Pratite nas

BiH

Napadi na kardinala Puljića dio sustavnih napada na Katoličku Crkvu i Hrvate u BiH

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine oštro osuđuje sve neprimjerene, zlonamjerne i gnjusne napade na uzoritog kardinala Vinka Puljića povodom organiziranja svetog misnog slavlja za komemoraciju nevinih žrtava Bleiburške tragedije, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Napad na uzoritog kardinala Puljića još je jedan u nizu sustavnih napada na Katoličku Crkvu i Hrvate u Bosni i Hercegovini.

HNS upozorava da sveta misna slavlja nisu mjesto niti oruđe za osobne političke bodove i podsjeća političke dužnosnike i opcije koji uporno narušavaju temeljne ljudske, političke i demokratske principe da nisu niti se mogu pretvarati da jesu moralna vertikala istog društva kojega ugrožavaju vlastitim neodgovornim ponašanjem i kontinuiranim poticanjem političke netrpeljivosti i nestabilnosti.

Hrvatski narodni sabor izražava potpunu potporu uzoritom kardinalu Puljiću u svetom misnom slavlju na spomen nedužno položenih života Bleiburških žrtava.

Konačno, dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozivaju sve dužnosnike i opcije koji su se oglasili po pitanju navedenog svetog misnog slavlja da se, u vremenu kada stanovnici Bosne i Hercegovine ispaštaju od posljedica globalne pandemije, umjesto misnim obredima bave pitanjima za socio-ekonomsku stabilizaciju i nadilaženje trenutne krize.

Kardinal Puljić ove je godine trebao predvoditi misu na Bleiburgu, no kako je zbog pandemije koronavirusa odlazak u Austriju postao nemoguć, komemoracija je organizirana tako da će u Bleiburgu 16. svibnja, uz molitvu tamošnjeg svećenika i u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Daniela Glunčića, biti položen vijenac na spomen obilježje.

U Zagrebu bi pak na Mirogoju uslijedila molitva i polaganje vijenaca, dok bi svetu misu u katedrali u Sarajevu kardinal Vinko Puljić.

„Biskupi obje biskupske konferencije dali su meni mandat da ja predvodim komemoraciju za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, pa sam to rado prihvatio. Prije 15 godina sam isto tako predslavio i drago mi je da mogu opet. Sada kada je 75. godišnjica Bleiburga sam isto htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, dogovorili smo da učinimo to u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde pošaljem molitvu i poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve“, kazao je ranije kardinal Puljić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari