Pratite nas

Iz Svijeta

Napokon se javnosti obratila Hillary: “Ovaj poraz boli”

Objavljeno

na

Hillary Clinton obratila se nakon poraza na američkim predsjedničkim izborima. Prenosimo s portala direktno.hr što je rekla:

“Ovo je bolno, naša kampanja nikada se nije ticala samo jedne osobe ili jednih izbora. Radilo se o tome da gradimo Ameriku koja ima nadu i koja je inkluzivna. Vidjeli smo da je naša nacija puno više podijeljena nego što smo mislili. Još vjerujem u Ameriku i uvijek ću vjerovati. Donald Trump naš je predsjednik, dugujemo mu otvoren pogled i priliku da vodi zemlju. Poštujemo mirni prijenos vlasti. Vjerujemo u vladavinu prava i princip da smo svi jednaki. Mi zaista poštujemo i njegujemo ove vrijednosti i moramo ih obraniti.

Dozvolite mi da dodam, naša ustavna demokracija od nas zahtijeva sudjelovanje, ne samo svake četiri godine, nego stalno. Idemo unaprijediti sve one vrijednosti koje su nam tako drage i poboljšati našu ekonomiju. Idemo ukloniti sve prepreke koje sprječavaju Amerikance da ispune potencijale. Milijuni su govorili da je američki san dovoljan za sve, za muškarce i žene svih vjera, rasa, za LGBT populaciju, za ljude s invaliditetom, za sve.

Naša odgovornost kao građana je da nastavimo raditi da izgradimo bolju i jaču i Ameriku. Zahvaljujem se svom timu. Zahvaljujem se i Baracku i Michelle Obami, naša vam je zemlja zaista dužna i duguje ogromnu zahvalnost. Zahvaljujemo se na vašem nježnom, ali odlučnom vodstvu.

Milijunima dobrovoljaca, vođama zajednica, organizatorima, sindikatima, koji su išli do kuća, želim da zaista svi stojite iza toga i da se vaši glasovi čuju i odjekuju dalje. Svima koji su doprinijeli, barem i s pet dolara, hvala vam u ime svih nas, a posebno mladim ljudima. Provela sam svoj cijeli odrasli život boreći se za ono u što vjerujem. Imala sam svoje uspjehe, i korake unazad, nekada i bolne, mnogi od vas imat ćete i uspone i padove. Ovaj gubitak boli, ali nemojte nikada prestati vjerovati da borba vrijedi i da je uvijek vrijedno boriti se.

Svim ženama, posebno mladima, koji su vjerovali u ovu kampanju i mene, ništa me nije učinilo ponosnijom nego da budem vaša prvakinja i vaš vođa. Nismo još razbili onaj visoki stakleni strop, ali to će netko učiniti jednog dana, i prije nego što mislite. Svim mladim djevojkama i djevojčicama koje ovo gledaju, nemojte sumnjati u to da ste vrijedne i moćne i da zaslužujete svaku priliku na svijetu da idete za svojim ciiljevima.

Na kraju, toliko sam zahvalna našoj zemlji i na onome svemu što mi je dala. Brojim svoje blagoslove svaki dan i zahvaljujem na tome da sam Amerikanka i još uvijek vjerujem da radimo zajedno, da poštujemo naše razlike, da smo jaki u našim uvjerenjima i ljubavi za našu zemlju i naši najbolji dani tek su pred nama. Vjerujem da smo jači zajedno i ići ćemo naprijed zajedno. Sveta knjiga kaže – nemojmo se zamoriti u činjenju dobra, jer imat ćemo dobru žetvu. Nemojmo postati umorni, još je puno sezona i posla. Počašćena sam i zahvalna što sam imala priliku predstavljati vas na ovim izborima. Neka Vas Bog blagoslovi i neka Bog blagoslovi Sjedinjene Američke Države”, rekla je Clinton.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

Objavljeno

na

Objavio

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas  Aleksandar Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović za DW.
On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”.

“Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić danas novinarima, ocijenivši da je intervju “kompleksan” te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu.

Vučić je najavio da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, “nećemo imati potporu međunarodne zajednice”.

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava “ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenu može sagledati”.

Glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nikola Selaković poručio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije kako je Vučić u svakoj prilici naglašavao “podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene”, te da je “izražavao spremnost saslušati i razumjeti potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji”.

Selaković je kazao kako srbijanskog šefa države “boli i licemjerstvo međunarodne zajednice koja ima dvostruka mjerila kada je u pitanju Srbija”.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jest što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković.
Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je za četvrtak izvanrednu sjednicu tog Vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Izetbegović: “Spreman sam i na rat!?”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari