Pratite nas

Iz Svijeta

NAPADAČ IZ KOELNA POLICAJCU: “Ja sam Sirijac. Morate se lijepo odnositi prema meni. Pozvala me gđa. Merkel”

Objavljeno

na

Neki od muškaraca koji su sudjelovali u masovnom nasrtaju na žene u njemačkom Koelnu na dočeku Nove godine, tvrde da su sirijske izbjeglice.

[ad id=”93788″]

Napad je čini se bio ozbiljniji nego se isprva činilo jer su izvori iz policije ustvrdili da je moglo biti i mrtvih tu noć.

“Ne možete mi ništa”

Prema policijskom izvješću kojeg je objavio njemački Bild, jedan od prijestupnika kazao je policajcu: “Ja sam Sirijac. Morate se lijepo odnositi prema meni. Pozvala me gospođa Merkel”. Jedan je pak potrgao dozvolu boravka ispred policajaca i rekao: “Ne možete mi ništa, sutra mogu izvaditi novu”.

Lokalni mediji citiraju policijske šefove koji su potvrdili da je u njihove postaje dovedena nekolicina muškaraca koji su u Njemačkoj tek nekoliko tjedana, 14 Sirijaca i jedan Afganistanac:

” To je istina. Iako boli”, kazao je izvor The Expressu.

Merkelini kritičar podsjećaju na porast prijavljenih seksualnih napada i pljački u Koelnu, Hamburgu, Frankfurtu i Stuttgartu, javlja Telegraph.

Napad na žene u Koelnu bio je toliko silovit da se napadači nisu prestrašili i pobjegli kad je stiglo pojačanje od stotinu policajaca na željeznički kolodovor.

“Žene su se morale probijati kroz masu pijanih muškaraca”

“Kad smo stigli bacali su petarde na  naša vozila. Na ulazu u katedralu stajalo je tisuću ljudi, većinom muškarci migrantskog porijekla koji su bacali petarde i boce na gomilu. Oko 10.45 sati dvorište se napunilo ljudima. Žene su doslovno morale bježati i probijati se kroz masu pijanih muškaraca, na način na koji je to teško opisati. Policija nije mogla reagirati na sve napade, bilo ih je previše u isto vrijeme”, citira Bild policijsko izvješće.

Policija je konačno ratjerala rulju oko 12.15 sati ali nasilje se preselilo u susjedne ulice. Žene su bježale prema policiji u suzama i prijavljivale seksualne napade.

Dvije maloljetnice grupno silovane na jugu zemlje

Ovaj bi incident mogao imati nesagledive posljedice na dosadašnju politiku ‘otvorenih vrata’ premijerke  Anglele Merkel, no njeni ministri tvrde da nema dokaza da su u napadu sudjelovali neki od milijun nedavno pristiglih migranata.

U odvojenom napadu u južnoj Njemačkoj trojica Sirijaca uhićena su zbog grupnog silovanja dvije tinejdžerice na dočeku Nove godine.

net.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Izrael želi snažnije veze s Ukrajinom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u ponedjeljak u Kijevu, u nastojanju da privuče birače u domovini, na snažnije veze između Izraela i Ukrajine, odakle potječe puno izraelskih državljana.

To je prvi posjet nekog izraelskog premijera Ukrajini od 1999. i analitičari ističu da ima stratešku važnost pred parlamentarne izbore u Izraelu 17. rujna.

“Možemo krenuti u budućnost sami, ali možemo bolje zajedno”, rekao je Netanyahu tijekom sastanka s novim ukrajinskim predsjednikom, Volodimirom Zelenskijem, pozvavši ga da posjeti Jeruzalem.

On je uzvratio da Ukrajina “može učiti od Izraela, posebice na području sigurnosti i obrane”.

Dvojica čelnika posjetila su memorijalni centar Babin Jar, poprište najvećeg strijeljanja Židova tijekom holokausta. U travnju 1941. ondje je ubijeno više od 33.000 Židova.

Prije holokausta, velik dio ukrajinskog stanovništva činili su Židovi. Zelenskij je i sam židovskog podrijetla.

Više od milijun ljudi iz bivših sovjetskih republika nastanilo se u Izraelu nakon pada ‘željezne zavjese’, čineći petinu stanovništva svoje nove domovine.

Oni su obično skloni glasati za nacionalističku stranku Yisrael Beiteinu koju vodi Avigdor Lieberman.

(Hina)

 

Predsjednica: Moj glavni interes je podići razinu prijateljskih odnosa s Izraelom na strateško partnerstvo

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Angela Merkel na proslavi događaja koji je otvorio pukotinu u ‘željeznoj zavjesi’

Objavljeno

na

Objavio

Trideset godina nakon pada “željezne zavjese” njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u ponedjeljak za Europu “solidarnosti i slobode”, prisjećajući se događaja iz 1989. koji su dokinuli podjelu na istok i na zapad kontinenta.

Angela Merkel je na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana doputovala u ponedjeljak u Mađarsku, u pogranični grad Sopron gdje je 19. kolovoza 1989. više od 600 istočnih Nijemaca koji su ljetovali u Mađarskoj, iskoristilo “paneuropski piknik” i otvaranje graničnog prijelaza s Austrijom kako bi pobjegli na Zapad.

Taj je događaj otvorio presudnu pukotinu u “željeznoj zavjesi”, granici koja je nakon Drugog svjetskog rata prvo ideološki a onda i fizički razdvajala zonu sovjetskog utjecaja na istoku od zapadnih zemalja i koju je simbolizirao Berlinski zid.

Taj je piknik “prerastao u međunarodni simbol koji svjedoči da se slobodu ne može ugušiti”, ocijenila je Merkel u govoru koji je održala u Orbanovu društvu, nakon vjerske službe u gradskoj crkvi.

“Sopron pokazuje što nas čini Europljanima”, rekla je, te dodala: “(piknik) je označio zaokret prema solidarnosti, slobodi i miru, prema Europi s ljudskim licem”.

Te vrijednosti i ubuduće moraju “ujedinjavati Europu”, istaknula je kancelarka, pozivajući da se “otklone uzroci zbog kojih (izbjeglice) s ratnih i kriznih područja bježe” iz svojih zemalja u Europu.

Angela Merkel, na vlasti od 2005. i Viktor Orban, od 2010., veterani europske politike, zadnji put su se sastali u srpnju 2018. u prigodi Orbanova posjeta Berlinu.

Merkel je tada iskoristila prigodu i upozorila ga da mora poštovati načelo “humanosti” nakon kritika upućenih Mađarskoj zbog postupanja s tražiteljima azila koje je zadržavala na svojoj granici.

“Otvaranje željezne zavjese u Mađarskoj utrlo je put njemačkom ujedinjenju”, podsjetio je Orban u ponedjeljak.

“Znali smo da naše oslobađanje od sovjetskog jarma neće biti konačno bez ujedinjene Njemačke”, dodao je.

Dvije vlade, premda se razlikuju u nekim političkim pitanjima, imaju velike gospodarske interese. Njemačka je glavni trgovinski partner Mađarske zbog velike prisutnosti svoje automobilske industrije u toj zemlji.

(Hina)

 

Merkel i Orban obilježavaju trideset godina od pada željezne zavjese

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari