Connect with us

Hrvatska

‘Narod odlučuje’ objavio broj skupljenih potpisa

Objavljeno

-

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je u četvrtka pred Saborom broj prikupljenih potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava.

‘Slavimo festival demokracije’, rekao je Troskot rekavši kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Troskot je volontere incijative koji su prikupljali potpise nazvao “jedinim pravim, hrabrim junacima i uzorima pravednije Hrvatske o kojoj svi sanjamo”.

Troskot se osvrnuo i na izjave ministra uprave Lovre Kuščevića da raspolaže informacijom kako su se na nekim mjestima potpisi prikupljali i nakon isteka zakonskog roka.

“To je opći medijski spin i žalosno je da se ministar koristi tim metodama da bi obmanuo javnost. Ako ima dokaze, molimo da to objavi”, rekao je Troskot dodajući kako je ministar priznao protuustavne radnje gradonačelnika Rijeke i Samobora te je najavio ustavne tužbe protiv ova dva grada.

“Neka se ministar izjasni kako će građanima Rijeke i Samobora nadoknaditi 20 dana u kojima im je ukradeno ustavno pravo jer je omogućio segregaciju građana RH”, kaže Troskot.

Glavni financijer prema Troskotu bili su građani koji su svojim donacijama omogućili plaćanje korištenja javne površine na kojoj su se skupljali potpisi.

Podsjetimo, prvo referendumsko pitanje glasilo je: ‘Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: ‘Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva’.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna’.

 

Narod je odlučio: IMAMO REFERENDUM!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas