Connect with us

Komentar

‘NAPRIJED, A NE NAZAD’, je slogan SDP-a nakon što je zemlju doveo do ruba provalije

Objavljeno

on

Zaigranom Milanoviću Amerikanci podvališe predizborni slogan pod kojim bi Partija, u ime naroda, trebala izvojevati novu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Piše: Zoran Meter / Dnevno.hr

Nakon što je davno posrnuli SDP, koji je s Milanovićem na čelu izgubio sve ključne izbore na kojima se pojavljivao (osim vjerojatno onih za pojedine mjesne odbore u velikim gradovima), nastavio trend dramatičnog pada popularnosti, šef stranke je konačno shvatio svu ozbiljnost situacije te se odlučio za posljednji očajnički potez, o razultatima kojeg će ovisiti i njegova daljnja politička karijera ali i sudbina čitave Hrvatske.

Milanović je agažirao izvjesnu američku PR agenciju i njenog stručnjaka Aleksa Brauna, koji bi mu trebao pomoći izvući stranku iz političkog gliba u koji ova nezadrživo tone.

Uistinu, Milanović se proteklih dana promjenio. Razletio se diljem Hrvatske, otvoreno komunicira s građanima, grli stare bakice, obećava im brda i doline te blagostanje koje se krije tik iza, naravno, od SDP-a odškrinutih vrata, koja će on i širom otvoriti ukažu li mu građani iznova povjerenje za još jedan mandat.

Drugim riječima, Milanović čini sve ono od čega je četiri godine javno zazirao. Štoviše, svojim se malo-kome jasnim priopćenjima i filozofijom nadahnutom frazeologijom, uporno nastojao izdići iznad tog običnog, neukog, njemu u svemu nedoraslog puka i svijeta, glumeći, u maniri priprostog kumordinara Žorža iz kultnog i ekraniziranog Kovačićevog romana U registraturi, kvazi-elitističkog državnika koji zna što čini i koji nije nikome dužan podnositi račune. Uključno i svojim bliskim stranačkim suradnicima, koji se poput poslušnih pudlica ne usuđuju ni o kakvoj značajnijoj društvenoj pojavi iskazati vlastito mišljenje bez prethodne šefove suglasnosti.

A onda, kao grom iz vedra neba, iz angažiranog i tko zna koliko plaćenog američkog PR aparata, zaigranom Milanoviću podvališe predizborni slogan pod kojim bi Partija, u ime naroda, trebala izvojevati novu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima. Slogan glasi „Naprijed, a ne nazad!”. Već je na prvi pogled razvidno kolika je količina gluposti u nj utkana jer je malo onih, iole pismenih ljudi, koje poruka koju ovaj slogan odašilje neće asocirati na zamišljeni korak naprijed s ruba ponora do kojega je Milanovićeva nesposobna vlast dovela ovu zemlju i narod.

Taj me slogan najviše podsjeća na izjavu bivšeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina koji je, u predizborno vrijeme, obraćajući se okupljenom mnoštvu na jednom javnom skupu i pred TV kamerama rekao, ni manje ni više nego, da se „Rusija nalazi na rubu ponora” i da je konačno došlo vrijeme „da napravimo korak naprijed”. Ta antologijska izjava iz spektra svjetske političke gluposti nije mogla ostati nepoznata i američkoj PR agenciji. Njezin angažirani stručnjak sigurno zna za navedeni biser sada pokojnog, a ranije alkoholu sklonog Jeljcina. Zato je Braun, kao profesionalac iz domene političkog marketinga, morao imati i analitičku mogućnost povezivanja sadašnjeg gospodarskog stanja u hrvatskom društvu s onim ruskim iz 90-ih godina, u kojem su spregom političko-mafijaških struktura bili osiromašeni i obezvrijeđeni građani i ukupni potencijali ruskog društva. Drugim riječima, morao je izabrati drukčiji slogan, koji bi svojom porukom pozornost hrvatske javnosti odvraćao od četiri tragične godine Milanovićevog vladanja, a izabrani čini upravo suprotno.

Taj nes(p)retni slogan odabran je, ili propustom nedovoljno informiranog SDP-ovog angažiranog inozemnog stručnjaka, ili je Milanoviću od istog tima svjesno podmetnut poput „kukavičjeg jaja”, a što ovaj, u svojoj zaigranosti politikom i povlasticama koje uživa na svom položaju, nije sposoban spoznati.

Bilo kako bilo, jedno je već sada jasno. SDP je u panici i nije sposoban, ili jednostavno nema povjerenja u domaće snage koje se bave političkim marketingom, bilo unutar Partije same, bilo u hrvatskom društvu uopće. SDP se naprosto više ne osjeća sigurnim, usprkos svesrdnoj potpori ključnih hrvatskih mainstream medija i njihovih, aktualnom režimu odanih komentatora i analitičara, o kojima druge političke snage u zemlji mogu samo sanjati. Krunu toga nepovjerenja predstavljao je Josipovićev poraz na predsjedničkim izborima, usprkos svesrdnoj partijskoj, medijskoj i potpori ljevičarski usmjerenih nevladinih organizacija kojima je pridavana velika medijska pozornost.

Ali Milanovićev odabir inozemnog stručnjaka nije dobro primljen niti od hrvatskih PR stručnjaka, koji će se sada zlurado naslađivati najnovijim partijskim gafom glede odabira komičnog predizbornog slogana. Slogana kojega već ismijava i hrvatska javnost na društvenim mrežama, i koji, osim sprdnje koju izaziva glede aktualnog gospodarskog stanja u društvu, asocira i na neka davno minula vremena iz doba soc-parola, tipa „Za domovinu s Titom-naprijed!”

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR