine donekle pjeskovito i propusno i da je stvaranje blata puno manje nego na sjeveru ili istoku. To je točno ali će dolaskom kiša i hladnog vremena biti puno teže napredovati, sve će se usporiti.

To će rusima dati dostatno vremena da iskopaju desetke novih crta obrane, da postave Toblerone kocke i tisuće novih mina. Ponovo i iznova….Dovući će oni tisuće novih jadnika, mobiliziranih iz ruskih zabiti da ih popune i da ginu bez pogovora.

To Ukrajina niti zapad ne smiju dozvoliti jer to bi rat odvelo u nedogled.

Ukrajinci na sjeveru i istoku moraju izdržati skori masovni napad i omogućiti potpuni proboj snagama do Azovskog mora.

Naše misli biti će sa njima.

Domagoj Franić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari