Pratite nas

Pregled

Narod Tvoj sad na Brijeg Hrli

Objavljeno

na

Preko gora širom polja, narod Tvoj sad na Brijeg hrli i pred Tvojim svetim likom, tu se Tebi Majko moli…”, tako počinje himna Širokobriješkoj Gospi “Blagoslovi sive krše” koju je napisao fra Lucijan Kordić, vjerojatno inspiriran mnoštvom puka koji svake, ama baš svake, godine u vrijeme Gospinih devetnica i na sam blagdan Velike Gospe, hrli prema Gospinu Brijegu, uzvisini koja dominira širokobriješkim krajem, i čuva ga.

Hrli puk iz svih smjerova, najviše iz Klanca, ali i kroz Grabovinu, iz smjera Uzarića stižu Blaćani, idu i iz Mokroga, idu i uskim stazama i širokim drumovima. Iz večeri u večer, kroz svih devet dana, prostrano dvorište ispred širokobriješke crkve – kamene ljepotice, postaje pretijesno.

Komadić slobodnog prostora, po mogućnosti u hladovini, pokušavaju naći majke s djecom u naručju, mladići i djevojke, stari i mladi, i oni koji stanuju u Širokom, ali i oni koji su odselili iz njega, kao i vjernici iz drugih župa. Nekada su kamenitim stazama, ali i asfaltnim cestama koračale pocrnjele bose noge, danas taj asfalt “taru” gume automobilskih kotača.

Bakamuša, nekada zelena travnata površina, danas je uređeno parkilište za automobile. Naravno, u vrijeme devetnica postaje pretijesno. No, Hercegovci su to, snađu se. -Tu smo da pomognemo ljudima da se parkiraju, ali i da sva parkirališna mjesta budu popunjena – kaže nam uniformirana mlada osoba, koja ja tu cijelo vrijeme trajanja devetnica, naravno i na Gospojinu, trudeći se stvoriti red na Bakamuši.

Svijet sluša, tek poneki pokušavaju “uhvatiti” neko bolje mjesto, no mladići to ne dopuštaju. Osamnaest je sati, hercegovački sunce žeže. Glasovita širokobriješka zvona pozivaju vjernike da je vrijeme krunice. Dok određeni svećenik s pukom moli krunicu, oko Gospina kipa, bezbrižna dječica s njihovim roditeljima, mnoštvo djece i mladih, mladića i djevojaka, naših pobožnih majki i baka koje i danas na golim koljenima “ližu” oko Gospina kipa, vjerujući da je Gospa Majka koja tješi ucviljene, podiže posrnule i vraća nadu.

U isto vrijeme, svećenici neumorno u sakramentu svete ispovijedi trude se izmoliti od Boga da grešnicima Bog oprosti grijehe. Njih tridesetak, čudim se otkud toliki, s obje strane u hladovini neumorno pokušavaju ispovjediti što više osoba.

-Ne propuštam ni jednu devetnicu, već godinama. Sada idemo ja i muž, a nekada smo vodili i djecu. No danas su oni odrasli i imaju svoje obitelji i nastavljaju štovati Gospu kako smo ih mi učili. Nadam se da će i moja djeca to isto učiniti s mojim budućim unucima- kaže širokobriježanka Neda penjući se stepenicama s Bakamuše, gdje su parkirali auto.

Jedna skupina Kočerinjana stiže pješice. -Nije to neki daleki put, manje od deset kilometara. Mi smo nekoliko puta išli u Međugorje, i to bosi. Na Gospojinu stižemo pješke bosi- obećava Kočerinjanin. Ne sumnjam, to je rekao obilazeći oko Gospina kipa. Primiče se 19 sati, vrijeme kada počinje misa. Većina se dokopala hladovine, mnogi su ipak ostali pod vrelim suncem.

Tisuću šarenih lepeza užurbano radi, kako bi barem malo rashladili uzavreli zrak. Opet se oglasilo zvono, točnije svih devet širokobrijeških zvona, ovog puta je to posljednji poziv na misu. Nakon zavjetne molitve, svećenik, ne onaj koji službuje u Širokom, stupa za Oltar. Tako je svih devet večeri.

-Počašćen sam što su me odabrali da večeras mogu u ovom velikom svetištu služiti svetu misu i dati svoj doprinos u tajne Deset Božjih zapovijedi- rekao je na početku euharistijskog slavlja fra Joško Kodžoman, provincijal iz Splita, koji je tu večer imao zadaću govoriti o trećoj Božjoj zapovijedi “Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji”.

Sve su širokobriješki fratri isplanirali u detalje. Te večeri je pjevao Zbor “Svetog Ivana Krstitelja” iz Knešpolja. Sljedeće će neki drugi. Redari strogo paze na red, i ne daj Bože nešto gore. -Pa mi ti svake godine planiramo godišnji odmor tako da tu budemo za vrijeme devetnica, naravno i Gospojinu. Idemo mi i u Zagrebu u crkvu i tamo je lijepo, ali drukčije je nego ovdje. Ovo nam ovdje dođe kao duhovna obnova, što nas opet drži u čvrstoj vjeri do sljedeće Gospojine – tvrdi bračni par iz Zagreba.

Nažalost, prema njihovom kazivanju, njihova djeca jesu odgojena u kršćanskom duhu, ali nisu baš spremna iz večeri u večer ići na devetnice. Radije se zadrže u kafiću. A i predugo im je toliko izdržati bez mobitela. Tijekom cijelog kolovoza Široki oživi, postane bogatiji za tisuće osoba. Osjeti se to na ulici, u kafićima, trgovinama, ali i pred Crkvom. Posebice se to osjeća u njegovoj prvoj polovici.

-Pa nema baš sada puno onih koji stižu bosi. Nije samo zbog vrućine, uvijek je bilo vruće za Gospojinu. To je uglavnom na uočnici i na sam blagdan Velikoj Gospi. A hodanje na koljenima, ima i toga. Lani je jedan mladi čovjek čitavo vrijeme obilazio Gospin kip na koljenima. Da, mladić, dvadesetak godina, pojašnjava mi žena, koja je tu večer s djetetom od tri mjeseca došla na devetnicu.

Gospina devetnica na Širokom Brijegu je postala povlašteno vrijeme za sve njezine građane, bolje reći štovatelje. Za većinu je najvažniji duhovni događaj kroz cijelu godinu. -To je vrijeme kada svi putovi vode na visoravan, odakle širokobriježani, ali i ostali štovatelji širokobriješke Gospe crpe snagu da izdrže sve nedaće – reče mi jedan širokobriješki svećenik.

Iznenadih se, kada je završila misa već je bilo ugodno, kako i ne bi kada na ovoj uzvišici puše lagani povjetarac, a već se primaklo devet sati. Sada treba izići s autom, trebalo je sat za izići s Bakamuše, pa s prijateljima na piće i kući prije ponoći, desetak minuta prije.

To me čeka i večeras. Na kraju i refren himna Širokobriješkoj Gospi. “Blagoslovi sive krše, čuvaj vjeru na otaca, i svud neka sunce sjaje, naša mladost kud koraca …”, koju je napisao pokojni fra Lucijan Kordić, a izvodi župni zbor župe Široki Brijeg od srpnja 1990. godine. Do sada je snimljeno i nekoliko drugačijih verzija.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

PROTIV RATIFIKACIJE ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Drago Krpina – S obzirom na brojne probleme u Hrvatskoj nije odgovorno trošiti energiju na temu Istanbulske konvencije

Objavljeno

na

Objavio

Drago Krpina, utemeljitelj HDZ-a i bivši saborski zastupnik, 18.3.2018. na obilježavanju 28. obljetnice od atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu uputio je oštre poruke premijeru u predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću.

“S obzirom na brojne probleme u Hrvatskoj nije odgovorno trošiti energiju na temu Istanbulske konvencije”, rekao je Krpina i zaradio veliki pljesak.

“Vrijeđa nas što nam se kaže da mi to ne razumijemo, da nismo pročitali i da će nam se doći objasniti o čemu se radi. Mi smo pismeni, znamo čitati, mi smo se školovali i znamo razumjeti. A čuli smo i što su nam rekli hrvatski katolički biskupi. Mi koji smo sudjelovali u stvaranju hrvatske države devedesetih godina jako dobro znamo što nam je značila riječ kardinala Kuharića u najtežim trenucima. Katolička crkva i biskupi bili su kroz stoljeća na braniku hrvatskog nacionalnog identiteta, oni su to i danas. I ne pristajemo da ih se ignorira i da im Dubravka Šuica kaže da će im ona to objasniti. To je protivno uvjerenjima goleme većine hrvatskog naroda”, dodao je.

“Nitko nema pravo jer je na izborima došao na neku dužnost činiti ono što je protivno volji hrvatskog naroda i temeljnim opredjeljenjima toga naroda”, poručio je.

“Nije narod tu samo da čeka četiri godine i da glasuje, a onaj koji je izabran da radi što ga je volja – to nije demokracija, nego je protivno demokratskim načelima”, ističe.

“U ocjeni svjetonazorskih i moralnih aspekata tog dokumenta (IK) uvijek ćemo više vjerovati hrvatskim katoličkim biskupima nego li bilo kojem trenutnom političkom lideru koji će na politički način tumačiti one temeljne, moralne I etičke dimenzije toga dokumenta”, dodaje.

 “Što se tiče stanovništva ovoga kraja ovo su vam ljudi čiji je mentalitet oblikovan stoljećima kroz otpor raznim osvajačima. I sačuvali su svoj identitet. Budite sigurni da će ga na sve moguće načine čuvati i u budućnosti. Od bilo koga, i od HNS-a, i od Milorada Pupovca i briselskih činovnika”, jasna je poruka.

“U novom statutu na kojem se radi je predviđena mogućnost organiziranog unutarstranačkog referenduma što imaju sve demokratske europske stranke. Prije desetak dana je SPD u Njemačkoj organizirao unutarstranački referendum o tome hoće li oni koalirati sa CDU-om i CSU-om ili neće. I ne vidimo nikakvog razloga zašto bi se tome opirali. Osobito što ova pitanja izazivaju takve podijeljenosti u našoj stranci. I što po našem uvjerenju su u suprotnosti s voljom i težnjama goleme većine članova HDZ-a. I stoga vas molim, u interesu očuvanja jedinstva i snage naše stranke da se odgodi ratifikacija IK i da lijepo konzultiramo kroz unutarstranački referendum naše članove i da se oni izjasne o tom pitanju. To je demokracija. A naš predsjednik je preuzimajući stranku kao jedno od prvih svojih načela izrekao da će nastojati demokratizirati stranku i omogućiti što širem krugu članstva da sudjeluje u artikuliranju stranačke politike. Evo prilike da se to i potvrdi i da se to obećanje izvrši”, zaključio je.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Utemeljitelji HDZ-a Zadar su pozvali ostale županijske organizacije da prihvate njihov prijedlog vezano za najavu predsjednika HDZ-a da će Vlada sljedeći tjedan Istanbulsku konvenciju uputiti u Sabor na uvrštavanje u dnevni red, te kažu da su “sve odredbe Istanbulske konvencije u kojima se uistinu govori o zaštiti žena od nasilja nedvojbeno prihvatljive”, ali im smeta uvođenje pojma “rod” koji više ne bi bio podudaran s pojmom “spola”.

 Izvor: narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati