Connect with us

Ukrajina

Napad Ukrajine na stožer ruske Crnomorske flote na Krimu

Objavljeno

-

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je u petak sjedište ruske Crnomorske flote u krimskoj luci Sevastopolj, a veliki kibernetički napad prekinuo je internetske usluge na Krimu, rekli su ruski dužnosnici.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan vojnik nestao nakon napada, dok je u ranijem priopćenju pisalo da je muškarac poginuo.

Protuzračna obrana oborila je ukupno pet projektila, priopćilo je ministarstvo.

Ukrajinska vojska potvrdila je da je napala sjedište ruske Crnomorske flote, ali je dala samo nekoliko detalja. “Dana 22. rujna oko 12 sati ukrajinske obrambene snage uspješno su pogodile sjedište ruske Crnomorske flote u privremeno okupiranom Sevastopolju”, stoji u objavi na Telegramu.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev kojega je postavila Moskva, kazao je da je napad doveo do požara te se na stanovnike apelira da izbjegavaju središte grada gdje se nalazi zgrada mornarice. Vatrogasci rade na gašenju požara, a neke su ceste zatvorene.

Razvožajev je objavio na Telegramu da nema civilnih žrtava niti štete na stambenoj infrastrukturi. Ukrajina je intenzivirala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Oleksij Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je da postoje dvije opcije za budućnost ruske Crnomorske flote – dobrovoljna ili prisilna “samoneutralizacija”. Ako se ne odluče za dobrovoljnu opciju, flota će biti uništena, poručio je na Twitteru. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da će Krim “definitivno biti demilitariziran i oslobođen”.

Moskva kaže da nikada neće odustati od poluotoka. Uz to, Oleg Krjučkov, pomoćnik čelnika Krima Sergeja Aksjonova, rekao je da su pružatelji internetskih usluga na poluotoku bili pod “kibernetičkim napadom bez presedana”, što je dovelo do prekida usluga. (Hina/K)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas