Connect with us

Iz Svijeta

Napadač na Fica koji se bori za život je 71-godišnji književnik

Objavljeno

-

Napadač na slovačkog premijera Roberta Fica, koji se bori za život, 71-godišnji je pisac Juraj Cintula, prenose u srijedu slovački mediji.

Motiv atentata je nepoznat, a napadač je odmah uhićen. Slovački mediji pišu da je riječ o bivšem zaštitaru u trgovačkom centru, autoru tri zbirke poezije i jednog romana i članu društva pisaca. Internetom kruži snimka napadača koji govori kako ne odobrava politiku aktualnih vlasti i promjene u slovačkoj javnoj televiziji, dodaju slovački mediji. Aktuality.sk prenosi izjavu njegovog sina koji tvrdi da je otac imao dozvolu za pištolj.

„Apsolutno nemam pojma što je moj otac namjeravao, planirao, što se dogodilo”, prenosi taj slovački medij izjavu sina. Slovačka, članica NATO-a i Europske unije, nema povijest političkog nasilja. Napad na Fica, socijaldemokratskog premijera i političkog veterana te srednjoeuropske države, osudio je niz svjetskih čelnika, od američkog predsjednika Joe Bidena do ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Slovačka vlada priopćila je kako je Fico u životnoj opasnosti. Glasnogovornica bolnice u Handlovi, gradiću u središtu zemlje, u blizini Banske Bistrice, ranije je kazala da je premijer bio pri svijesti kada je primljen, da su mu sanirane ozljede i da je stabiliziran. Mediji pišu da je Fico nakon sjednice vlade prišao građanima te da ga je zazvao jedan muškarac riječima “Robo, dođi ovamo”, nakon čega je zapucao na njega. Televizija TA3 objavila je da su ispaljena četiri metka od kojih je jedan pogodio Fica (59) u abdomen. List Pravda javlja da je ispaljeno pet metaka od kojih su predsjednika vlade pogodila dva ili tri, u trbuh i prsa.

Fico se prošle godine po četvrti put vratio na mjesto premijera te srednjoeuropske zemlje, koja je članica Europske unije i NATO-a. Tijekom karijere duge tri desetljeća, Fico se kretao između proeuropskog mainstreama i nacionalističkih pozicija koje se suprotstavljaju politici Europske unije i SAD-a. Također je pokazao spremnost da promijeni smjer ovisno o javnom mnijenju ili promijenjenoj političkoj stvarnosti, ocjenjuje Reuters. (Hina)

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas