Pratite nas

Analiza

Napokon pravi HDZ ?!

Objavljeno

na

Što li je to nagnalo još uvijek aktualnog stanara na Pantovčaku da se počne baviti tako analitičkim poslom kao što je istraživanje javnog mnijenja, i to nakon što se zahvalio na uslugama svom glavnom analitičaru?

Istina, svojim se poslom tijekom cijelog, ne baš kratkog predsjednikovanja rijetko kad bavio, pa što ne bi sad i „jariće krstio“! Kako bi prikrio što (ni)je za mandata radio, sad će se, eto, moći pohvaliti da je barem nešto napravio u korist „ovog“, a ne susjednog i ne baš posve prijateljskog naroda, i još mu ponuditi obećanje kako ne će samo na tome stati. Izaberu li ga birači još jednom, ispunit će im, kaže, i preostale ponuđene im želje. A i vrijeme akcije je nesumnjivo pomno odabrano.

Pisamce predsjedniku Sabora poslano je neposredno prije početka neugodnog bavarskog procesa (ah, dodijavaju li te Švabe), a prezentacija rezultata istraživanja netom poslije. Srećom, ovaj put nije trebalo „hapsiti“ istaknute branitelje kako bi se „minhenski masakr sjekirom“ bacio u sjenu. Sada su,  da bi se prigušio taj nesnosan šum, institucije morale profunkcionirati na nadzvučnom „kapitalcu“.

Ipak, teško se oteti dojmu kako je ovo istraživanje javnog mnijenja potaknuto, hm …, pa upravo istraživanjem javnog mnijenja. Naime, onim istraživanjem koje ispituje rejting predsjedničkih kandidata. I to njegovim pravim rezultatima s kojima je novopečeni anketar naravno upoznat, no s njima nikako ne može biti zadovoljan. Ni blizu onoliko koliko s onima kakvima ih prikazuju razni „tapkaroši“ po zidovima svojih blještavih TV studija.

Očito, stvar je dogorjela do noktiju čim je saborsko vodstvo tako žurno, skoro pa unezvijereno, prionulo spašavanju svog isturenog vojnika, vojnika čuvara maršalova groba i još koječega maršalova. A da je stvar možda i pregorjela pokazuje izrazito kritička rasprava na tu temu od strane uvijek dobro obaviještenog zastupnika Pupovca, bez sumnje najinteligentnijeg u tom ešalonu.

Pripadnicima saborske većine „(melo)dramatično“ pisamce je poslužilo i kao izvrstan povod da narodu udovolje u području igara kad im već to nikako ne polazi za rukom kad je riječ o kruhu. Sad će narod odjednom procvjetati od sreće čim bude mogao izabrati Janka a ne Stanka, inače obojicu ponuđenu mu od Branka. Oni koji su nudili cjelovita rješenja izmjena izbornih pravila, a takvih nije bilo malo, uglavnom se ne bune previše protiv ovog navrat-nanos rješenja koje, kažu, smanjuje dramatičan jaz između vlasti i naroda. Iako se i oni koji ga predlažu i oni koji ga podupiru slažu kako će učinak ove izmjene biti nikakav ili simboličan. Sigurno je tek kako će jedini opipljiv efekt ovog udovoljavanja narodu biti ekološke prirode, nepotrebno posječen šumarak iskorišten za ispis prateće birokratske hrestomatije koja poslovično prati donošenje svakog saborskog akta.

Iz reda začaranih zaokruživanjem imena i prezimena protiv je tek onaj koji je „ovaj veeeliki problem“ nabacio zabrinutom anketaru na volej. Taj se sad čudi učeći na teži i bolniji način kako svaka revolucija (makar i ovako karikaturalna) jede vlastitu djecu. Da, riječ je o „narodu“ kako sebe pretenciozno naziva vodstvo navodno desne udruge čiji prijedlog promjene izbornih pravila promiče sve redom tradicionalno lijeve vrijednosti pri čemu se ne ustručava služiti argumentacijom i metodama karakterističnim za kulturni milje ljevice. Što drugo tu reći nego: tko hoda k’o patka, tko gače k’o patka …

Od samog početka ovom se igrokazu s elementima farse i groteske HDZ odbio priključiti. Niti je progutao mamac „zdesna“ koji u svom cjelovitom obliku smanjuje rezultat pobjedničke koalicije za nekih 10-15 mandata i čini je izrazito krhkom. Niti se „mačekovski“ sakrio ispod stola, pa djetinje zaklopio oči i usta u nadi kako će sve već nekako ispasti dobro. Niti se dao ugurati u stočni vagon „pobjedničkog“ vlaka hladnokrvno se suprotstavljajući trivijalnostima i opsjenama u funkciji predsjedničke kampanje protivničkog kandidata najboljom izlikom – istinom.

Kako bi aktivno odgovorio na pritiske zdesna i slijeva, u situaciji u kojoj nema mogućnosti utjecati na konačno zakonsko rješenje, HDZ inteligentno i hrabro uvjetuje prihvaćanje preferencijalnog glasovanja omogućavanjem pristupa glasovanju i pravičnom zastupljenošću Hrvata izvan Hrvatske u Saboru. Iako, čisto racionalno gledano, ovo pitanje nema značajan utjecaj na sastav Sabora (radi se o najviše 2 mandata), nikako ga se ne može zanemariti iz perspektive skorih predsjedničkih izbora.

Naime, u 2.krugu prethodnih izbora Milan Bandić je među hrvatskim državljanima u BiH dobio oko 86 000 glasova više od Ive Josipovića. Dakle, radi se o skoro 4% ukupnog izbornog tijela što u uvjetima tijesne izborne utrke može odlučiti o pobjedniku. Stoga je Partija u predvečerje izbora nakanila poslati u saborsku proceduru zakon po kojem se način ostvarivanja biračkog prava na predsjedničkim izborima usklađuje s onim na parlamentarnim. Time se bitno otežava (praktično onemogućava) pristup biralištima većini birača u BiH u odnosu na situaciju s prethodnih predsjedničkih izbora.

Zanimljivo, dok se u referendumskom prijedlogu zalaže za olakšavanje pristupa izborima Hrvatima izvan Hrvatske putem dopisnog glasovanja (a u svim drugim točkama predlaže izmjene koje idu na štetu najjače stranke i(li) koalicije), „narod“ se baš ne protivi preglasno ovom prijedlogu vladajuće većine. I dok ostale zahtijevane referendumske izmjene djeluju trenutno i bezuvjetno, kad je u pitanju konačan efekt olakšavanja ostvarivanja biračkog prava Hrvata izvan Hrvatske, „narod“ iznenada počinje „mudro“ taktizirati nudeći rješenje u trokoraku. Pa će se, nakon što se na izborima pokaže kako glas Hrvata izvan Hrvatske vrijedi manje podnijeti zahtjev Ustavnom sudu, pa će Ustavni sud odlučiti, pa će Sabor promijeniti Ustav … Uglavnom, sve na dugom štapu !

Koliko god otežano glasovanje Hrvata izvan Hrvatske utjecalo u manjoj ili većoj mjeri na izborne rezultate, neizmjerno je važnija odaslana HDZ-ova poruka kojom se osvješćuje potreba za zajedništvom domovinske i iseljene Hrvatske. Doista, sve veliko i vrijedno učinili smo zajedno, od pobjede u ratu (Odakle Šušak i Gotovina? A tek logistika i oružje?) do uspjeha u miru (hrvatska nogometna reprezentacija). Realno, nogomet je jedina ozbiljna stvar u kojoj smo ostali zajedno i u kojoj smo stalno u svjetskom vrhu ili pri samom vrhu. Da to nije slučajno, uočila je i „crvena neman“ pa neumorno radi na rascjepu jedinstva hrvatskog srca i duše. Da bi se protuprirodno „bratstvo i jedinstvo“ (znamo s kim) moglo opet izgraditi, zajedništvo svih Hrvata treba potvoriti, ismijati ga ili u najmanju ruku razvodniti. U tom smislu, u nepreglednom nizu uspjelih podvala posebno se ističe famozna „dogma“ o „izbornom pravu samo onih koji u Hrvatskoj plaćaju porez“, „dogma“ koju su baš kao i ostale sladunjave (post)udbaške bombone halapljivo „pocuclali“ i mnogi koji se desnima vole zvati, „dogma“ koja nema nikakvog uporišta u Ustavu. Naprotiv, posve je u suprotnosti s njim.

Točno je, Hrvati izvan Hrvatske (baš poput mnogih u Hrvatskoj) uglavnom ne plaćaju porez u RH, ali još uvijek šalju devizne doznake rođacima i prijateljima u Hrvatskoj uravnotežujući tako njezinu nepovoljnu platnu bilancu s inozemstvom i pozitivno utječući na gospodarsku aktivnost uopće. Uz to, vrijedi imati na umu kako je BiH jedina zemlja s kojom RH ima značajan suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, i to u iznosu od nekoliko stotina milijuna eura godišnje. Nije teško utvrditi kako u tome ključnu ulogu igraju tamošnji Hrvati. O jednom i drugom, naravno, ovise brojna radna mjesta pa i količina uplaćenog poreza u Hrvatskoj. A što je tek s liječnicima, profesorima i inženjerima, književnicima i umjetnicima, svećenicima i časnim sestrama, pravnicima i poduzetnicima koje Hrvati izvan Hrvatske nesebično daruju matici strmoglavljenoj u demografskom bezdanu. Hoćemo li zaista vampirima dopustiti da nam srce hrvatskog nacionalnog bića rascjepe na klijetke i pretklijetke? Takvo srce više ne tuče!

Zato je važno da HDZ koristi priliku pokazati kako se ne boji igre i na tom prevažnom ali skliskom terenu, toliko skliskom da je na njemu ustuknuo čak i beskompromisni „narod“. Samo takav HDZ može srušiti u ovom stoljeću instalirane vladajuće „dogme“ (inače tekovine glasovite detuđmanizacije), ali i strukture što su ih nametnule. Samo takav HDZ, samosvjestan i siguran u sebe, može povesti narod (sada bez navodnika) kao što ga je poveo kad je zadnji put bilo „biti il’ ne biti“.

Ne, ne može to onaj HDZ koji će svakom demagogu, svejedno dolazio on slijeva ili zdesna, oportunistički „jesti iz ruke“. Niti onaj koji će gugutati Butkoviću na uho i u pero, još manje onaj koji će se boriti za glas Jelene Lovrić. Najmanje onaj HDZ koji će intervenirati u privatne sudske sporove zauzimajući stranu jugoslavenskih intelektualaca (slučaj M.Pešorda-Matvejević), ili možda iz državnog proračuna financirati propala ljevičarska „jugo-glasila“ (Feral). A bome ni onaj HDZ koji će se u jezičnim prijeporima svrstavati uz rješenja u duhu jezične tradicije srpskih „govedara i svinjara“ („piši kako govoriš“) nasuprot hrvatskom načelu: „Piši za oči, govori za uši!“. Doista, „detuđmanizator“ Sanader je u području kulture, u kojem je bio stručnjak, nanio neusporedivo više štete nego kad se zbroji sva ona za koju ga se sudski tereti.

Sanaderova oktroirana nasljednica, gđa Jadranka Kosor definitivno je „izašla iz ormara“ tek tijekom referenduma o braku, i to nakon što nije prošla demokratsku provjeru u stranci. Obrušavajući se na inicijativu zaključila je s nevjerojatnim cinizmom kako referendumski prijedlog definicije braka diskriminira obitelji udovica branitelja poginulih u domovinskom ratu. Odgovor jedne od njihovih udruga koji potpisuje gđa Rozalija Bartolić zavređuje naći se obveznim štivom u školskom programu, naravno nađe li se u njemu mjesta i za domovinski odgoj nasuprot raznim zdravstvenim i građanskim (pre)odgojima. I na ovom području mjerit će se uspješnost današnjeg HDZ-a.

A dosadašnja izvedba Karamarkovog HDZ-a obećava. Taktički je odigrao sve kako treba. Počevši od redoslijeda i tajminga sklapanja sporazuma s koalicijskim partnerima, preko posvećena rada na terenu umjesto prodavanja zjaka u Saboru, pa do izbora izgledne predsjedničke kandidatkinje i intenzivne aktivne podrške stožernoj koaliciji hrvatskog naroda tijekom izborne kampanje u BiH. No, upitnik iz naslova ovog teksta moći će se ukloniti tek nakon što se pokažu koraci iz pozicije vlasti. Pritom je iznimno važno osvojiti čelna mjesta na oba zagrebačka brijega. U tom smislu ohrabruje i prognoza Zorana Milanovića kako će obje te institucije i nakon slijedećih izbora ostati u rukama trenutnih vršitelja. S obzirom da „visoki izvor“, otkad je na tom mjestu, „nepogrešivo“ promašuje rezultate svih izbora, vrijedi mu poželjeti da ostane ustrajno „uspješan“ u svojim prognozama, baš kao i u svemu drugom čega se dohvati.

Grgur S./HRsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Neven Pavelić – Analiza aktualne političke situacije (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Analiza aktualne političke situacije, potpora političkim strankama, predsjednička kampanja, štrajk učitelja i ultimatum HNS-a i šef inspekcije Andrija Mikulić u kampanji. Gost Studija 4 HRT-a bio je glavni urednik Hrvatske danas Neven Pavelić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

GODINU DANA MANDATA SEJDE KOMŠIĆA Politička štetočina i jeftini velikobošnjački populist

Objavljeno

na

Objavio

Željko Komšić je na današnji dan 2017. godine i po treći put bošnjačkim glasovima nametnut za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U izbornoj noći Hrvatima u BiH rekao je kako je “njihov predsjednik, bez obzira glasovali oni za njega ili ne”, a tijekom prve godine mandata najavljivao borbu za ukidanje konstitutivnosti i zalaganje za koncept – jedan čovjek – jedan glas. Sastajao se uglavnom s bivšim visokim predstavnicima i bivšim predsjednikom Hrvatske, Stjepanom Mesićem. Smijenio je hrvatske veleposlanike koje je ranije postavio Dragan Čović. Hrvatske općine otkazale su mu gostoprimstvo, te je postao “persona non grata”. Hrvatska javnost u BiH naziva ga Sejdom Komšićem, po uzoru na albanskog Sejdu Bajramovića. Pričuvni bošnjački član Predsjedništva BiH gotovo svakodnevno vodi medijske ratove s Hrvatskom i Srbijom, te izaziva diplomatske skandale. Dnevnik.ba donosi kratak pregled prve godine Komšićevog mandata u državnom vrhu…

“Naš ustavni sistem je takav da mi je omogućio da se ovdje nađem. Nemate razloga za strah i brigu. Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasovali vi za mene ili ne”, bila je to prva poruka Željka Komšića Hrvatima u BiH, a osobito onima u Središnjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, kako je sam istaknuo.

Tim se riječima, po treći put bošnjačkim glasovima nametnuti Komšić, obratio onima koje bi trebao predstavljati u Predsjedništvu BiH. U izbornoj noći, 7. listopada, 2018. godine dok je Središnje izborno povjerenstvo zbrajalo i zadnje biračke listiće, bilo je posve jasno da je Komšić i treći mandat dobio zahvaljujući bošnjačkim glasovima i potiranjem izborne volje hrvatskog naroda u BiH, odnosno, Federaciji BiH.

“Ja sam vaš predsjednik bez obzira glasovali vi za mene ili ne” 

Komšiću je ovo treći mandat u Predsjedništvu BiH, i po treći put je bošnjačkim glasovima dospio u fotelju hrvatskog člana državnog vrha. U međuvremenu, relevantna hrvatska javnost u BiH nazvala ga je “Sejdom Komšićem” po uzoru na Sejdu Bajramovića, čelnika Albanaca koji je, ustvari, bio lutka na koncu velikosrpske i unitarističke politike Slobodana Miloševića, jugoslavensko-srpskog devastatora i tvorca ratova na teritoriju bivše Jugoslavije.

Komšićeva predizborna kampanja bila je šovinistička i nacionalistička:prijetio je okretanjem mitraljeza prema zapadnom Mostaru, konstatirao kako bi “Hrvatima ukinuo konstitutivnost, ali nažalost, Bošnjaci ne odlučuju sami”, a vrhunac je bila degutantna i seksistička parola njegovih pristaša iz Demokratske fronte u Tuzli na predizbornom skupu “Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo. I zato ga k’o bosanska raja, i Kolindi zabijemo do jaja”.

Fenomen Komšić nastao u Daytonu: Jozo Križanović, Ivo Miro Jović, i Komšić – treći put 

O Komšiću su godinama pisali brojni znanstvenici, sveučilišni profesori, povjesničari, novinari, analizirali prirodu njegovog političkog ponašanja i karaktera, ideološko-politički habitus kojem pripada, pa je uslijed svih tih  analiza i tekstova stvoren i konstrukt – fenomen Komšić koji simbolizira preglasavanje Hrvata u BiH – nametanje političkih predstavnika Hrvatima bošnjačkim glasovima.

Međutim, politička povijest BiH pamti i “komšiće” prije Željka Komšića, odnosno, i druge političare koji su bošnjačkim glasovima, bilo na izborima, bilo kroz Parlament BiH, dospjeli u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Takav politički scenarij na snazi je od Daytonskog mirovnog sporazuma i to nisu  nikakve mudrolije bošnjačke političke elite nego isključivo važeći zakonski propisi koji im takav inženjering omogućuju. Hrvatsko političko izaslanstvo 1995. godine dalo je kroz Dayton suglasnost OSCE-u  da izradi Izborni zakon BiH prema kojem je Federacija BiH, zajednički hrvatsko-bošnjački entitet, jedna izborna jedinica iz koje dva naroda biraju hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odnosno da se Hrvat i Bošnjak za Predsjedništvo BiH biraju s teritorija Federacije BiH.

Incident je legitiman izbor hrvatskog člana Predsjedništva 

Rezultat je posve jasan: kroz sve ove godine legitiman izbor hrvatskog člana državnog vrha je uvijek bio gotovo pa politički incident, a nametanje bošnjačkim glasovima, gotovo pa pravilo. Prije samog Željka Komšića, bošnjačkim glasovima u Parlamentu BiH nametnut je Jozo Križanović (Alijansa, 2002. – nakon smjene Ante Jelavića) i Ivo Miro Jović (2006. bošnjačkim glasovima, također, u državnom parlamentu, nakon smjene Dragana Čovića, a uz asistenciju HDZ-a BiH).

Od Gojera do Komšića 

Također, da SDP, samoprozvana ljevičarska stranka velikobošnjačke orijentacije, a čiji je Komšić bivši član, oduvijek gaji takve aspiracije zahvaljujući Izbornom zakonu i Daytonu, dokazuje i činjenica kako su 1998. godine za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kandidirali redatelja Gradimira Gojera koji je  tada osvojio više od  100 tisuća bošnjačkih glasova.

Osim Gojera, međunarodna zajednica tada je isturila i Krešimira Zubaka, predsjednika Nove hrvatske inicijative. Zubak je, tada, dobio oko 40 tisuća glasova, a međunarodni su mu voždovi, planirali i usmjeravanje bošnjačkih glasova jer je tada bilo jasno kako će Alija Izetbegović (SDA) pobijediti u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Ipak, Ante Jelavić tada je pobijedio s gotovo 200 000 hrvatskih glasova što predstavlja najveću pojedinačnu (hrvatskim, a ne bošnjačkim glasovima), ali i HDZ-ovu, stranačku pobjedu u BiH ikad.

Osvojio više glasova nego Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH 

Ilustracije radi, Željko Komšić je osvojio 225.500 bošnjačkih glasova, a Šefik Džaferović, SDA-ov kandidat u utrci za bošnjačkog člana i žestokoj konkurenciji, manje od Komšića, 212. 581 bošnjački glas.

Komšić je u gradovima s apsolutnom/relativnom hrvatskom većinom osvojio: 553 u Orašju, 821 Livnu, 757 Žepču, 1.672. Jajcu, 1.118 Kiseljaku, 1.706 u Novom Travniku, te Mostaru 9. 405 glasova.

Kada se analiziraju mikrolokacije, odnosno, biračka mjesta u navedenim gradovima, jasno je kako se broj Komšićevih glasova povećavao u Središnjoj Bosni i  Hercegovačko-neretvanskoj županiji ne bi li se tako “zakamuflirao” organizirani velikobošnjački inžinjering u kojem je, prema pojedinim izvorima, sudjelovala i sama Islamska zajednica BiH.

Naravno, Komšićevi birači i baza su Bošnjaci, pa je tako u Goraždu s rekordnih 14 Hrvata na zadnjem Popisu stanovništva iz 2013., osvojio 4.842, Zenici 12.283 (gotovo jednako kao Džaferović čija je utvrda Zenica i Zeničko-dobojska županija), Tuzli 13.576 , Bihaću, 6. 075, sarajevskoj općini Centar nešto više od 10 tisuća glasova.

U ovih godinu dana, Komšić, inače nositelj Zlatnog ljiljana – najvišeg vojnog odlikovanja Armije RBiH, davao je uglavnom predvidljive, dosadne i na trenutke bizarne političke izjave koje su se, uglavnom, odnosile na susjedne države – Hrvatsku i Srbiju, te lidere Hrvata i Srba u BiH, Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i Milorada Dodika, Komšićevog kolege u Predsjedništvu i predsjednika SNSD-a-a.

Patriota na megdanu 

“Problem sa Dodikom, kao uostalom i Čovićem, jeste što su oni beskrajno ozbiljni u onome što rade, oni ne blefiraju i oni će ići do kraja ako im se ne suprostavi! Sve što govore, oni to i misle! Dakle, ako im se ne suprostavimo, oni će napraviti i veliku Srbiju i Herceg Bosnu”, kazao je Komšić.

Jeftini, velikobošnjački populizam, zamaskiran u brigu za  BiH i njene sve građane, u Komšićevom liku i djelu, zapravo je, došao do svog silovitog vrhunca. Komšić je, nakon skandalozne poruke u izbornoj noći, upućene Hrvatima u BiH, da je “njihov predsjednik bez obzira glasovali oni za njega ili ne”, nastavio u jednakom tonu: svega dva dana nakon objave službenih rezultata izbora, najavio je tužbu BiH protiv Republike Hrvatske i zaustavljanje izgradnje Pelješkog mosta.

Nakon što je hrvatski državni vrh reagirao na njegov izbor, a aktualni predsjednik hrvatske Vlade, Andrej Plenković, na sastancima s čelnicima Njemačke i Francuske govorio o gaženju izborne volje Hrvata u BiH, Komšiću je, naravno, stizala podrška iz onih koji doprinijeli i sudjelovali u njegovom izboru: pojedinih sarajevskih akademskih, medijskih i političkih krugova.

Komšić je, i kao politička i javna osoba, u toj mjeri diskreditiran, a njegovo nametanje Hrvatima u BiH, toliko gotovo, svima jasno, da mu zapravo kao sugovornik  u Hrvatskoj ostaje  Stjepan Mesić, bivši predsjednik te države, provjereni bošnjački lobist proustaške orijentacije, poznatiji i kao negator genocida nad Srbima, Romima i Židovima i drugim Hrvatima za vrijeme marionetske fašističke NDH Ante Pavelića.

Tako se, valjda, čuvaju tekovine antifašizam kojeg nam Komšić, a i Mesić nude.

Čak je i Matu Granića uspio šokirati 

Tjednima su trajale medijske i ine rasprave o tomu tko su “predstavnici, a tko pripadnici naroda”, te obrazlaganja da je Komšić izabran protuustavno jer u Daytonu (Aneksu IV) koji je i Ustav BiH, stoji da Hrvati biraju hrvatskog, a Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Sve to, šokiralo je i Matu Granića koji je na HRT-u tim povodom konstatirao da “u Daytonu nije bilo dogovoreno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.  Međutim, za šokantna stanja danas nema mjesta: sve to je bilo posve jasno ili je barem trebalo biti razmatrano kao mogućnost onda kada su takav Dayton pristali potpisati.

 

 

Ukinuo bih Hrvatima konstitutivnost, ali nažalost, Bošnjaci ne odlučuju sami”  

“Morate svim sredstvima braniti diskriminatorni Ustav BiH kojim se garantira konstitutivnost tri naroda kako bi se taj Ustav jedan dan mogao mijenjati i kako bi BiH mogla biti građanska država”, izjavio je Komšić, te u cresendu podebljao kako je nužno “ukinuti konstitutivnost”.

Izjave o ukidanju konstitutivnosti nisu naišle na “oštru osudu” stranih veleposlanstava u BiH, poglavito onog SAD-a, kao ni OHR-a. Komšić se, tijekom ove godine, osim s Mesićem, sastao s bivšim visokim predstavnikom Schwarzom – Schillingom, otišao na komemoraciju još jednom bivšem – Paddyju Ashdownu, a onda za “popravljanje vlastitog ugleda” kao “džoker zovi” sjetio Wolfganga Petritscha, grobara hrvatske konstitutivnosti, koji mu je dao medijsku podršku.

Održao je “sastanak” s Valentinom Inzkom, aktualnim visokim predstavnikom u BiH, na kojem je zaključeno kako  je “potrebno unaprijediti vladavinu prava u našoj državi, te da u tom smislu treba učiniti sve dodatne napore da se provedu potrebne reforme”.

Kardinal Vinko Puljić, govoreći o Komšićevom izboru, istaknuo je kako on nije etnički Hrvat, te da je i Hitler na vlast došao po zakonu.
Komšić je, pak, dobio javnu podršku svog političkog oca – Zlatka Lagumdžije, a istovremeno se upuštao u različite verbalne ratove, uglavnom, s Miloradom Dodikom i srbijanskim predsjednikom, Aleksandrom Vučićem.

Međutim, kako se on bori za “sve građane ove zemlje”, izjavio je i kako će “biti glas žene muslimanke”, problematizirajući činjenicu kako BiH još uvijek nema potpisan (sporni) ugovor s Islamskom zajednicom u BiH.

 

 

Zlatni ljiljan među svojima 

Komšić je tako u godinu dana mandata posjećivao: bošnjački znanstveni institut u Ljubljani, otvarao spomen sobu poginulim vojnicima Armije BiH u istočnom Mostaru, te nizu drugih gradova gdje su upriličene zlatnoljiljanovske manifestacije, kako je i priliči, bivšem pripadniku Armije RBiH.
U mjesta gdje su Hrvata većina nije dolazio jer su mu, na simboličkoj razini, uskraćena gostoprimstva, te je postao “persona non grata”.

Sve je počelo prosvjedom u Mostaru kojeg je organizirao Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, gdje se nekoliko tisuća prosvjednika, u mirnoj šetnji, noseći transparent “RIP Democracy” uputilo do Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH kojeg je ranije u Mostaru otvorio Dragan Čović, gdje su zapalili svijeće.

Sam prosvjed dočekan je kao još jedno, tipično “fašističko orgijanje” u nekim bošnjačkim medijima, a vrhunac medijskog rata čije su Hrvati u BiH, već godinama žrtve, bile su snimke na Al Jazeeri gdje su, umjesto mirne šetnje iz Mostara, prikazani kadrovi nereda navijača u Crnoj Gori. Al Jazeera TV kasnije se ispričala zbog “tehničke greške” i “zamjene priloga u desku sarajevske redakcije”, međutim, kasno.

Ipak, Komšiću su gostoprimstvo otkazali načelnici općina/gradova s hrvatskom većinom u četiri županije s hrvatskom većinom:Zapadnohercegovačkoj, Posavskoj, Hercegbosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj.

Načelnici Viteza, Kreševa, Kiseljaka i Dobretića, Žepča i Usore, kao i predsjednici općinskih vijeća u Busovači, Novom Travniku, Jajcu, Bugojnu, Travniku, Fojnici i Gornjem Vakufu – Uskoplju, također su mu poručili da nije poželjan i u županijama Zeničko-dobojskoj i Središnjoj Bosni.

 

“Persona non grata” 

“Željko Komšić nema što tražiti na teritoriju naše županije, neka slobodno zaobiđe područje Središnje Bosne gdje žive Hrvati jer je na tom području ‘persona non grata’”, poručeno je tada u zajedničkom pismu 11 načelnika i predsjednika vijeća u Središnjoj Bosni što je bilo najmasovnije otkazivanje gostoprimstva Komšiću.
Ipak, Komšić je, naravno, posjećivao Središnju Bosnu, te se u Bugojnu sastao s tamošnjim bošnjačkim načelnikom i drugim bivšim suborcima iz Armije RBiH.

Poslušnost mu je otkazao i Klub Hrvata u federalnom Domu naroda, a Komšićeva odmazda je bila smjena veleposlanika BiH, Hrvata, koje je ranije postavio Dragan Čović. Hrvatski veleposlanici iz BiH danima su, na Komšićevu patetiku, odgovarali “kmečanjem” samo zato što su smijenjeni, a ne zato što ih je smijenio Komšić.
Da postoji minimum političke kulture i da HDZ-ovi kadrovi, kako u BiH, tako i u bijelom svijetu poštuju principe za koje se navodno zalažu, sami bi otišli jer ne bi htjeli polagati račune pričuvnom bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.

Komšićeva svojevrsna “urbi et orbi” Hrvatima u BiH i Hrvatskoj bilo je gostovanje u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2” urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Patetične i tugaljive priče nisu našle plodno tlo ni u službenom Zagrebu, i kronično neupućenoj hrvatskoj javnosti, jer je Komšić, u uvodnom prilogu  kolegice  Maje Sever – demaskiran i to zahvaljujući, očigledno, svojim bošnjačkim biračima. Anketirana građanka Bihaća  kazala je za HRT kako ga “vole, jer je naš Bošnjak, zlatni ljiljan”.

Gotovo svaki njegov medijski i politički nastup izazove lavinu žestokih reakcija, kod Hrvata i Srba u BiH, a tako je bilo i na posljednjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a gdje je kazao kako se u Hrvatskoj negira genocid za vrijeme NDH-a, kao i u RS-u genocid u Srebrenici.

 

Novi dan – novi skandal 

Na njegove izjave reagirala je i predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar – Kitarović, istaknuvši kako je “Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić personifikacija preglasavanja Hrvata BiH”, te da “u nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”.

Komšića je, zapravo, nemoguće ignorirati: osim što je politička činjenica, količina medijskih i inih incidenata i skandala koje proizvodi na gotovo dnevnoj razini, postaje gotovo pa nepodnošljiva.

Ipak, ostaje  činjenica, kako Hrvati u BiH, bez obzira na aktualnu kalkulantsku politiku HDZ-a BiH, koja će danas-sutra sudjelovati u vlasti na državnoj razini i čiji će ministri odgovarati i novoizabranom mandataru kojeg i Komšić mora potvrditi, Komšića ne samo da smatraju bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, nego tu hodajuću  štetočinu po BiH zdušno ismijavaju.

 

 

Hodajuća štetočina i dokaz nefunkcionalne BiH  

A, kako se drugačije ponašati prema onom tko je tri puta bošnjačkim glasovima nametnut za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, onom koji se kao zastupnik DF-a u državnom Parlamentu nije javio ni na jednu ozbiljnu raspravu, ponudio inicijativu, prijedlog, bilo što, onom koji nikome, ni Hrvatima kojima je simbol zakonskog političkog nasilja ne nudi ništa, a još manje, onima koji su ga, iz samo njima znanih pobuda i motiva, i treći put nametnuli?

Živući primjer nefunkcionalnosti BiH kao države, njenih institucija i dubokih podjela među njenim građanima, ma kojem oni konstitutivnom narodu pripadali.
Oličenje svega onog zbog čega Bosna i Hercegovina i njene institucije propadaju, a bilo kakav dijalog među Hrvatima i Bošnjacima, ne samo da je nemoguć, nego je pitanje: hoće li ga,  ikada, uopće i biti.

PIŠE: GLORIA LUJANOVIĆ

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari