Pratite nas

Napokon je i Knin “prepoznao” Gotovinu i Markača!

Objavljeno

na

Nakon što su već “svi” gradovi proglasili generale Gotovinu, Markača, pa ponegdje i Čermaka, počasnim građanima hrvatskih gradova, (a to su dosad uradila i “bezbroj” malih mjesta”), napokon je na prijedlog Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Gradsko vijeća Grada Knina odlučilo da je red da ovo priznanje Junacima hrvatskog Domovinskog rata pripadne i njima, i to u gradu za kojeg su iznimno mnogo bili vezani tijekom hrvatske borbe za slobodu. Nikad nije kasno, iako je neshvatljivo da im Knin prvi ili među prvima nije dodijelio ovo priznanje, koje su itekako zaslužili.

gotovina-markaca-generaliStoga se neki sada s pravom pitaju, pa što su gradske službe čekale do sada, tim prije što su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskoga rata ovoga grada bili među najaktivnijima u Hrvatskoj u uzdizanju ovih junaka, još kad su oni bili na robiji, i kad se nije znalo da će ikada biti oslobođeni. Generali su i ovo priznanje primili dostojanstveno i mirno te zahvalili u srcu Knina svim građanima koji su bili uz hrvatske generale i vjerovali u njihovu nevinosti. Svečanosti se nije mogao odzvati general Čermak, ali otkako je došao iz Den Haaga, taj čovjek kao da je zaboravio na hrvatske branitelje i posve se  posvetio biznisu, kojeg se nije odrekao ni u vrijeme kad je bio na robiji. Kako je mogao voditi i uvećavati zaradu u svojim kompanijama kad je godinama bio u strogo čuvanom zatvoru u Nizozemskoj – to je za film ili knjigu.

Međutim, koliko nam je drago što su generali primili povelje počasnog građanina Kraljevskog grada Knina, toliko smo, kako bi rekao predsjednik države, “žalosni” što ih je Knin među zadnjima prepoznao kao Junake Domovinskoga rata, a s druge pak strane naprosto je neshvatljivo kako vrlo brzo prelazimo preko svih onih uvreda, maltretiranja, falsificiranja i proganjanja hrvatskih branitelja koji su se samo usudili dok su oni robijali, primjerice, u Kninu, poglavito prigodom obilježavanja Vojno redarstvenih akcija Oluja nositi majice s njihovim likovima. Kakve su samo imali neugodnosti branitelji Knina, Braniteljskog portala i drugi, koji su, pretežno na kninskoj tvrđavi, organizirali skupove na kojima su iskazivali potporu ovim ljudima i tvrdili da su nevini.

O tome postoji niz video i foto zapisa. Samo nekoliko mjeseci prije nego su bili pušteni na slobodu, u Kninu su policajci, doušnici i domaće izdajice postavljali kamione ispred velikih njihovih postera da ih se ne vidi, a kad je stigla omanja skupina članova Udruge Specijalne policije Domovinskog rata, i ulicama Knina počela nositi sliku generala Markača, hrvatski su ih specijalci opkolili i tako išli za njima kao da nose fotografiju Bin Ladena. One koji su na svojim štandovima prodavali majice s likovima ovih junaka obično su ih upozoravali da ih maknu, ili su im ih plijenili, naravno bez ikakvih naloga. Imena Gotovine i Markača godinama se nije smjelo ni šaptati u Kninu, a kamo ih glasno isticati. Sve smo mi to zaboravili. Najviši politički državni vrh slavio je Oluju, ali ne i one koji su tom akcijom zapovijedali. Kakav Gotovina, kakav Markač, to su i za njih bili ratni zločinci. Jedino su dio građana, dakle ne svi, kao i hrvatski branitelji, čitavo vrijeme vjerovali u njihovu nevinost.

Jedne godine na kninskoj tvrđavi željeli smo prikazati odličan dokumentarni film o Gotovini i Markaču djelo slavnog Jakova Sedlara, ali iz državnog vrha nisu nam dopustili, baš kao ni da na mimohodu, koji se organizira svakog 5. kolovoza, netko nosi majice s njihovim likovima. Svi su morali nositi majice Ministarstva branitelja na kojima je dominirao i dominira – crni golub! Posebna komedija je bila kad su lani predstavnici Braniteljskog portala, koji su objavili nekoliko tisuća članaka o ovim junacima, željeli osobno predati priznanje Markaču i Gotovini, državnim protokol im to nije omogućio,(sic!), što je sramno da sramnije ne može biti. Osim toga, koliko je samo ljudi imalo nevolje što su bili na strani ovih junaka dok su bili na robiji. Hrvatska policija tretirala ih je kao “potencijalne teroriste”, dok su svi ostali s druge pak strane slavili svaki dolazak ratne zločinice Carle del Ponte!

Da, bila su to takva vremena.

Čestitke Markaču i Gotovini na još jednom priznanju, uz nadu da će i general Čermak naći vremena da već jednom dođe u Knin, pa da se ono i njemu svečano uruči.

Mladen Pavković

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Srpska pravoslavna crkva uprla sve svoje snage protiv Marka Juriča

Objavljeno

na

Objavio

“Sramota je za hrvatsku državu da je Hrvatska pravoslavna crkva beskućnik i da svoje liturgijske obrede mora održavati na ulici”, rekao je te od hrvatske države zatražio da registrira Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da joj nađe prostor za održavanje liturgijskih obreda, Marko Jurič u siječnju, prilikom javnog obreda  “posvećivanja vode povodom blagdana Bogojavljanja”, koje je organizirala Hrvatska pravoslavna crkva  na zagrebačkom Cvjetnome trgu. Od tada počinje njegov sudski progon:

Jučer je protiv mene na Prekršajnom sudu održano peto ili šesto ročište. Zagrebačka policija me progoni i tuži da sam organizirao protuzakoniti skup 6. siječnja 2017. godine kada je Hrvatska pravoslavna crkva na Cvjetnomu trgu održala obred posvećenja vode.

Policija je po prijavi Srpske pravoslavne crkve uprla sve svoje snage kako bi dokazala protuzakonite, opasne i rušilačke namjere tog vjerskog obreda na Cvjetnom. Do sada je ta zagrebačka policija poslala čak pet policajaca koji iz ročišta u ročište siluju činjenice kako bi dokazali svoju optužnicu dostojnu milicijskih pendrekaša propale Jugoslavije.

Spoznaja da ću možda biti osuđen ne boli toliko koliko je bilo mučno gledati te, tzv. hrvatske policajce, koji zajedno s pjevačima četničkih pjesama pušu u isti rog i gaze po istini, pravdi, pravnom sustavu i temeljima hrvatske države. U konačnici, svojim sluganskim ponašanjem pljuju na stradanja Hrvata od četničke ruke u zadnja dva rata i poraća. 
Takvi policajci nemaju pravo nositi časnu odoru hrvatske policije! Napisao je Marko Jurič.

Marko Jurič se ovog časa nalazi na sudu jer je upro prstom u Pupovca

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari